Základné nedostatky by mali byť odstránené. Nové funkcie potešia.

Microsoft sprístupnil ďalšiu aktualizáciu pre operačný systém Windows 10. Označuje ju ako „prvý väčší update„. Nová verzia prináša vylepšenia naprieč celým systémom, vrátane lepšej kompatibility ovládačov a aplikácií. Získate ju bezplatne prostredníctvom služby Windows Update. Jej označenie je 1511, resp. 10586. Aktualizácia bola dávnejšie sprístupnená pre používateľov testovacej Insider verzie systému, teraz je dostupná pre každého.

Microsoft je presvedčený o kvalite verzie 1511 a inštaláciu Windows 10 odporúča aj organizáciám. Informuje o tom prostredníctvom blogu. Používatelia by si okrem iného mali všimnúť rýchlejšiu odozvu systému a lepšiu optimalizáciu. Microsoft udáva, že spustenie operačného systému je až o 30% rýchlejšie v porovnaní s Windows 7 na rovnakom zariadení. Podobné zrýchlenie by ste mali pocítiť aj pri používaní bežných funkcií.

windows_update_first_major_w10_nowat

Cortana je dostupná v niektorých ďalších krajinách, avšak u nás stále nie je. Po novom dokáže rozpoznať telefónne číslo alebo emailovú adresu, ktorú používateľ napíše stylusom. Takisto vytvorí pripomienky na základe vašich rezervácií lístkov do kina. Pripomíname, že tieto funkcie nie sú pre náš región dostupné.

Určité vylepšenia bezpečnosti a funkcií dostal aj prehliadač Microsoft Edge. Zobrazuje náhľady okien a synchronizuje obľúbené položky, uložené heslá a zoznam odkazov (Reading list) naprieč viacerými zariadeniami.

Nová aktualizácia pre Windows 10 prináša aj novinky, ktoré sú špeciálne určené podnikovým používateľom. Spomeňme napr. obchod s aplikáciami Windows Store for Business. Ak vás podrobnejšie zaujímajú ďalšie vylepšenia pre podnikových používateľov, odporúčame preštudovať druhú polovicu oficiálneho blogu.

TIP: Windows 10: Toto by ste mali vedieť o bezplatnej aktualizácii

Skryté“ novinky

Súčasťou veľkej aktualizácie sú aj funkcie, o ktorých Microsoft v blogu nepíše a nijak na ne neupozorňuje. Novinkou je napr. funkcia „Nájdi moje zariadenie„, ktorá funguje rovnako ako v prípade systému iOS, Android a Windows Phone. Najnovšie ju však môžete využívať aj vo Windows 10 a sledovať tak polohu vašeho notebooku. Funkciu môžete zapnúť alebo vypnúť v Nastaveniach – Aktualizácia a zabezpečenie.

Pribudla položka Nájsť moje zariadenie

Pribudla položka Nájsť moje zariadenie

Chválime, že konečne funguje automatické prepínanie časovej zóny podľa lokality, kde sa nachádzate. Táto funkcia bola dostupná už dávnejšie, ešte v dobách predchádzajúcich generácií systému Windows, avšak nikdy nefungovala správne. To by sa malo s uvedením verzie 1511 zmeniť.

Automatické nastavenie časového pásma nájdete v nastaveniach Času a jazyka

Automatické nastavenie časového pásma nájdete v nastaveniach Času a jazyka

Široká verejnosť môže takisto využívať „castovanie“ (teda prehrávať multimédia z počítača na bezdrôtovo pripojenej externej obrazovke) z prehliadača MS Edge. O tejto funkcii sme písali nedávno, keď ju Microsoft sprístupnil testerom.

TIP: Windows 10: Aký je naozaj?

"Castovanie" z prehliadača MS Edge

„Castovanie“ z prehliadača MS Edge

K dispozícii sú aj nové systémové aplikácie pre službu Skype. Môžete nimi nahradiť desktopovú aplikáciu, ale používanie je menej pohodlné. Hlavne správa kontaktov a textová komunikácia. Pre potreby video hovorov postačujú.

Medzi nové aplikácie patrí Telefón a Video v Skype. Môžete nimi nahradiť desktopovú aplikáciu, ale používanie je menej pohodlné. Hlavne správa kontaktov a textová komunikácia

Medzi nové aplikácie patrí Telefón a Video v Skype

Zdroj: Windows Blog

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit