Na Medzinárodný deň mužov sa v rámci našej krajiny i Európy tak trošku zabúda, resp. zostáva v tieni Medzinárodného dňa žien (MDŽ), ktorý je podstatne medializovanejší.

Muži i ženy, obe pohlavia, sa stretávajú s rôznymi životnými situáciami a komplikáciami v rámci svojho bytia, za ktoré si zaslúžia úctu a uznanie od opačného pohlavia. Medzinárodný deň mužov sa neoslavuje tak dlho ako MDŽ, no to nič nemení na tom, že by sme ho mohli vnímať podobne a myslieť i na mužov, ich obety a prínos pre spoločnosť.

MDM - Medzinárodný deň mužov
MDM – Medzinárodný deň mužov

Medzinárodný deň mužov (MDM) sa oslavuje každoročne 19. novembra a od svojho počiatku (rok 1991) so sebou nesie 6 základných pilierov:

  1. Propagovať pozitívne mužské vzory: nielen filmové hviezdy a športovcov, ale aj bežných pracujúcich mužov, ktorí žijú slušný a poctivý život.
  2. Oslavovať pozitívny prínos mužov spoločnosti, komunite, rodine, manželstvu, výchove detí a životnému prostrediu.
  3. Zameriavať sa na zdravie mužov a ich pohodu: sociálnu, spoločenskú, citovú aj duchovnú.
  4. Upozorniť na diskrimináciu voči mužom: v oblasti sociálnych služieb, prístupov, očakávaní spoločnosti a v oblasti práva.
  5. Zlepšiť vzťahy medzi pohlaviami a rovnosť medzi nimi.
  6. Vytvoriť bezpečnejší a lepší svet, v ktorom budú ľudia žiť oslobodení od ubližovania a rásť k plnému dosiahnutiu svojho potenciálu.

Dodajme, že MDM je v termíne, keď sa celosvetovo organizuje aj kampaň „MOVEMBER“ (od roku 2003). MOVEMBER (z angl. slova MOustache – fúzy a názvu mesiaca noVEMBER) je kampaň, ktorá upozorňuje mužov na dôležitosť prevencie rakoviny prostaty a rakoviny semenníkov.

MDM - Medzinárodný deň mužov
MDM – Medzinárodný deň mužov

MOVEMBER je zároveň názov charitatívnej organizácie, ktorá „si berie na starosť rakovinu prostaty, rakovinu semenníkov, duševné zdravie a prevenciu samovrážd“. K aktivitám MOVEMBRA patrí napríklad to, že sa muži na začiatku novembra oholia a počas celého mesiaca si nechávajú narásť fúzy. Tie sa stali poznávacím znamením celosvetovej kampane, ktorá okrem iného prináša osvetu a zbiera finančné príspevky na výskum a boj proti rakovine prostaty a semenníkov (zdroj: medirex.sk)

Milé ženy, dámy a slečny, chcete poďakovať mužom vo svojom okolí, či už je to váš manžel, partner, otec, starý otec alebo dobrý kamarát?

Máme pre vás tipy na praktické darčeky pre mužov i chlapcov, ktoré ich zaručene potešia. Vašu vďaku si však budú jednoznačne vážiť aj bez ohľadu na to, či im niečo kúpite alebo iba ústne vyjadríte svoje uznanie a podporu.

Multitool pre každého praktického muža i chlapca

Ak máte vo svojom okolí praktického muža alebo chlapca, ktorý sa stále v niečom vŕta, má rád pobyt v prírode a neustále tvorí, tak kvalitné multifunkčné náradie od amerického výrobcu Leatherman ho zaručene poteší a zároveň mu darujete vec, ktorá ho bude môcť denne sprevádzať a pomáhať v rôznych činnostiach.

Leatherman Free P4
Leatherman Free P4

Z vlastných skúseností môžeme odporučiť špičkový model Leatherman Free P4 s 21 nástrojmi, ktoré využijete v akejkoľvek situácii. Veľmi dôležitým faktorom je aj to, že tento výrobca ponúka na každý multitool až 25-ročnú záruku (po registrácii), takže môžete počítať s tým, že kupujete rokmi overenú kvalitu. Podrobnú recenziu tohto nástroja nájdete – TU. Pokiaľ zdieľate svoj život, resp. domácnosť s nadšeným mechanikom alebo dobrodruhom, tak odporúčame aj komplexnú dielňu do vrecka v podobe modelu Leatherman Surge, ktorý sa nezľakne žiadnej výzvy.

Špičkové a odolné smart hodinky

Určite viete, že hodinky sú jediným šperkom muža, a to platí aj vtedy, ak nie sú z 24-karátového zlata, lebo kvalitné smart hodinky s množstvom funkcií sú často prospešnejšie a praktickejšie. Ak sa chcete poďakovať skutočne kvalitným darom, ktorý nadchne každého športovca, outdoorového nadšenca alebo chlapa v ozbrojených zložkách, tak odporúčame siahnuť po hodinách značky Garmin, napr. Fénix 7 alebo Epix 2, ktoré patria medzi špičku na trhu.

Garmin Epix Pro (Gen 2) 51 mmZdroj: TOUCHIT
Garmin Epix Pro (Gen 2) 51 mm

To platí z pohľadu extra odolnosti, funkcií, ale aj samotného dizajnu. Ak sa v tejto téme neorientujete, tak prehľadové články a recenzie hodiniek od nášho Romana vás zaručene navedú na správnu cestu. V prípade, že hľadáte niečo lacnejšie, no zároveň dostatočne odolné, dizajnovo zaujímavé a v plnej výbave, tak určite neprehliadnite hodinky od výrobcu Amazfit, konkrétne model T-Rex 2, ktorý je veľmi zaujímavou alternatívou, recenziu nájdete – TU.

„Skvelým, praktickým a jednoznačne extra dôležitým je aj darček v podobe poukazu, resp. odporučenia návštevy urológa za účelom preventívnej prehliadky, na ktorú netreba najmä vo vyššom veku zabúdať.“

Náradie, ktoré ocení každý domáci kutil

Prevažnú väčšinu mužov potešia predovšetkým praktické darčeky, s ktorými môžu niečo tvoriť alebo sú nápomocné v bežnom živote a zároveň robia radosť. Ak to tak vidíte aj vy, tak skúste siahnuť po nejakom hobby náradí, napr. od značky Parkside, ktorá patrí do strednej triedy a na bežné domáce práce i častejšie majstrovanie je náradie tejto značky plne dostačujúce.

Náradie - PARKSIDE
Náradie – PARKSIDE

Či už to bude AKU priamočiara píla, AKU skrutkovač alebo brúska, nič z toho nebude v rukách praktického muža zapadať prachom. Máte záujem o podobné náradie, no potrpíte si na maximálnu kvalitu, špičkový servis a extrémne dlhú životnosť? Ak áno, tak skúste čokoľvek od značiek Milwaukee alebo Festool.

Škola šmyku alebo iný zábavno-praktický program formou darčekového poukazu

Verím, že každému záleží na bezpečnosti svojich blízkych, a tak je nepochybne skvelým darčekom aj škola šmyku. Okrem učenia dôležitých zručností sa účastník kurzu aj poriadne zabaví a dozvie sa nové poznatky o tom, ako sa správať v rôznych situáciách, resp. ako nebezpečným situáciám v rámci cestnej premávky predísť. Ideálne na aute, s ktorým denne jazdíte. Škola šmyku je zábavná a zároveň veľmi poučná forma, ktorou môžete svojmu partnerovi, priateľovi poďakovať.

Škola šmyku
Škola šmyku

Takéto kurzy robia rôzne akreditované strediská so špičkovými dráhami, ako napr. Slovakia Ring, kde si môžete vybrať rôzne verzie kurzu podľa náročnosti a skúseností. Zaujímavou alternatívou môžu byť aj rôzne zážitkové poukazy, napr. jazdy na športových autách, o ktorých váš partner sníva alebo zoskok s padákom a pod. Ak viete, že váš partner miluje nové veci, výzvy a zároveň adrenalín, tak toto je skutočne kreatívna forma poďakovania.

Dostupné drobnosti, ktoré dokážu veľké veci

Je zrejmé a jasné, že v aktuálnej dobe si mnohí ľudia nemôžu dovoliť kupovať drahšie darčeky, a to aj s ohľadom na blížiace sa Vianoce. Avšak, ak aj napriek tomu chcete svojim mužom, otcom, starým otcom, partnerom a priateľom poďakovať, tak pre vás máme zopár tipov na cenovo dostupné a hlavne veľmi praktické darčeky.

Švajčiarsky zatvárací nožík je klasikou, ktorá poteší džentlmena i praktického muža, a to v akejkoľvek situácii – odporúčame Victorinox Huntsman. Krátke dni a málo svetla môže vyriešiť kvalitné, no zároveň miniatúrne smart LED svetlo, ktoré je možné nosiť na kľúčoch alebo vo vrecku, pričom ho nebudete vôbec registrovať. Aj napriek mini rozmerom dokáže napr. Fenix E03R V2.0 ponúknuť svietivosť na úrovni až 500 lúmenov a dokonca aj červené svetlo. Pokiaľ máte doma dobrodruha, ktorý sa rád vydáva do divočiny alebo často kempuje, tak ho poteší kvalitný a zároveň kompaktný filter na vodu, napr. SAWYER MINI, ktorý môže mať stále po ruke a zabezpečiť si tak čistú vodu z takmer akéhokoľvek zdroja. Aktívnych športovcov a bežcov poteší nielen v tomto období kvalitné, výkonné a zároveň ľahké bežecké čelové svetlo, napr. Ledlenser NEO3. S takýmto svetlom je behanie pohoda, či už skoro ráno alebo neskôr večer.

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE