Triple A – traja výrobcovia notebookov, ktorých názvy sa začínajú prvým písmenom abecedy, majú na trhu  modely so stredným až vyšším výkonom. Vyskúšali sme modely, ktoré sa dajú dobre použiť na kancelárskom stole a dajú sa aj prenášať. Spoločným znakom je zvýšená výdrž a 8 GB RAM. Všetky testované počítače mali v dobe testovania dostupný prechod na Windows 10.

Acer Aspire E 14

Dizajn „old-school“, taký bol náš prvý dojem pri rozbalení tohto notebooku. Svoj podiel má na tom najmä čiernobiela kombinácia. Veko má povrchovú úpravu, ktorá vyzerá ako látka alebo drevený povrch. Vnútro notebooku, teda opierka na ruky a rám displeja je v bielej farbe. Celkovo sú tu tri rôzne šrafovania. Aspire E 14 je totiž modelom z novej série prenosných počítačov, ktoré majú zaujať nielen povrchovým spracovaním, ale aj počtom farebných vyhotovení. Tradične sú v ponuke konzervatívnejšie aj odvážnejšie kombinácie a my toto rozhodne chválime. Notebook totiž nemusí byť len v čiernom plaste.

acer-aspire-e14-cotton-white-e5_3_nowat

Veko nie je príliš odolné voči šmuhám, opierka na ruku áno, minimálne na bielom povrchu nič nezbadáte. Drsný povrch pôsobí veľmi dobre a pri používaní zaznamenáte istú stabilitu dlaní. Vzhľadom na 14″ rozmer získavate tradičnú klávesnicu len s minimom úprav, napríklad vo forme skráteného Shiftu na ľavej strane. Tlačidlo na vypnutie je zreteľné a je v pravom rohu klávesnice. Škoda, mohlo byť vyvedené na inom mieste, no takéto tlačidlo má aj tretí testovaný notebook. Chválime však napojenie na utilitu Acer Power Button, kde si nastavíte funkciu tlačidla – uspať, dlhodobý spánok alebo vypnutie počítača. Treba ho dlhšie podržať, aby sa ponuka zobrazila alebo ste mu potom napevno priradili funkciu. To je na rozdiel od konkurencie výhodné riešenie a kým si na jeho polohu zvyknete, nebudete si uspávať počítač.

Parametre a technológie
Procesor Intel Core i5-5200U 2,2 ÷ 2,7 GHz je stálica a veľmi obľúbený model naprieč rôznymi modelmi notebookov. Poskytne vysoký výkon, hoci na spotrebu sa tu príliš nehrá. Vo výbave je 8 GB RAM a 500 GB hybridný disk s 8 GB flash pamäti. Na štarte systému je to poznať, tiež aj na spúšťaní internetového prehliadača. Práve v režime zabehnutých aplikácií v RAM pri kancelárskom využití sa dá na takomto stroji dosiahnuť miestami pocit ako keby bol použitý čisto SSD disk. Navyše je tu Full HD rozlíšenie, čím získate dobrý počítač na všestranné úlohy. Ocenili sme aj kvalitný touchpad, ktorý býva viac výnimkou ako pravidlom. Nevýhodou bude jeho zanášanie, keďže netvorí ucelenú časť so základňou. Supluje zároveň tlačidlá myši, no to je detail. Na poriadne využitie si každý aj tak pripojí bežnú myš. Počas testovania nám prekážalo zahrievanie pravej časti opierky na dlane. Je to pochopiteľné práve kvôli umiestneniu pevného disku. Nejde o nič kritické, no pravá časť je teplejšia ako ľavá. Spodná časť sa však takmer vôbec nezahrieva a ocenili sme aj výdrž v kancelárskom režime. Nie je to na celý pracovný deň, no na cestu vlakom Bratislava – Žilina môžete využívať notebook bez obmedzení.

Hodnotenie
+ originálny dizajn a farebné kombinácie, Full HD displej, hybridný disk, tichý
– zahrievanie opierky na dlane

Cena: 689 Eur
Zapožičal: Acer

 

Acer Aspire V 13

Nová séria V 13 prichádza s inovovaným šasi, hlavne v oblasti veka displeja. Hliníkový kryt veka má šrafované spracovanie, ktoré sa leskne. To vďaka vyfrézovanému čiarovému vzoru. Veko však nie je jediným dizajnovým prvkom. Tým je vlastne celý notebook, ktorý je v bielej farbe, a to vrátane opierky na ruky, touchpadu a klávesnice. Ako celok pôsobí veľmi dobre a medzi čiernymi a sivými počítačmi v kancelárii určite vynikne. Rozmer 13,3″ je veľmi dobrý v pomere prenositeľnosti a používania na kancelárskom stole. Displej nie je dotykový, čo nám vôbec neprekážalo. Viac sme ocenili Full HD rozlíšenie a pevné kĺby.

csm_V3-371_Quer1_2643a839aa_3_nowat

Môžete si nastaviť uhol otvorenia displeja na akúkoľvek pomyselnú hodnotu v rámci jeho možností. Displej nebude padať ani nebude pri niektorom z uhlov nestabilný. Vyklopiť sa dá až na úroveň približne 130°. To bohato postačuje, v praxi nám vôbec nechýbalo úplné vyklopenie na úroveň 180°. Výrobca mierne zapustil klávesnicu. Píše sa na nej dobre. Škoda, že tu nie je podsvietenie. Ľahko sa na to zvyká a bežne používame iné notebooky s podsvietenou klávesnicou aj cez deň. Mierne úpravy v rozložení klávesov zasiahli „odrezanie“ z Enteru, no stále je dvojriadkový. Zvykať si na klávesnicu nebude vyžadovať čas navyše. Napravo chýba kláves Ctrl, namiesto neho je tu kontextový kláves. Práve ten by sme však vedeli oželieť. Na ploche okolo klávesnice sú len dve LED diódy, a to vpravo hore nad tlačidlom zapnutia. Jedna informuje o behu systému, druhá o stave akumulátora. Nijakým spôsobom nerušia pri práci.

Parametre a technológie
Procesor Intel Core i5-5257U 2,7 ÷ 3,1 GHz je z tých výkonnejších Core i5 modelov, no zároveň aj z tých menej úsporných. Maximálna hodnota TDP je až 28 W. V rámci zachovania dobrého pomeru ceny a výkonu pridal výrobca 500 GB pevný disk. Ten je zo série bežných diskov, no ide o hybridný model. 8 GB SSHD mu výrazným spôsobom dvíha výkon. Poznáte to pri štarte systému ako aj pri práci v kancelárskom režime. Ak už tu má byť pomalý disk, tak jednoznačne súhlasíme s rozhodnutím výrobcom umiestniť hybridný model. K tomu celému pomáha kapacita RAM na úrovni 8 v zložení 2 × 4 GB. Pri náročnejšej práci je notebook hlučnejší, v našom prípade sme počuli aj zvuky ventilátora. Pravdepodobne išlo o  náhodný kus, ktorému by pomohla kvapka oleja. Vzhľadom na novú sériu CPU je tu použitá aj grafika Intel Iris. Netreba si robiť nádeje. Stále je to kancelárska grafika, no povedzme, že staršie hry si zahráte na vyšších detailoch alebo aspoň vyššom rozlíšení. V každom prípade to nie je na škodu a výdrž nad 5 hodín v tejto konfigurácii oceňujeme. Nie je to zabijak času na transatlantických letoch, no my oceňujeme najmä vyšší výkon. Jednou z nevýhod je prehrievanie. V čase testovania na starších hrách zo série Need for Speed sa notebook veľmi zahrieval asi na 2,5 cm2. V časti, kde je mriežkovaný otvor na nasávanie vzduchu. Výduch je v tomto prípade v zadnej časti základne, no nie v rámci celej plochy.

Hodnotenie
+ spracovanie tela a veka displeja, použitie hybridného HDD, výkonná konfigurácia
– prehrievanie spodnej časti, zvuky ventilátora pri záťaži

Cena: 729 Eur
Zapožičal: Acer

 

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz_tab_ntbnov1_nowat

ASUS Zenbook UX303L

Zenbook je vždy zárukou štíhleho dizajnu a top produktu značky ASUS. Inak tomu nie je ani pri modeli UX303, ktorý v prednej časti meria len 3 mm. Ocenili sme, že si ultrabook zachováva štíhly hoci hrubší dizajn aj v zadnej časti. Nie je to tak, že výrobca sa pochváli umelo zníženou hrúbkou a nakoniec vás čaká poriadny „cvalík“. Hliníkové vyhotovenie je samozrejmosťou a tento model je dostupný vo farbe nazvanej Smoky Brown. Nech už sa marketingovo farba volá ako chce, v skutočnosti vyzerá veľmi dobre. Subjektívne sa k takémuto ladeniu prikláňame viac ako k rýdzo striebornému vyhotoveniu. Brúsenie do sústredných kružníc tiež vyzerá fajn, najmä pri odleskoch z okolitého osvetlenia.

asus_ux303L_top_produkt_3_nowat

Klávesnica má 3 stupne podsvietenia a hlavné klávesy majú štandardný rozmer, zmenšené sú len šípky a klávesy F. Pri šípkach nám zmenšenie vôbec neprekážalo, nakoľko nie sú tak natlačené do hlavného bloku klávesnice. Tradične výrobca umiestnil aj tlačidlo na vypnutie nad Backspace. Kým si naň zvyknete, párkrát si uspíte počítač. Keďže nie sme na polohu tohto klávesu zvyknutí, v systéme sme vypli jeho funkciu. Pri jeho stlačením omylom sa tak nič nedialo. Tradične sa podaril aj touchpad, ktorý sa dá veľmi dobre použiť. Jeden z mála prenosných počítačov, pri ktorých nepotrebujete myš. A keďže Windows 10 sa blíži, nechýba ani nálepka informujúca o tom, že na tento stroj si pokojne môžete inovovať nový systém.

Parametre a technológie
My sme testovali konfiguráciu s Full HD displejom. Existuje aj verzia s rozlíšením 3200 × 1800 pixelov, no viac sa prikláňame k FHD ako ku QHD+. Najmä na 13,3″ displeji sa nám to javí ako zbytočnosť. Áno, stále je tu argument o ostrosti obrazu. Nikomu ho neberieme, no nám sa zatiaľ za „obrie“ rozlíšenie priplácať nechce. Použitý procesor Intel Core i7 5500U 2,4 ÷ 3 GHz je zárukou silného výkonu. Žiadne marketingové reči, toto máme vyskúšané. Navyše je tu 8 GB RAM a 256 GB SSD disk. Toto je počítač, na ktorý čakať nebudete a je viac ako dobre pripravený aj na nový Windows 10. Na graficky náročnejšie využitie je tu grafická karta NVIDIA GeForce 940M s 2 GB VRAM. Môžete sa na nej s obmedzeniami zahrať aj staršie hry. Je jasné, že táto karta nepatrí medzi trhače výkonu.

Po zvukovej stránke sme boli spokojní s kvalitou reproduktorov s technológiou ICE Power. Na hudbu použite slúchadlá, na filmy bez problémov vystačíte s integrovanými reproduktormi. Tie sú na spodnej časti po bokoch a ich smerovanie lepšie rozptýli zvuk. Výbava portov zodpovedá rozmerom tela a účelu použitia. Toto nie je stolná pracovná stanica a tak zdanlivo menšia výbava portov nie je na škodu. V balení máte navyše redukciu VGA a LAN portu z USB. Celkovo ide o tichý počítač. Vyššie zahrievanie je len pri náročných úlohách. Navyše celohliníkové telo dobre chladí a opierka na dlane je vlažná, čo v lete určite oceníte. Chválime aj extra výdrž nad 10 hodín. Reálne bez výrazných obmedzení Wi-Fi a jasu displeja môžete počítať s výdržou počas pracovného dňa. Špecialitou je aj super jasný IPS displej a 5 GHz Wi-Fi.

Hodnotenie
+ celohliníkové telo, 3 stupne podsvietenia klávesnice, redukcia LAN a VGA v balení, super výdrž, celkový výkon
– žiadne podstatné

Cena: 1099 EUR
Zapožičal: ASUS

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz_tab_ntbno2_nowat

Verdikt touchIT

Acer Aspire E 14 je dobre koncipovaný 14″ model vhodný na všestranné používanie. Je stále dobre prenášateľný a v kancelárii máte pocit 15,6″ modelu – až na absenciu numerického bloku. Je to tichý počítač s dobrým výkonom a nad vyššou teplotou opierky radi prižmúrime oči. Acer Aspire V 13 je dizajnová lahôdka a počítač vhodný na prácu v teréne. Vyšší výkon má na svedomí grafika Intel Iris. Nie je to na profi strih videa, ale na silnejšie multimediálne využitie. Až na veľmi vysokú teplotu v menšom mieste spodnej časti je to špičkový stroj. ASUS Zenbook UX303L je špička v oblasti ultrabookov za priaznivú cenu. Nádherné celohliníkové vyhotovenie aj extrémna výdrž z neho robia super ultrabook do kancelárie, kaviarne aj do vlaku. Zvládnete s ním trasu BA – KE aj s viachodinovým (klasickým) meškaním IC vlakov.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.