Testovali sme zatiaľ najdokonalejší smartfón všetkých čias. Galaxy S6 edge+ stojí poriadne veľa, súhlasíme. Ale je to technologická špička, ktorú nie je jednoduché odkopírovať. Pre tých, čo nechcú práve takéto zariadenie, sme vyskúšali cenovú bombu s operačným systémom Windows Phone. Nový Liquid je typickým mobilom pre starších alebo školákov. Nenáročným zákazníkom rozhodne odporúčame. No a po rôznych nelichotivých správach a potom, čo HTC na niektorých modeloch posledné roky predvádzalo, sme mali v rukách naozaj podarený Desire.

Acer Liquid M220

Toto je telefón tak akurát do ruky. Používatelia, ktorým prekáža čoraz zväčšujúci sa rozmer telefónov, majú možnosť vyskúšať práve tento model so 4″ uhlopriečkou. Nebudeme ho porovnávať s Androidom, keďže tu beží Windows Phone 8.1 a telefón by mal byť podľa Aceru (ale aj Microsoftu) pripravený na upgrade Windows 10 Mobile. Ak ho porovnáme s Lumiami, ktoré sú synonymom pre platformu Windows, tak v hrúbke tento model jednoznačne vedie.

acer220winphone_3_nowat

Cena je veľmi dobre nastavená a presne zodpovedá zameraniu telefónu. Teda určenie pre používateľov, ktorí chcú Windows telefón s možnosťou inštalácie aplikácií, ale nechcú Android. Ten by sa totiž v tejto cenovej hladine používal podstatne horšie. Hranaté telo je len veľmi jemne zaoblené a celkovo sa nám dizajn páčil. Zadná strana má len mierne vystúpený fotoaparát a nechýba tu ani LED blesk. Výrobca použil tzv. látkový efekt. Telefón je príjemný na dotyk, no kvôli plastu je šmykľavý na hladkých povrchoch. V dlani to neprekáža, pretože nie je príliš rozmerný. SIM karty sa vymieňajú pod krytom, rovnako tak aj pamäťová karta. Pri výmene ktorejkoľvek z trojice kariet je potrebné vybrať akumulátor. Micro USB aj audiokonektor sú na hornej hrane. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a vypnutie sú veľmi nenápadné a na prvý pohľad ich nerozlíšite od sivého šrafovania.

Technológie a používanie
Vo vnútri je 2-jadrový CPU Snapdragon s frekvenciou 1,2 GHz na jadro. Je to procesor určený presne pre tento telefón. Rýchlosť je tak akurát –povedali by sme na hrane. Dlhšiu odozvu systém dobre maskuje animáciami prechodu na úvodnú obrazovku. Pri prepínaní aplikácií čakáte 1 až 2 sekundy, v závislosti od ich náročnosti. Viac nás trápila odozva displeja/systému na dotyk. Pri odomykaní obrazovky treba byť citlivejší a trpezlivejší. Ako sa v akčných filmoch vraví „žiadne rýchle pohyby“. Aj na nízkom rozlíšení umiestnite dostatok dlaždíc, keďže systém je už aktualizovaný a podporuje pridanie tretieho stĺpca s najmenšou veľkosťou dlaždíc. Telefón má základnú výbavu aplikácií, ktoré sú súčasťou systému. Vzhľadom na svoj užší rozmer displeja sa príliš nehodí používateľom s hrubšími prstami. Veľkosť dlaždíc je v poriadku, no písanie na klávesnici by mohol byť problém. Natlačené písmenká na sebe dajú zabrať aj ostatným. Telefón sa najlepšie používa v ruke, akékoľvek natočenie a uhol pohľadu pocítite pri pohľade na displej. Ten je horšie čitateľný.

Výhoda tohto telefónu je v dlhšej výdrži v pohotovostnom režime a fakte, že má priestor na dve SIM karty.

Hodnotenie
+ tenký profil, cena, Dual SIM, pripravený na Windows 10 Mobile
– užšia klávesnica

Cena: 79 EUR
Zapožičal: Acer

HTC Desire 626

Inovovaný Desire vyzerá dobre nielen vďaka svojej hrúbke, ale aj dvojtónovému farebnému vyhotoveniu. Je to priamy nasledovník modelu Desire 620 a výrobca upravil niektoré technické parametre a zlepšil fotoaparát.

des626_3_nowat

Smartfón sa podľa nás vydaril a páči sa nám jeho tvar, najmä spôsob zaoblenia bokov smerujúcich do zadnej časti. Veľmi dobre sa drží v ruke. Doslova je cítiť ten príjemný pogumovaný materiál, pri ňom získate práve „ten pocit“. A to aj navzdory drahším telefónom s lešteným hliníkom. Reproduktor na hlasité odpočúvanie je pod displejom a horné šrafovanie nad displejom ukrýva reproduktor na telefonovanie. Režim BoomSound tu nájdete, inovácie tento segment však nezasiahli. Nano SIM a pamäťová karta sa vkladajú zboku. Kryt sa dáva ľahko dole a nepotrebujete na výmenu žiadny ostrý nástroj. Zaujímavosťou je podpora pamäťových kariet až do 200 GB. HTC trochu predbieha potreby používateľov, no vnímame to ako technologickú inováciu použitím nového štandardu. Tlačidlo na úpravu hlasitosti je v rovnakej farbe ako orámovanie, teda v našom prípade modré. Jemne odlišný odtieň má tlačidlo na vypnutie. Obe sú ľahko dostupné a páčilo sa nám ich umiestnenie viac k hornej časti hrany. Tiež sme ocenili zapustenie fotoaparátu do jednej línie so zadným krytom. Podstatnou informáciou je aj to, že oba fotoaparáty umožňujú nakrúcanie videa v rozlíšení Full HD.

Technológie a používanie
Po stránke technických parametrov sa telefón javí ako silný nástroj. Nedá sa povedať, že by tomu v praxi bolo inak, no veľmi ľahko ho vyťažíte. Aj napriek tomu, že beží na Androide 5.1, ktorý je o dosť vyladenejší, než úvodná päťka. Je tu procesor Snapdragon 210. Jeho zameranie je najmä na spotrebu a LTE. Má síce štyri jadrá, no iba na frekvencii 1,1 GHz, a to občas budete poznať. Avšak viac pri náročnejších hrách ako v systéme. V systéme pocítite najmä 1,5 GB RAM. Kým ostatní dávajú v tejto triede aspoň 2 GB, HTC trochu šetrilo. Je to viac o preferenciách. Fotoaparát sa vydaril, hoci čas zaostrovania by mohol byť rýchlejší ako dve-tri sekundy. Popravde ani na prepaly nemusíte byť expert. V osvetlení nie príliš vhodnom pre fotoaparát ich spravíte ľahko, občas sa objavujú zašumené detaily. Na bežné fotenie teda áno, rozhodne to ale nie je to isté ako v prípade HTC One M9. Ale napríklad možnosť vytvoriť si vlastné selfie s fotopásom a štyrmi fotkami pod sebou nájde svoje využitie.

Náročnejšie aplikácie poznáte aj podľa znovunačítania hlavnej obrazovky. Tri sekundy je bežný čas po prepnutí sa z hry späť na domácu obrazovku. Pri bežnom používaní je však telefón dostatočne rýchly. Tiež aj pri surfovaní na webe. Tam nemáme žiadne výhrady. Navyše sa veľmi dobre ovláda a displej reagoval na jednotku. Aj cez naše výhrady vychádzajúce zo skúmania detailov, je to podarený smartfón. Ak by sme chceli rýchly telefón s veľkým displejom a skutočne vynikajúcim spracovaním, týmto adeptom by sme začínali.

Hodnotenie
+ farebné kombinácie, kvalita spracovania, displej, všeobecný výkon, fotografovanie
– režimy fotenia, nižší výkon pri náročných aplikáciách

Cena: 292 EUR
Zapožičal: HTC

Samsung Galaxy S6 edge+

Nový Galaxy S6 edge+ je špičkový telefón, nič viac, nič menej. Oproti S6 edge je displej zväčšený o 0,6 palca, no v rukách je to poriadne poznať. Zakrivenie je na oboch stranách. Na rozdiel od iných smartfónov s podobnou uhlopriečkou displeja sa nejaví taký veľký. Je to aj v „otočenom dizajne“, keď máte niekedy pocit, že zadná strana má byť predná. V oblasti dizajnu je to skvelý telefón, ktorý sa dobre drží v ruke a tiež sa dobre používa. A navyše sa netreba obávať zaoblených rohov, nebudete mať nežiaduce spúšťanie aplikácií po uchopení do ruky. Klasické hardvérové tlačidlo pod displejom dodáva pocit z lepšej ovládateľnosti telefónu.

samsung_galaxy_s6_egde_tip2_nowat

Jeho stlačenie je ale počuť. Nano SIM karta sa vkladá z hornej hrany. Na tejto strane v porovnaní s menším edge chýba infračervený port. Micro USB konektor aj audiokonektor sú na spodnej hrane. Každý, kto využíva telefón na počúvanie hudby to iste ocení. Priaznivci LED diód majú viacfarebnú LED diódu nad displejom. Pri súčasnom počte rôznych aplikácií telefón však neustále blikal notifikáciami a pri teste sme ju radšej vypli. Reproduktor na prehrávanie multimédií a hlasitých hovorov je na spodnej hrane. Kvalita zvuku je nadštandardná. Dokonca sa nám javila lepšia ako pri HTC One M9, ktorý používa dva BoomSound reproduktory. Na zadnej strane nechýba snímač tepu, ktorý je jednej línii s bleskom fotoaparátu. Ten má 16 MPx a optickú stabilizáciu, stabilizovaný je aj predný fotoaparát na selfie fotky.

Fotoaparát na Galaxy S6 edge+ s fotodiódou a snímačmi, ktoré využíva aplikácia S Health

Fotoaparát na Galaxy S6 edge+ s fotodiódou a snímačmi, ktoré využíva aplikácia S Health

Technológie a používanie
Telefón má vlastný procesor Samsung Exynos. Vďaka nemu je telefón dostatočne rýchly a svižný. No tiež aj vďaka RAM. Je prirodzené, že vlajková loď má 4 GB a s takýmto super multimediálnym smartfónom zvýšenú kapacitu aj využijete. Rozhranie je svižné a ani raz sa nestalo, aby sa nejako zaseklo. Všetko je plynulé, vrátane prechodov k rozšírenej funkcionalite panelov. Super AMOLED displej je špička vo svojej triede, no počas používania vonku sme neustále nakláňali telefón a hľadali vhodnú polohu proti odleskom. Buď sa leskli zaoblené rohy alebo hlavná plocha.

Zaoblený displej je dvojsečná zbraň. Vyzerá dobre nielen na fotografiách telefónu, ale aj pri používaní, no v istých smeroch je nepraktický. Aplikácie tretích strán by si totiž zaslúžili špeciálnu podporu. Napríklad v Todoiste nevidíte dobre na zvislé farebné prúžky charakterizujúce k akému projektu patrí daná úloha. Uvidíte ich ale, ak sa pozriete na telefón zboku v úrovni očí. Podobných vecí je tu viac. Prehliadanie webu je bez problémov a miestami máte pocit, že telefón zarovná stránky do bloku tak, aby nezasahovali až do zahnutých rohov.

Užitočné je napríklad zobrazenie nočných hodín pri vypnutom displeji. Interval sa dá nastaviť, maximálne však na 12 hodín. Osobne by sme ich používali nepretržite. Vylepšená je doba nabíjania. S dodávanou rýchlou 2 A nabíjačkou nabijete telefón do 90 minút. Super rýchle nabíjanie ale využijete kedykoľvek, práve keď potrebujete telefón ešte trochu dobiť pred odchodom z kancelárie. Výborné, konečne je tu tabletofón, ktorý je praktický aj v tomto smere. Telefón má výkonný procesor, ktorý spotrebúva poriadnu dávku energie pri hraní hier alebo fotografovaní. Ak ale necháte telefón v pohotovostnom režime, spotreba sa minimalizuje, a tak sa vyrovná jeho vyššia spotreba. Bez obáv vydrží od rána do večera pri bežnom používaní.

Fotoaparát a edge displej
Nie je prekvapením, že toto je ďalší fotomobil, ktorý si pokojne môžete zobrať aj na dôležité udalosti. Má spomalený aj rýchly režim nakrúcania videa, spomínanú optickú stabilizáciu a rýchle spúšťanie (za 0,6 sekundy) a zaostrovanie i profesionálny režim, kde si všetko nastavujete sami. Fotenie do formátu RAW je samozrejmosťou. Vynikajúci je selektívny režim. Hodí sa nielen pri autoportrétoch, ale aj efektných kompozíciách so zaostrením na vzdialený objekt s rozostrením toho v popredí.

Zaoblený displej využijete napr. na informovanie o zmeškaných udalostiach či počasí. Pohybom prsta po displeji sa dostávate k funkcii Moji ľudia a po novom aj Moje aplikácie.  Celkovo tak do krúžkov umiestnite po päť kontaktov a päť aplikácií. Je to užitočné a zobrazíte ho potiahnutím za uško na kraji displeja. Jeho polohu si môžete v rámci zvislej osi meniť, a to pre pravú alebo ľavú zakrivenú časť.

Hodnotenie
+ špičkový a prvotriedny mobil, nádherný displej, rýchly v každom smere, výkonný fotomobil
– zatiaľ slabšia podpora aplikácií od tretích strán

Cena: 799 EUR za 32 GB verziu a 899 EUR za 64 GB verziu
Zapožičal: Samsung Slovensko

Samsung Galaxy S6 edge+ (32 GB):

Samsung Galaxy S6 edge+ (64 GB):

 

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz_telefony_tab_nowat

Verdikt touchIT

Acer Liquid M220 je veľmi dobrý telefón pre používateľov, ktorí chcú naozaj cenovo dostupný smartfón s Windowsom. Navyše, toto je mobil, ktorý si vieme predstaviť ako záložný telefón s dlhou výdržou v režime stand-by.

HTC Desire 626 je smartfón, ku ktorému sme mali aj napriek niektorým vylepšeniam predchodcu výhrady. Celkovo má ale telefón viac pozitív ako maličkostí, nad ktorými sme sa pozastavili. Je to skvelý telefón na všestranné použitie s podarenou konštrukciou.

Samsung Galaxy S6 edge+ je špičkový smartfón. Nielen pre kvalitné fotografie a celkovú hardvérovú či softvérovú výbavu. Ale najmä preto, lebo Samsung priniesol komfortný telefón, ktorý by sme mohli nazvať dokonalým. Je svižný, páčila sa nám aplikácia S Health, široká podpora nastavení kooperujúcich so snímačmi. Je to skrátka unikátny telefón. A že nemá slot na microSD karty? Nám pri teste už nejako nechýbal.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.