Gmail je populárny a prináša inovácie už 20 rokov.

Keď sa táto služba objavila na 1. apríla, vyzeralo to naozaj ako žart. V časoch, keď ste dostali bežne 15 MB emailovú schránku zadarmo, Google vám dal rovno 1 GB. Niečo, čo sme chápali ako marketingový údaj. Kto zaplní emailovú schránku takým množstvom dát? Nuž, ako sa ukázalo, za roky používania môže jej obsah narásť, najmä posielaním príloh. Téme sa venoval magazín The Verge.

Len pre vybraných

Na používanie Gmailu ste najprv potrebovali pozvánky. Je to dobrý spôsob, ako si zabezpečiť exkluzivitu a hlad po produkte. Tu bol tiež prozaický dôvod. S takto veľkou schránkou chcel Google predísť nadmernému využitie a zahlteniu služby. Išiel na to postupne. Niekoľko rokov sme sa pozerali na logo Gmail, ktoré oznamovalo, že stále používame Beta verziu.

Gmail Dizajn 2022Zdroj: Google
Gmail starý dizajn 2022

Ovládanie bolo odlišné a schránka nepoužívala adresáre na správy ale akési štítky. Išlo o veľmi podobný princíp, no aj tak tu boli odlišnosť a na používanie Gmailu si bolo treba zvyknúť. Nič neprekonateľné, ak dostanete obriu kapacitu na správy. Navyše v službe, ktorá zaznamenávala veľký rozmach so svojím vyhľadávačom. Odhaduje sa, že dnes má služba 1,2 mld. používateľov.

Android pomohol Gmailu

Je to dané aj tým, že na mnoho činností potrebujete Google služby. Ak už ste prihlásení do Androidu, máte zrejme aj Gmail a tak čísla pre Google rastú. Ilya Brown, viceprezident spoločnosti Google pre Gmail hovorí, že služba priniesla bleskové vyhľadávanie.

Okrem toho nás naučil, že emaily netreba mazať. Vzhľadom na obrovskú kapacitu a inú filozofiu ich stačilo archivovať. Pamätáte sa ešte na otázku prečo odstraňujete emaily, keď máte tak veľkú kapacitu schránky? Po niekoľkých rokoch to Gmail prestal zobrazovať.

V roku 2008 Gmail podporoval témy vzhľadu, neskôr sa dal použiť s mobilnou aplikáciu. Vzhľadom na špecifikum služby bolo najlepšie používať ho s mobilnou aplikáciou. Ponechávanie všetkých dokladov, účtov a konverzácií robilo z emailovej služby vynikajúci priestor, kde nájdete všetko, čo potrebujete aj niekoľko rokov spätne.

Ešte jeden Inbox

Google skúšal svoje šťastie aj so službou Inbox by Gmail a išlo o vynikajúcu aplikáciu. Pamätáme si, že sa v nej dali odložiť emaily. Zmizli z doručenej pošty a vrátili sa tam späť vo vami zvolenom termíne. Neskôr Google urobil veľké zmeny a vylepšil Gmail o funkcie z pôvodne oddelenej aplikácie Inbox.

Aké sú vaše skúsenosti s Gmailom? A nezabudnite, máte aj bezpečnejšie spôsoby ako komunikovať s ohľadom na vaše súkromie. Spomenúť môžeme napríklad Proton Mail alebo Tutamail.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.