Na tlačovej konferencii k operačnému systému Windows sa produktový manažér Peter Kmoško podelil o fakty z prvých 100 dní jeho prevádzky. 

Za tento krátky čas dokázal vyvolať Windows 10 obrovský dopyt, ale aj širokú diskusiu. Pred pár dňami vydal Microsoft prvú veľkú aktualizáciu. Podľa Microsoftu ňou presvedčil aj tých, ktorí s inováciou dosiaľ otáľali.

Peter_Kmosko_WIndows10_nowat

Windows 10 v číslach

Ako povedal Peter Kmoško, na nový operačný systém už bolo inovovaných viac než 110 miliónov zariadení. Windows 10 sa používa v 192 krajinách a najstarší počítač, ktorý bol inovovaný na Windows 10 pochádza z roku 2007.

Windos10Threashold

Aplikácia Sygic je prvou slovenskou aplikáciou, ktorá je prispôsobená pre Windows 10 a je to skutočná univerzálna aplikácia. Internetový prehliadač Microsoft Edge už zobrazil 650 miliárd webstránok. Ďalej až 120 000 rokov hier sa odohralo na Windows 10 počítačoch, Windows obchod má za sebou už 1,25 miliárd návštev. Nový operačný systém pritom beží na 90 000 jedinečných hardvérových konfiguráciách.

Windos10Threashold-2

Podstatné je, že väčšina stredne veľkých a veľkých firiem na Slovensku chce prejsť na Windows 10. Podľa Petra Kmoška ich definitívne presvedčila práve novembrová aktualizácia (Threshold 2).

A prečo niektorí ľudia stále vyhlasujú, že najlepší operačný systém je Windows 7? Ľudia jednoducho nemajú radi zmeny a ostávajú pri používaní starších operačných systémov. Peter Kmoško to porovnal s používaním starých áut ako je napr. Škoda Felícia v súčasnej dopravnej situácii.

TIP: Windows 10: Toto by ste mali vedieť o bezplatnej aktualizácii

Za neochotou prejsť a nový operačný systém sú mýty o ne-kompatibilite ovládačov, najčastejšie sa to týka neštandardných grafických kariet a naozaj starých aplikácií. Ale aj v týchto prípadoch bude Windows 10 fungovať lepšie ako je to v prípade Windows 7. Podobne ľudia začínajú prichádzať na chuť internetovému prehliadaču Microsoft Edge. Ten presvedčí hlavne svojou rýchlosťou a prehľadnosťou. Nová aktualizácia pritom prináša migráciu hesiel v rámci zariadení a výborný je aj čítací režim bez reklám.

Novembrová aktualizácia alebo očakávaný Service Pack?

Nová aktualizácia – Threshold 2 výrazne rozširuje možnosti nového operačného systému, ale Microsoft sa zatiaľ bráni používaniu slova Service Pack. Ten sa niekedy nedá nainštalovať preto, že operačný systém Windows 10 sa dá aktualizovať len raz za 30 dní a v týchto prípadoch treba jednoducho počkať.

Pravidelné nové funkcie

Aktualizácia prináša delenie zariadení na tri skupiny a podľa toho majú rôzny prístup k aktualizáciám.

Windos10Threashold-3

Prvú skupinu tvoria špecializované systémy ako sú napr. riadenie letovej prevádzky. V týchto prípadoch dostávajú zariadenia len bezpečnostné aktualizácie a nie nové funkcie. Nie je dôvod pridávať nové funkcie, keď by to mohlo ohroziť prevádzku. Táto skupina tvorí asi 10 % všetkých zariadení, na ktorých beží Windows 10.

Ďalšou skupinou sú tzv. biznis používatelia a pre nich je pripravený nový režim. Môžu si totiž oddialiť aktualizáciu nových funkcií až o 8 mesiacov.

Treťou skupinou sú bežné spotrebiteľské zariadenia a v tomto prípade sa nové funkcie inštalujú automaticky. Podľa Petra Kmoška je tento krok pozitívne vnímaný správcami IT systémov, keďže majú istotu, že všetky zariadenia, ktoré si používatelia prinášajú do práce sú aktualizované a majú nainštalované všetky bezpečnostné updaty.

Windos10Threashold-4

Ako vznikajú nové funkcie vo Windows 10?

Existuje asi 5000 vývojárov, ktorí vyvíjajú  nové funkcie a jadro operačného systému Windows 10. Keď sú nové funkcie schválené, prichádzajú k 200 000 zamestnancom Microsoftu, ktorí používajú rozličný hardvér. Ak nové funkcie odsúhlasia, potom prichádzajú ďalej k Insiderom. Tých je niekoľko stoviek miliónov a od nich sa využívajú telemetrické dáta. To je mimoriadne silná spätnú väzba pre vývojárov. Až po zapracovaná pripomienok sa nové funkcie prinášajú bežným používateľom. Ako sme spomínali, biznis používatelia si môžu inštaláciu nových funkcií odsunúť o 8 mesiacov.

TIP: Windows 10: Aký je naozaj?

V prípade novembrovej aktualizácie sa na spätnej väzbe podielalo 7 miliónov insiderov, ktorí poslali 10 miliónov podnetov. Aktualizácia prináša 200 nových funkcií a vylepšení. Práve preto sa Microsoft možno trochu nešťastne vyhýba použitiu označenia Service Pack, keďže v tomto prípade ide o rozšírenie funkčnej výbavy a nie o opravu existujúceho stavu.

Windos10Threashold-5

Výkon rovnakého počítača je podľa Microsoftu v prípade Windows 10 po novembrovej aktualizácii až o 30 % vyšší ako v prípade použitia Windows 7.

Windos10Threashold-6

Vo výbave je 4000 ovládačov od 600 hardvérových partnerov.Podnikoví zákazníci si môžu po novom vypnúť všetky telemetrické dáta. Odporúčanie Microsoftu je to však nerobiť, keďže tieto dáta sú potrebné na bezpečnejšiu a stabilnejšiu prevádzku Windows 10.

Windos10ThreasholdPrez

Vývoj operačného systému Windows 10 Mobile je ukončený a objaví sa veľmi rýchlo. Veľa si Microsoft aj používatelia sľubujú od funkcie Continuum, teda využitiu telefónu ako počítača. Rovnako tak bude existovať Windows 10 na hernú konzolu Xbox.

Ochrana súkromia

Účelom zbierania telemetrických dát je snaha Microsoftu, aby operačný systém Windows 10 fungoval lepšie.

Windos10Threashold-7

Každý používateľ si pritom môže určiť, čo sa bude posielať do Microsoftu. Zasielanie telemetrických dát sa dá vypnúť a to to hneď pri inštalácii tohto operačného systému alebo neskôr v nastaveniach. Ak si používateľ vypne zasielanie telemetrických dát, potom ostanú len základné funkcie – napr. ako je to s používania antivírusových programov v jeho prípade. Ak používateľ nemá spustený žiadny antivírus, potom sa zapne ten od Microsoftu. Všetko ostatné sa dá vypnúť buď pri inštalácii alebo neskôr po inštalácii v nastaveniach Windows 10.

Spravovanie telemetrických dát

Ak používateľ nechá zapnuté zasielanie telemetrických dát, potom sa zasielané dáta šifrujú počas celého prenosu a po uložení sú zabezpečené. Drvivá väčšina dát je zmazaná do 30 dní odo dňa zozbierania (kvôli ich veľkosti).

Windos10Threashold-8

Cieľom zbierania týchto dát teda nie je predávať cielenú reklamu smerujúcu na používateľa, ale to, aby operačný systém fungoval v poriadku.

Vyskúšajte si Windows 10 jednoducho a bez rizika

Na adrese www.windows10.sk  sa dá nájsť úplne nový Windows 10 emuláror. Pomocou neho si môžu používatelia odskúšať podľa rôznych scenárov ako funguje Windows 10. Vďaka emulátoru si môže každý aj bez inštalácie vyskúšať a pozrieť jednotlivé funkcie Windows 10. Bezplatná inovácia zariadení na Windows 10 je pre používateľov dostupná jeden rok.
WindowsEmulator_nowat

Ešte pripomeňme, že používatelia sa do 31 dní od inštalácie môžu vrátiť späť na pôvodný operačný systém. V skutočnosti tak ale urobí len malé percento používateľov.

Windos10Threashold-10

Telemetrické dáta to potvrdzujú. Windows 10 má teraz globálne 300 000+ spokojných používateľov v domácnostiach alebo vo firmách.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.