Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Lexus RX je prvý prémiový hybridný automobil
  • Na celom svete sa už predalo takmer 754 000 kusov SUV s elektrifikovaným     pohonom
  • Lexus RX 350h je aktuálne na Slovensku vo zvýhodnenej ponuke od 59 900 eur
  • Nízke splátky v KINTO One od 648 eur bez DPH

V roku 1998 vytvoril Lexus RX segment exkluzívnych SUV. O sedem rokov neskôr tento model opäť spôsobil revolúciu na trhu luxusných vozidiel. RX 400h, predstavený v roku 2004, bol prvým prémiovým hybridným automobilom. Pohon kombinoval 3,3-litrový benzínový motor V6 s elektromotormi na prednej a zadnej náprave. Systém mal celkový výkon 272 k a vyznačoval sa plynulým chodom a priemernou spotrebou paliva v kombinovanom cykle niečo vyše 7 l/100 km. RX 400h si zákazníci veľmi rýchlo obľúbili. Už v prvom roku bolo predaných viac ako 26 000 kusov. Lexus RX si rokmi vybudoval povesť spoľahlivosti, čo neustále potvrdzujú popredné priečky v rebríčkoch nezávislých spotrebiteľských organizácií, akými sú Consumer Reports alebo J.D. Power.

V ďalších verziách RX značka Lexus zdokonalila hybridný systém. V roku 2008 bol predstavený model RX 450h, ktorý mal 3,5-litrový motor V6 s dvomi (verzia s predným pohonom) alebo tromi elektromotormi (s pohonom 4×4 E-FOUR) a celkovým výkonom 299 k. V ďalšej generácii sa výkon zvýšil na 313 k a štandardom sa stal inteligentný pohon všetkých kolies E-FOUR.

V roku 2022 nastal ďalší zlom v histórii Lexus RX. Pri piatej generácii modelu majú zákazníci na výber z troch hybridných systémov – RX 350h je klasický komfortný hybrid, RX 450h+ je prvým plug-in hybridom v tomto modeli a RX 500h je výkonný hybrid kombinujúci preplňovaný 2,4 l motor so šesťstupňovou automatickou prevodovkou a pohonom DIRECT4.

Od roku 2005, keď bol uvedený na trh prvý hybridný model RX, do júna 2024 predal Lexus celosvetovo už 753 958 kusov komfortného elektrifikovaného SUV.

Na Slovensku je hybridný RX dostupný od roku 2005 a patrí medzi najpredávanejšie modely značky. Do júna 2024 sa už predalo viac ako 8 000 kusov spomínaného modelu, pričom zákazníci najviac preferovali elektrifikované pohony a to samonabíjateľný hybrid alebo plug-in hybrid.

RX 350h znamená pohodlie a spoľahlivosť

RX 350h pokračuje v tradícii plne hybridných vozidiel značky Lexus. Vozidlo využíva osvedčené a prepracované riešenia a hybridný pohon štvrtej generácie je vynikajúcou alternatívou k naftovým motorom vďaka efektívnej prevádzke a spoľahlivosti.

Priemerná spotreba paliva RX 350h je 6,3 litra na 100 km v kombinovanom cykle. Vozidlo využíva bipolárnu nikel-metal hybridnú (Ni-MH) batériu, ktorá spája dobré jazdné vlastnosti s nízkou spotrebou paliva. Batéria má účinný chladiaci systém a je inštalovaná pod zadnými sedadlami, takže neobmedzuje priestor v kabíne ani v batožinovom priestore. Odolný systém s 2,5-litrovým benzínovým motorom a tromi elektromotormi má celkový výkon 245 k. Vozidlo poskytuje maximálny komfort a pohodlie a inteligentný pohon štyroch kolies E-FOUR zaisťuje bezpečnosť za každých podmienok. Vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,9 sekundy.

RX 350h je ideálny ako rekreačné vozidlo. V zozname doplnkového príslušenstva zvyšujúceho prepravnú kapacitu sú na výber nielen nosiče bicyklov ale napríklad aj  strešné nosiče, alebo držiaky na lyže a snowboardy.

RX 350h aktuálne od 59 900 eur

RX 350h sa na Slovensku ponúka v siedmich verziách výbavy – Elegance, Business Edition, Prestige, F SPORT Design, Prestige Top, F SPORT Design Top a Luxury. Pohodlné SUV s klasickým hybridným pohonom s výkonom 245 k vo verzii Elegance sa aktuálne predáva za zvýhodnenú cenu 59 900 eur. Spoločnosti môžu využiť KINTO ONE operatívny lízing, pri ktorom je mesačná splátka od 648 eur bez DPH.

Vo verzii Elegance sa RX 350h štandardne dodáva s elektronickými kľučkami dverí, trojzónovou klimatizáciou, inteligentným kľúčom, parkovacou kamerou, adaptívnym tempomatom, multimediálnym systémom so 14-palcovou dotykovou obrazovkou, cloudovou navigáciou, inteligentným hlasovým asistentom Lexus Concierge, možnosťou online aktualizácie a 4-ročným bezplatným dátovým programom. Predné sedadlá sú elektricky nastaviteľné a vyhrievané v ôsmich smeroch a zadné výklopné dvere sa otvárajú a zatvárajú elektricky. Najvyššia úroveň bezpečnosti je štandardom aj vďaka Lexus Safety System+3. Vozidlo je možné si objednať v jednom z deviatich lakov karosérie a vybrať si jednu z dvoch farieb čalúnenia. Taktiež má 19-palcové hliníkové disky kolies.

RX 350h je najžiadanejšie vo verzii Prestige s balíkom Technology. Vozidlo sa aktuálne predáva za 65 500 eur. V tejto verzii štandardne okrem iného obsahuje: 21-palcové hliníkové disky, Full LED svetlomety, parkovaciu kameru s 360-stupňovým výhľadom okolo auta, vyhrievaný volant, 10-palcový HUD displej na čelnom skle, elektronické ovládanie dverí batožinového priestoru (otváranie nohou), kožené čalúnenie v štyroch farbách, a rovnako tak napríklad aj . vnútorné osvetlenie, ktoré si môže zákazník navoliť podľa svojich preferencií a na výber je až 64 farieb.

Značky: