Ice Universe je spoľahlivým zdrojom viacerých zákulisných informácií zo sveta technológií.

Najnovšie správy naznačujú, že už budúci rok by sme sa mohli dočkať mobilných fotoaparátov, ktoré budú disponovať senzorom so 108 Mpx rozlíšením a až 10× optickým priblížením. Okrem toho, že smartfón na ilustračnom obrázku vyzerá ako Samsung Galaxy Note10, zdroj neuviedol žiadne ďalšie informácie o tom, ktorý výrobca by mohol priniesť senzor s tak vysokým rozlíšením.

Zaujímavosťou je, že Credit Suisse ešte v marci tohto roka zverejnila správu, ktorá už tom čase predpovedala, že už v 2. polovici roka 2019 uvidíme v smartfónoch 65 Mpx senzory, pričom 108 Mpx senzory prídu na rad v roku 2020. Pravdou je, že 64 Mpx senzory sú už realitou (65 Mpx nie) a výrobcovia smartfónov sa začínajú sústrediť na ich nasadenie. Qualcomm pred nejakým časom tiež zverejnil správu, v ktorej taktiež predpovedal, že čoskoro sa začnú v smartfónoch používať 64 a 100 Mpx fotoaparáty.

Ktorá spoločnosť dokáže 108 Mpx senzor vyrobiť?

Spomínaný 64 Mpx senzor je vyrábaný spoločnosťou Samsung, takže by to mohol byť prvý výrobca, ktorý by bol schopný takýto senzor vyrobiť. Napríklad Sony sa zatiaľ nechystá k produkcii vlastného 64 Mpx senzoru, čo neznamená, že by v Japonsku nepracovali na 108 Mpx čipe. Keď sa vrátime ešte k Samsungu, tak vieme, že spoločnosť aktuálne pracuje aj na module fotoaparátu s 5× optickým priblížením.

Je však úplne jasné, že žiadna zo spomínaných, ako aj potenciálnych spoločností, zatiaľ oficiálne nepotvrdí práce na 100+ Mpx mobilnom senzore alebo periskope s 10× optickým priblížením. Aktuálne môžeme vo vlajkových lodiach vidieť síce 10× priblíženie, ale to je hybridné. Možnosti nového modulu budú oveľa väčšie.

Zdroj: IceUniverse

Prečítajte si aj:

Ako dokáže s Huawei P30 Pro fotiť profesionál?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.