Aké slúchadlá zvoliť na dovolenku, športovanie alebo len tak na nosenie do práce a v kancelárii?

Na športovanie a aktívnejší pohyb sa veľmi hodia TWS (True Wireless – úplne bezdrôtové) slúchadlá do uší. Mnoho z vás im ale až tak veriť nebude, a tak siahne po „klasických“ Bluetooth slúchadlách. Stále je na výber z modelov, ktoré aj keď vám vypadnú z ucha, môžete si ich nechať visieť na krku.

To je zároveň najschodnejšia cesta ako mať praktické slúchadlá nielen pri cvičení, ale aj na prechádzkach. Na rozdiel od úplne bezdrôtových ich zložíte z ucha a nemusíte si robiť starosti s nabíjacou škatuľkou.

Rovnako je to aj v posilňovni. Používali sme TWS slúchadlá, rovnako aj tie s Bluetooth s káblom vedeným poza krk. Boli situácie, keď TWS verzia nebola taká pohodlná, najmä pocit, že slúchadlá treba niekam odkladať atď.

Na dôvažok ale treba uviesť, že káblové BT slúchadlá zvykli vypadávať z jedného ucha, ak nemali pripínací mechanizmus zachytený o tričko. Bude to teda aj tu o nejakom zvyku a o tom, čo používať chcete a tomu sa aj trochu prispôsobíte.

Úplne bezdrôtové slúchadlá nevypadnú ani pri športe
Úplne bezdrôtové slúchadlá nevypadnú ani pri športe

Športové alebo kancelárske?

Rozdiely medzi týmito slúchadlami sú, niekedy ich ale treba hľadať pod lupou. Základom je, že modely určené na šport, budú lepšie držať v uchu pri výraznejších pohybových aktivitách. Na prechádzku do prírody sa hodia rovnako dobre aj bežné slúchadlá, netreba mať športové. Iná situácia je pri behu alebo pri plávaní. V prvom prípade hrá dôležitú úlohu aretácia slúchadiel v uchu, v druhom zase zvýšená odolnosť voči vode.

Káblové a Bluetooth zároveň sú stále výborným tipom na športové slúchadláZdroj: Anker
Káblové a Bluetooth zároveň sú stále výborným tipom na športové slúchadlá

V tomto segmente sa prejavuje isté, aj kancelárske slúchadlá majú dnes odolnosť voči vode. Skôr ako priamo o vode hovoríme o vlhkosti alebo daždi. Situácia je veľmi podobná najmä pri TWS slúchadlách. Káblové majú špecifickú potrebu v oblasti konštrukcie. Tým, že je tu kábel, hoci len spojovací, je riziko vytrhnutia z ucha vyššie. Preto výrobcovia vymýšľajú dizajn tak, aby vám v uchu držali, no keď sa vám vytrhnú, aby nespôsobili zranenie.

Aretačné prvky na lepšie držanie v uchuZdroj: JBL
Aretačné prvky na lepšie držanie v uchu

Na šport orientované modely sú zvyčajne drahšie. Dá sa povedať, že cenové hladiny závisia od modelovej série. Pri značke, ktorá má slúchadlá za 20 eur, budú športové s cenovkou povedzme o 15 eur vyššou. Značka, ktorá má slúchadlá za 100 eur a vyrobí aj športovú sériu, bude cenovka opäť kopírovať cenový štandard tohto výrobcu.

Jednou z hlavných odlišností je tvar. Možno vám budú pri športe pevne držať aj AirPods od Apple, výrobcovia ale idú na istotu a pridávajú aretačné vložky. Je to taká obruba z gumy nasadená na slúchadle. Spravidla máte na výber tri veľkosti.

K tomu sa dá na slúchadlo nasadiť aj dodatočný prvok. Tu býva zvykom vybrať si buď spomínaný krúžok ako dodatočnú násadu tak, aby sa vám slúchadlá zachytili lepšie o ucho alebo použijete násadu s odstávajúcim zaobleným koncom, čím posilníte kontakt o ucho.

Apple AirPods budú mnohým držať v uchu aj pri športeZdroj: Apple
Apple AirPods budú mnohým držať v uchu aj pri športe

Bežné in-ear slúchadlá vám totiž držia v uchu dvomi kontaktnými oblasťami. Prvá plocha je tvorená samotnou vložkou, nadstavcom vkladaným do ucha. Druhá plocha je tvorená tvarom zvyšku slúchadiel. Tá ale býva plastová a teda skôr hladká. Športové majú práve na tomto plaste spomínanú obrubu – lemovanie.

Niekedy v balení nie je viac veľkostí, to ale nebýva prekážkou. V prémiovom segmente sa ale stáva to, že slúchadlá kancelárskeho zamerania majú taký premyslený tvar, že držia ako športové. Spomenúť môžeme napríklad Sony WF-1000XM4 (280 eur). No a tiež sa stáva to, že sú slúchadlá ako Panasonic RZ-S500W (80 eur), ktoré vám z ucha vypadnú, lebo sa párkrát zasmejete. Je to kvôli tomu, že sú inak tvarované a inak vyvážené. Funkčná kontaktná plocha je len na silikónových nadstavcoch vkladaných do ucha.

Panasonic RZ-S500W vám z ucha budú pri športe vypadávať. Sú zamerané na „kancelárske“ použitieZdroj: Panasonic
Panasonic RZ-S500W vám z ucha budú pri športe vypadávať. Sú zamerané na „kancelárske“ použitie

Nezabudnite na batériu

Čo sa týka výdrže, tu nie sú rozdiely a je to skôr o type slúchadiel. Väčšinou je priemerná hodnota 5 hodín. Nájdete modely, ktoré vydržia 6 ÷ 7 hodín pri TWS verziách. Káblom spojené BT slúchadlá majú podobné časy, no skôr sa dá očakávať dlhšia výdrž na jedno nabitie, môže dosahovať až 10 hodín. Otázkou je, čo potrebujete.

Mať samostatné slúchadlá na šport, znamená akceptovať 5-hodinovú výdrž. Prídete domov a nabijete ich. Sony máva takmer pri všetkých slúchadlách rýchlonabíjanie. Za 10 minút nabíjania ich môžete používať hodinu. To sa hodí. Neraz sa mnohým z nás stalo, že sme sa chceli niekam vybrať a zistili sme, že máme takmer vybité slúchadlá.

My máme radšej univerzálne používanie, a tak zohľadňujeme celkovú dobu používania na jedno nabitie. Totiž, ak idete športovať, stredová hodnota výdrže, ktorú dosahujú TWS slúchadlá na trhu, vám neprekáža. Na cestovanie vo vlaku alebo používanie počas práce aj ako súčasť telefonovania, to už je iná situácia.

Opäť, toto nebude neprekonateľný problém. Treba len myslieť na to, že ich počas obeda treba dať nabíjať, prípadne nájsť inú pauzu, keď ich nepoužívate. Kto chce používať slúchadlá nielen na šport, ocení dlhšiu výdrž.

Ešte je tu ešte jedna zaujímavosť. Káblom spojené bezdrôtové slúchadlá vydržia dlhšie na jedno nabitie, avšak treba ich mať potom kde nabiť. TWS slúchadlá vložíte do škatuľky a o polhodinu ich máte nabité o niekoľko desiatok percent. Je to detail, pri cestovaní je ale dôležitý a povedzme rovno, že ich nabíjanie je praktickejšie.

Odolné voči pohybu a vode

Dobrá správa je, že na výber máte dostatok modelov. Situáciu nepodceňte, ak totiž viac športujete, je vhodné mať špecializované slúchadlá. Na jeden – dva behy okolo ihriska by sa nič nestalo ani bežným slúchadlám. Po čase sa ale môžu prejavovať chyby spôsobené kondenzáciou vody.

Pomerne nenápadné, avšak na aktivitu prispôsobené, sú TWS slúchadlá JBL Reflect Flow PRO. Majú aktívne odhlučnenie a najmä majú odolnosť IP68, čiže športovať sa dá za každého počasia. Okrem odhlučnenia je tu aj ambientný režim, ktorý bude prepúšťať okolitý hluk. Ideálne pri počúvaní hudby, ale zároveň znižujete riziko, že vás niečo zrazí.

JBL Reflect Flow PROZdroj: JBL
JBL Reflect Flow PRO

Okrem toho sú rekordérom vo výdrži. Na jedno nabitie vydržia 10 hodín, so zapnutým ANC 8 hodín a celkovo aj s nabíjacím puzdrom máte 30 hodín. Dajú sa nabíjať aj bezdrôtovo, čo môže neraz pomôcť. Ich cena je dosť vysoká, 179 eur, podieľa sa na nej najmä kvalitné ANC a dlhá výdrž batérie.

JBL Endurance Peak II sú skonštruované tak, aby vám z ucha nespadli takmer za žiadnych okolností. Používajú TWS systém a bežná aretačná vložka je nahradená aretáciou okolo ucha. Výrobca tento systém nazýva Powerhook a spĺňa bezpečnostné požiadavky na športovanie. Teda nosenie s pevným uchytením, avšak vytrhnutie z ucha vám nijako neublíži.

Na jedno nabitie vydržia 6 hodín, celkovo s nabíjaním v kolíske 30 hodín. Odolnosť IPX7 je aj na ponorenie na krátku dobu. Keď sa zašpinia, pokojne ich môžete pod slabým prúdom vody umyť. Cena slúchadiel je 99 eur.

JBL Endurance Peak II
JBL Endurance Peak II

JBL Endurance Run BT sú káblové a s odolnosťou IPX5. Na jedno nabitie vydržia 6 hodín. Spôsob uchytenia v uchu nazýva výrobca TwistLock. V princípe ide o to, že ich vložíte do ucha, stočením si ich zaaretujete, a tak budú fixované v správnej polohe na držanie a šírenie zvuku. Ďalej je tu dôraz na materiálové spracovanie.

Aj tu má výrobca svoj vlastný názov – FlexSoft, ktorý sa má postarať o to, aby slúchadlá neodierali, nespôsobovali podráždenie kože a pôsobili čo najprirodzenejšie. Zložením z uší zostanú visieť na krku a magneticky sa k sebe pripnú, takže nebudú len tak plantať a nespadnú vám. Cenovku nastavil výrobca na 49,90 eura.

JBL Endurance Run BT Zdroj: JBL
JBL Endurance Run BT

JBL Reflect Fit je špeciálny model, keďže je tu meranie srdcového tepu. Funguje priamo cez slúchadlá a nepotrebujete žiadny mobil. Prichádzajúci hovor ich rozvibruje, čo je tiež zaujímavá, určite ale netradičná funkcia.

Odolnosť je na úrovni IPX5 a máte k dispozícii aj rýchle nabíjanie. Celkovo vydržia 10 hodín bez monitoringu tepu, 8 hodín so zapnutým meraním. 15 minút nabíjania vám dá hodinu používania. Slúchadlá odporúčame aj kvôli spôsobu ich uchytenia. Za krkom máte pevnú časť a do uší idú tenšie kábliky. Menej sa budú vyťahovať z uší. Pri ležaní na lavičke a dvíhaní činky vám to ale môže prekážať.

JBL Reflect FitZdroj: JBL
JBL Reflect Fit

Sony MDR-XB510AS je extra tip na športovo založené slúchadlá, avšak sú káblové. Tento výrobca má svoje slúchadlá drahšie ako väčšina konkurencie. Netvrdíme, že by cena nebola adekvátna, len s tým treba počítať. Majú funkciu Extra Bass, odolnosť IPX5/7 a aretačný prvok do vnútornej časti ucha, aby slúchadlá čo najlepšie držali. Ich cena je 30 eur.

Sony MDR-XB510AZdroj: Sony
Sony MDR-XB510A

Sony WI-SP600N používajú káblové prepojenie a takisto je tu systém aretácie vo vnútri ucha. Odolnosť je IPX4 a majú aj NFC. Je to detail na rýchlejšie prvotné spárovanie slúchadiel. Na jedno nabitie je výdrž do 10 hodín bez ANC, s ANC je to maximálne 6 hodín. Nechýba Extra Bass a ovládací prvok prispôsobený tak, aby ste mohli tlačidlá ovládať jednou rukou. Na cene má podiel funkcia aktívneho odhlučnenia a možnosť prepúšťania zvukov okolia. Tá je 160 eur.

Sony WI-SP600NZdroj: Sony
Sony WI-SP600N

Sony WI-SP510 sú podobné predchádzajúcemu modelu, je tu ale pevná časť na zadnej strane. Obruč umiestňovaná poza krk je tvarovaná tak, aby čo najmenej prekážala. To ich podstatne viac predurčuje na univerzálnejšie použitie, napríklad aj na ležanie na posilňovacej lavičke. Výrobca použil osvedčený mechanizmus s aretačnými prvkami. Tento systém máme odskúšaný a funguje dobre. Na jedno nabitie vydržia až 15 hodín.

Sony WI-SP510Zdroj: Sony
Sony WI-SP510

Sony MDR-XB80BS sú určené tam, kde chcete istejšie zachytenie. Používajú systém aretácie okolo ucha a ide o káblovú verziu spojenú tenkým káblom. Na základe ich spracovania, teda s uchytením poza ucho, sa výrobca popasoval s vyvážením ako celku.

Tým, že tu nie je ovládací prvok na jednej zo strán, ako pri iných slúchadlách, eliminujete nežiaduce ťahanie slúchadiel z ucha von. Odolnosť je IPX5 a prinášajú aj zvýšenú kvalitu zvuku kodekom LDAC. Podporujú rýchle nabíjanie, výdrž je 7 hodín.

Sony MDR-XB80BSZdroj: Sony
Sony MDR-XB80BS

Niceboy Hive Bones 2 sú jasne zamerané na šport a poznáte to z ich vyhotovenia na prvý pohľad. Používajú prenos zvuku cez lícne kosti, od toho je odvodený aj názov slúchadiel. Na jedno nabitie vydržia 8 hodín a majú krytie IP55.

Voda im neuškodí, no na potápanie určené nie sú. Zadná časť je pevná, no nie taká hrubá ako v prípade niektorých iných slúchadiel, napríklad aj Sony v tomto výbere. Pri ležaní by teda zadná spojovacia časť nemala prekážať. Aretácia poza ucho sa postará o to, aby vám nespadli z hlavy. Cena je 77 eur.

Niceboy Hive Bones 2Zdroj: Niceboy
Niceboy Hive Bones 2

Niceboy HIVE Airsport sú tie pravé slúchadlá na šport, keď chcete TWS slúchadlá a ich cena vás zaskočí. Je nastavená priam bezkonkurenčne, a to majú navyše kombinovanú výdrž na batériu 25 hodín. Na jedno nabitie vydržia 6 hodín, škatuľka sa nabíja cez USB-C konektor.

Na rozdiel od iných a najmä kancelárskych TWS slúchadiel tu máte aretáciu poza ucho. Podporujú zvukový kodek AAC na kvalitnejší prenos zvuku, získate teda nielen športové, ale aj hudobne lepšie slúchadlá. Ovládanie je dotykové. Cenovku stanovil výrobca na 31 eur.

Niceboy HIVE AirsportZdroj: Niceboy
Niceboy HIVE Airsport

Niceboy HIVE E3 sú káblové BT, čím sa uspokoja používatelia hľadajúci niečo iné ako nabíjanie v škatuľke. Po zložení z uší zostanú visieť na krku a magneticky sa pripnú k sebe. Batéria ich udrží v prevádzke 10 hodín aktívneho používania.

Tvarovanie slúchadiel zabezpečí držanie v uchu. Ich prednosťou môže byť absencia doplnkových aretačných prvkov. Zároveň ale treba počítať s tým, že nebudú tak stabilne držať, ako iné modely. Pri prudkých pohyboch určite. Krytie je IPX5 a za toto všetko si výrobca pýta 23 eur.

Niceboy HIVE E3Zdroj: Niceboy
Niceboy HIVE E3

Niceboy HIVE Beans sú posledným tipom univerzálnych slúchadiel. Máte tu krytie IPX4 a na jedno nabitie vydržia hrať 4 hodiny, s nabíjacou škatuľkou máte dokopy 20 hodín energie. Nie sú to vyslovene športové slúchadlá, sú ale určené na občasné aktivity.

Teda pre používateľov, ktorí chcú univerzálne ultraľahké slúchadlá s priložením do ucha bez zatlačenia do zvukovodu a na prácu cez deň, s možnosťou použiť ich pri pohybových aktivitách. Rovnako aj tu je cenovka nastavená viac ako konkurenčne, na príjemných 38 eur.

Niceboy HIVE BeansZdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Niceboy HIVE Beans

Ako sa vyznať v značkách odolnosti

  • IPX1 – Zvisle padajúce kvapky vody
  • IPX2 – Šikmo padajúce kvapky pod uhlom 15°
  • IPX3 – Kropenie vodou pod uhlom 60°(dážď)
  • IPX4 – Proti striekajúcej vode vo všetkých smeroch
  • IPX5 – Tryskajúca voda
  • IPX7 – Dočasné ponorenie (maximálna hĺbka čistej vody 1 meter, maximálne trvanie 30 minút)

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.