Slovensko sa štartom 10 gigabitového internetu dostáva medzi krajiny s rýchlym internetom. 

Desaťkrát rýchlejší internet spustil operátor ANTIK Telecom v Košiciach, Stropkove a Čiernej nad Tisou. Pripojenie je dostupné za bežný mesačný poplatok 17,92 eur. Takéto rýchle pripojenie je predpokladom napríklad pre služby telemedicíny, virtuálnej reality v cloude či rýchleho spojenia pre každého člena domácnosti bez obmedzovania – kľúčové v nastupujúcej ére teleworkingu.

ANTIK Telecom spúšťa komerčnú službu vysokorýchlostného internetu s parametrami až 10 gigabitov pri sťahovaní aj odosielaní dát za menej ako 18 eur mesačne. Prvé miesta na Slovensku s dostupnosťou 10G sú Čierna nad Tisou, Stropkov a Košice, mestská časť Pereš. Pokrytie bude ďalej rásť.

Veľmi rýchly internet dnes patrí medzi niekoľko parametrov konkurencieschopnosti ekonomík nutných pre rozvoj priemyslu a služieb s veľkou pridanou hodnotou – ako virtuálna realita na požiadanie či telemedicína. Nie je náhodou, že tzv. 10G služba je dostupná napríklad v Švajčiarsku, Japonsku, Južnej Kórey, Spojených štátoch amerických ale aj v Číne a Juhoafrickej republike.

Reálne testy pripojenia v bežných podmienkach domácnosti doteraz ukázali dosiahnuteľné rýchlosti až 9,2 Gbps. Konkrétne hodnoty sú závislé od vašich zariadení a priepustnosti serverov. Okrem celkového zrýchlenia zvýšenie priepustnosti znamená aj zlepšenie možností pre každého člena domácnosti, ktorý si tak môže užiť svoj vlastný neobmedzovaný gigabitový prístup bez nutnosti sa deliť s ostatnými.

Antik Telecom na pripojenie v prvých lokalitách použil technológiu 10G Ethernetu. Mesačný poplatok bez viazanosti je stanovený na 17,92 euro, zriaďovací poplatok na 250 euro. V cene získate aktiváciu optickej prípojky ukončenej optickým SFP modulom ako aj zariadenie – prepínač (switch) so štyrmi 10 gbps šachtami a jedným 1 gbps portom. Operátor ďalej ponúka na predaj výkonný WiFi6 router s metalickými aj optickými 10gbps portami, či sieťové karty s rýchlosťami 10 gbps. Pre maximálne využitie služby ďalej Antik odporúča, aby všetky zariadenia v domácnosti disponovali sieťovým rozhraním 10 gbps a zároveň ich vzájomné prepojenia káblami bolo v štandarde minimálne CAT6.

Operátor bude služby rozširovať aj v ďalších mestách, pričom záujemcovia si služby môžu objednať na www.antik.sk alebo čísle 055 30 12345. Poradenstvo pri správnom výbere zariadení poskytujú aj zákaznícke miesta Antiku v dostupnosti služby.

Príklad zapojenia a zariadení pre využitie 10G internetu v rámci domácnosti

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.