Operačný systém Windows 10 sa dostal na trh v polovici leta. 29. júla 2015 sa mnohým používateľom sprístupnila aktualizácia, prípadne inovovali manuálne. Mnohí na aktualizáciu možnože ešte stále čakajú alebo sa nevedia rozhodnúť, či aktualizovať alebo radšej tento proces odložiť. V článku prinášame naše poznatky.

Windows 10 je jedinečný systém a to z toho dôvodu, že ide o prvú verziu, ktorú je možné nainštalovať jednoduchou aktualizáciou. Priamo cez Windows Update. Niečo podobné už zažili používatelia operačného systému Windows 8, avšak prechod na verziu 8.1 prebiehal cez Windows Obchod a išlo skôr o veľký service pack ako o úplne novú verziu. Každopádne, tento koncept v prípade systému Windows 8 fungoval a nie je preto prekvapením, že proces aktualizácie z osmičiek na desiatky bol menej bolestný, ako keď ste sa rozhodli inovovať z Windows 7. Ak máte Vistu alebo staršie vydanie, Windows 10 vo forme bezplatnej inovácie nedostanete.

Inovácia s drobnými problémami

Aktualizácia na nový systém bola v našom prípade bezproblémová. Na niektorých počítačoch sme inovovali manuálne, inokedy sme si počkali na výzvu služby Windows Update. Vo väčšine prípadov sme prechádzali zo systému Windows 8. V závislosti od hardvéru trval celý proces približne hodinu a výsledkom bol nový systém v rovnakom stave (dokumenty, nastavenia, aplikácie, programy) ako pred inováciou.

Toto je náš poznatok, ktorý odzrkadľuje iba určitú časť používateľov. Jeden z našich čitateľov sa sťažoval, že mu Windows 10 nedokáže rozpoznať optickú mechaniku, pretože nemá k dispozícii ovládače pre nový systém. Je to prekvapujúce, databáza ovládačov je inak výborná a proces ich inštalácie bezproblémový, priamo počas inštalácie. Avšak, na trhu je príliš veľa rôznych konfigurácií a preto sa môžu objaviť viaceré problémy. Najmä ak inovujete manuálne, pomocou nástroja na vytvorenie inštalačného média, ktorý nájdete na oficiálnych stránkach Microsoftu. Ak aktualizujete cez službu Windows Update, riziko potenciálneho problému alebo nekompatibility by malo byť minimálne. Vtedy treba byť trpezliví a počkať si na informáciu o dostupnosti inovácie. Avšak stretli sme sa aj s tým, že vo Windows 10 nefungoval korektne ovládač Wi-Fi adaptéra a bezdrôtové pripojenie často „padalo“. Niekedy bolo potrebné nainštalovať aktualizáciu na grafickú kartu.

Proces inovácie bol v našom prípade bezproblémový. Na niektorých konfiguráciách sa však môžu objaviť komplikácie

Proces inovácie bol v našom prípade bezproblémový. Na niektorých konfiguráciách sa však môžu objaviť komplikácie

Objavili sa aj problémy pri manuálnom prechode z verzie Windows 7, keď používatelia nemali možnosť zachovať si nastavenia a aplikácie. Problémom boli rozdielne jazykové verzie. Napríklad, Windows 7 bol pôvodne v angličtine, avšak Windows 10 sa našincom sťahuje v slovenskom prevedení. Nám to až tak nevadilo a v redakcii sme v rámci manuálnej inovácie zvolili, aby sa nezachovalo nič. Získali sme tak v podstate čistú inštaláciu.

Viacerí používatelia sa totiž sťažovali, že sa im po prechode systém spomalil. Nejde o globálny problém, avšak sem-tam sa vyskytne. Z radov našich čitateľov takéto správanie hlásili používatelia so staršími (cca 4 až 5-ročnými) procesormi od AMD. Odporúčané riešenie je vynulovanie nastavení PC, avšak jeho 100 % účinnosť negarantujeme. Nevýhodou čistej inštalácie, resp. vynulovania nastavení PC je to, že prídete o možnosť rýchleho návratu k predchádzajúcej verzii. Tú máte štandardne počas 1 mesiaca od inovácie. Avšak ak máte inštalačné médium, nič vám nebráni naformátovať disk.

V súvislosti s procesom inovácie ešte jedno upozornenie. Ak chcete inštalovať Windows 10 na nový disk, respektíve si chcete naformátovať aktuálny disk a potom inštalovať systém z USB kľúča – najskôr musíte spraviť inováciu z Windows 7 alebo 8.1. Vždy! Počas tohto procesu totiž získate licenciu na systém Windows 10, ktorá sa spáruje s vaším počítačom. Konkrétne so základnou doskou. Po inovácii skontrolujte, že kópia systému Windows 10 je aktivovaná a môžete veselo formátovať disk alebo inštalovať na iný disk. Ak sa počas inštalácie objaví tabuľka so žiadosťou o licenčný kľúč, tento krok preskočte. Systém sa aktivuje na základe licencie, ktorá sa spárovala s vaším počítačom počas inovácie. Eventuálne môžete použiť niektorý z nástrojov na zobrazenie kľúča (napr. Windows Product Key Viewer) a licenčné číslo vašej kópie si poznačiť. Fungovať bude iba na konkrétnom PC.

Windows 10 z používateľského hľadiska

Windows 10 môžeme definovať ako mix toho najlepšieho zo systémov Windows 7 a Windows 8. Práca v rozhraní pracovnej plochy viac pripomína sedmičku, a to najmä kvôli klasickej ponuke Štart. Áno, táto ponuka je vo Windows 10 zmodernizovaná v tom zmysle, že obsahuje aj živé dlaždice. Tie dopĺňajú kompletný zoznam programov a v reálnom čase aktualizujú zobrazované informácie. Ak chcete, tak si môžete ponuku roztiahnuť do viacerých stĺpcov, prípadne odstrániť všetky živé dlaždice.

Nás potešilo najmä to, že ponuka Štart nezaberá celú obrazovku. Microsoft konečne rozdelil svet počítačov a tabletov iným spôsobom ako iba dvoma rozhraniami, ktoré miatli niektorých používateľov systému Windows 8. Desiatka efektívnejšie využíva veľkú zobrazovaciu plochu monitorov, a preto sa už nestretnete s tým, že aplikácie alebo „moderné“ prvky zaberajú celú plochu. Iným spôsobom fungujú aj dotykové gestá, ktoré sú po novom aktívne iba v režime tabletu. V bežnom rozhraní ich omylom nebudete aktivovať. To je hlavný prínos novej verzie, avšak ocenia ho iba používatelia systému Windows 8. „Sedmičkári“ sa s niektorými prvkami stretávajú prvýkrát a je fajn, že už v optimalizovanej forme.

Windows 10 prináša klasickú ponuku Štart, ktorú zmodernizoval. Používateľské rozhranie systému pôsobí ucelenejším dojmom v porovnaní s Windows 8

Windows 10 prináša klasickú ponuku Štart, ktorú zmodernizoval. Používateľské rozhranie systému pôsobí ucelenejším dojmom v porovnaní s Windows 8

Windows 10 je z používateľského hľadiska v princípe veľmi podobný systém ako Windows 7 alebo 8. Rozdiely sú v detailoch, ale práve tie sa podpisujú pod lepší alebo aj horší zážitok z používania. Keďže sme prechádzali z osmičky, budeme porovnávať práve s touto verziou. Chválime, že hoci Microsoft nezrušil pravý bočný stĺpec, teraz aktívne využíva jeho plochu na zobrazovanie notifikácií. Chválime, že aplikácie sa dajú používať aj v okne, čo výrazne uľahčuje multitasking a ich efektívne používanie s bežnými programami. Rovnako chválime, že Microsoft pripravil viaceré nástroje, ktoré majú uľahčiť vývojárom prerobenie ich aplikácií z iných operačných systémov. Posledný bod je však prísľubom do budúcnosti a aktuálne ho ešte nemôžeme objektívne zhodnotiť. Hoci sú to všetko detaily, ktoré zosumarizujeme pár vetami, počas najbližších mesiacov budú výrazne ovplyvňovať, ako s počítačom pracujete.

Pre používateľov, ktorí prechádzajú zo systému Windows 7, môže byť mätúce, že teraz majú k dispozícii dva panely s nastaveniami. Ponuku Nastavenie so základnou ponukou a klasický ovládací panel, v ktorom je možné ísť do hĺbky. Na takéto rozdelenie sme si vo Windows 8 zvykli a veríme, že by mohlo pomôcť viacerým menej skúseným používateľom. Niektorým „sedmičkárom“ bude minimálne zo začiatku prekážať. V porovnaní s Windows 8 však ponuka Nastavenie pôsobí logickejšie a ucelenejšie.

Novinkou v systéme je režim tabletu. Ten odporúčame aktivovať, ak máte zariadenie s 8 až 10-palcovou obrazovkou. Pracovná plocha sa v tomto prípade schová a základom vášho zariadenia sa stane ponuka Štart, ktorá zaberá celú obrazovku. V takomto režime už nie je dostupná klasická pracovná plocha a v rozhraní celej obrazovky sa budú spúšťať nielen Windows aplikácie, ale aj prvky používateľského rozhrania, ako je Prieskumník. Ten ponúka výrazne väčšie položky kontextového menu v porovnaní s bežným režimom. Zmenu chválime.

Novinkou je režim tabletu. Na niektoré zmeny si musíte zvyknúť, ale nám vyhovuje viac ako vo Windows 8

Novinkou je režim tabletu. Na niektoré zmeny si musíte zvyknúť, ale nám vyhovuje viac ako vo Windows 8

V redakcii sme porovnávali aj rýchlosť systému v porovnaní s predchádzajúcimi verziami. Nie vždy je desiatka rýchlejšia. Často záleží od konfigurácie a použitého disku. Bežné úkony, ako je spustenie prehliadača Chrome alebo Wordu boli vo väčšine prípadov prakticky totožné a spustenie systému bolo v niektorých prípadoch rýchlejšie vo verzii 8.1. To sa však môže zmeniť v najbližších mesiacoch, keď Microsoft lepšie zoptimalizuje systém na rôznych konfiguráciách.

Novinkou v režime tabletu je aj iné prepínanie medzi aplikáciami. Ľavý bočný stĺpec nahradilo prehľadnejšie zobrazenie okien, priamo na celej obrazovke. Nový koncept niektorí používatelia kritizujú, pretože trochu skomplikoval rozdelenie obrazovky do viacerých častí. Je potrebné manuálne chytiť aktívnu aplikáciu a presunúť ju na jednu stranu obrazovky. V minulosti ste mohli aplikáciu chytiť a presunúť priamo z bočného stĺpca. Dodajme, že s rozdelením obrazovky v režime tabletu sme mali takisto problém. Na našom redakčnom tablete táto funkcia nefungovala, ak sme inovovali manuálne. Na tom istom tablete sme však dokázali korektne rozdeliť obrazovku, ak sme aktualizovali pomocou služby Windows Update.

Režim tabletu je príjemná novinka. Microsoft ju síce bude musieť ešte trochu vylepšiť a najmä sa postarať o záplavu kvalitných aplikácií vo Windows Obchode. Predpokladáme však, že Windows 10 bude z hľadiska tabletov úspešnejší systém ako osmička. Výrazne tomu už teraz pomáhajú vylepšené systémové aplikácie (pošta, kalendár), ale aj plnohodnotný Office v dotykových verziách.

Aplikácia Xbox prináša nové herné funkcie. Páči sa nám vysielanie obrazu z konzoly Xbox One

Aplikácia Xbox prináša nové herné funkcie. Páči sa nám vysielanie obrazu z konzoly Xbox One

Z noviniek v rýchlosti spomeňme prehliadač Edge a aplikáciu Xbox. Edge je rýchly a prehľadný prehliadač. Aktuálne nám chýba podpora rozšírení. Aplikácia Xbox umožňuje zaznamenávať screenshoty a videá z hrania a takisto aj vysielať obraz z konzoly Xbox One. Zatiaľ (oficiálne) iba v rámci lokálnej siete, ale funkcia je spoľahlivá a výborná. Odozva je veľmi malá.

Kontroverzné súkromie

Súkromie a Windows 10 je často spomínaná téma, ktorú logicky nemôžeme ignorovať. Operačný systém obsahuje viacero nastavení, ktoré ak nezmeníte (použijete expresné nastavenia), umožníte Windowsu, aby posielal množstvo údajov do Microsoftu. Ide o dáta, ktoré generujete používaním operačného systému. Napríklad štýl vášho písania alebo hlasové povely v prípade virtuálnej asistentky Cortana, ktorá však nie je pre náš región zatiaľ dostupná. Takýchto dát je viac a hoci Microsoft tvrdí, že získané údaje sa používajú iba na zlepšenie vášho používateľského zážitku a na zdokonalenie systému, objavili sa viaceré pochybnosti.

Nezabudnite si skontrolovať nastavenie súkromia. Microsoft sľubuje, že ho dodržuje

Nezabudnite si skontrolovať nastavenie súkromia. Microsoft sľubuje, že ho dodržuje

Dôvodom ich vzniku je skutočnosť, že Windows 10 komunikuje so servermi Microsoftu aj v prípade, keď na to nie je dôvod, pretože ste deaktivovali všetky súvisiace nastavenia. Na internete sa na túto tému popísalo viacero článkov, avšak cieľom niektorých bolo iba vyvolať paniku a konšpirácie. Faktom je, že Windows odosiela do vyhľadávača Bing výrazy, ktoré hľadáte a sťahuje náhľady živých dlaždíc aj v prípade, že ste vypli vyhľadávanie na internete a dlaždice v ponuke Štart nemáte.

Je jasné, že otázka súkromia bude ešte chvíľu rezonovať, ale nemáme pocit, že by Microsoft robil niečo iné, čo už nerobí Google, Facebook alebo Apple. Hoci bude Windows komunikovať so servermi Microsoftu stále, nastavenia súkromia si môžete prispôsobiť v ponuke Nastavenie. Prípadne sa môžete do systému prihlásiť pomocou lokálneho konta a nie cez Microsoft konto.

Verdikt touchIT: Aktualizovať, či radšej počkať?

Windows 10 je nový systém, ktorý v prvých týždňoch dostáva pravidelné záplaty. Systém je z používateľského hľadiska dobre použiteľný, ale problémy sa mu nevyhýbajú. Či už súvisia s procesom inovácie alebo s drobnosťami, ako je zaseknutie prehrávania zvuku po odpojení zvukového kábla. Mnohé problémy však nie sú globálne a postihujú iba určitú časť používateľov.

Ak chcete mať Windows 10 hneď, inovujte. Ak vám vyhovuje váš aktuálny operačný systém, nemáte sa kam ponáhľať. Na inováciu máte rok a počas tejto doby sa Windows 10 zbaví všetkých alebo väčšiny problémov, ktoré ho aktuálne trápia. V našom prípade ich bolo veľmi málo. „Osmičkárov“ nový systém jednoznačne poteší, pretože upravuje používateľský zážitok na počítačoch do starých koľají, avšak „sedmičkárom“ prináša novinky, bez ktorých sa zatiaľ zaobídu. V priebehu roka by mala ale väčšina používateľov aktualizovať na novší Windows 10.

Dodajme, že Microsoft pred pár dňami vydal „prvú veľkú aktualizáciu“ pre Windows 10. Novinky sme zhrnuli v samostatnom článku, avšak jej najväčší prínos vidíme v lepšej optimalizácii. Operačný systém je o poznanie plynulejší aj na starších počítačoch s obmedzeným výkonom. Aktualizáciu hodnotíme pozitívne, operačnému systému prospela a ak nemáte voči Windows 10 z princípu odpor, inováciu môžeme v aktuálnom stave odporučiť.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit