Testovali sme veľké slúchadlá vhodné skôr do kancelárie ako na nosenie vonku. Ale otestovali sme aj modely, ktoré si zoberiete do vonkajšieho prostredia. Špecialitou sú herné slúchadlá. Ich koncept sa v zásade nijako nemení, ich dizajn však zaujme na prvý pohľad.

Typy slúchadiel

Existuje niekoľko typov slúchadiel. Celkový počet typov sa môže líšiť podľa toho, do akých podrobností chceme zájsť. Bežne sa však stretnete s týmito:

Slúchadlá do uší – Earbuds

Earbuds_3_nowat

Ide o najstarší a vlastne pôvodný typ. Sú malé a hojne sa využívali k niekdajším walkmanom a discmanom. Stále ich nájdete pri hudobných prehrávačoch a stále sú bežne v ponuke. Patria medzi tie najlacnejšie na trhu. Cena okolo 2 eur nie je prekvapením. No aj tu existujú modely s pôvodným dizajnom a vyššou kvalitou vyhotovenia a zvuku. Teraz sú dodávané s gumovým krytom miniatúrnej mušle. Verne ich však spoznáte podľa molitanových návlekov, ktoré sa časom roztiahli a postupne ste ich stratili.

In-ear slúchadlá – Canalbuds

InEar_3_nowat

Toto sú jedny z najčastejšie používaných slúchadiel. Majú tri veľkosti silikónových návlekov a vkladajú sa do uší. Práve správna veľkosť zaručuje vyplnenie zvukovodu a rezonanciu najmä na úrovni nízkych tónov. Sú obľúbené, no ich nevýhodou býva príliš silné odhlučnenie od okolia. Citlivejší používatelia sa sťažujú aj na počutie vlastného dychu po ich nasadení, ktoré sa prejavuje u lacnejších modelov. Drahšie slúchadlá nemajú tento efekt. S čím sa stretnete častejšie, je prenášanie ruchov z oblečenia cez kábel.

Slúchadlá na uši – Lightweight

Light_3_nowat

Vyznačujú sa konštrukciou s prítlakom na uši. Spravidla majú 30 mm meniče a na ucho sa priložia. Neobklopia ho celé. Sú ideálnym riešením na počúvanie doma, v kancelárii a zároveň sú dostatočne skladné a malé, aby sa dali používať aj vonku. Tu ale viac ako inde môžete naraziť na silný tlak na uši. Slúchadlá sú síce potom stabilnejšie, odvrátenou stranou však je, že u niekoho spôsobujú bolesť uší alebo hlavy v dôsledku silného tlaku.

Slúchadlá na uši – Full-size

FullSize_3_nowat

Ide o masívnejšie modely s mušľou, ktorá kompletne obopne ucho. Vhodné na domáce počúvanie. Spravidla sú tu 40 mm meniče, no pri väčších modeloch výrobca použije aj 50 mm. Získate lepšiu dynamiku zvuku. Slúchadlá majú bohaté polstrovanie a sú vhodné pre každého, kto si chce doma vychutnať detailný zvuk priamo v slúchadlách. Tento typ je určený aj na implementáciu priestorového zvuku. Výnimkou nebývajú ani modely s 5 meničmi v jednej mušli.

Canyon Jeans Headphones

Tento model slúchadiel je rozhodne netradičný. Má džínsovú látku na mušliach a na spojovacom moste. Konštrukcia je robustná, a tak sadnú na uši takmer každému. Netlačia a nemajú ani silný prítlak. Zároveň sa dajú použiť aj ako handsfree. Tlačidlo s mikrofónom je na kábli. Ten je pevne pripojený k ľavej mušli. Výhodou je uchytenie oboch mušlí. Môžete ich nosiť dlhšie bez známok otlakov. Pri cestovaní ich zase ľahko otočíte a zohnete do kompaktného stavu. Ideálne použitie vidíme spolu s notebookom. Tu využijete L kábel. Ak máte audioport na strane, kde používate myš, nebude kábel z notebooku zbytočne vytŕčať. Je plochý, čím sa sčasti eliminuje jeho zamotávanie. Jeho šúchanie o oblečenie neprenáša interferenciu do zvukovej reprodukcie. Odhlučnenie okolia však nie je také silné, ako by sme si pri tomto type slúchadiel predstavovali. Polstrovanie mohlo byť jemnejšie. Nikde netlačí, ale aj na dotyk je tvrdšie a menej poddajné.

CNS-HHP1_pic1_3_nowat

Zvukovo je model vhodný pre menej náročných používateľov. Je to viac štýlovka ako snaha priblížiť sa referenčným slúchadlám. Zvuk je mierne skreslený. No vytvára zaujímavý efekt rozšíreného sterea. Máte pocit, akoby bola reprodukcia konvertovaná do pseudopriestorového zvuku. Všetky hudobné zložky sú zreteľné, no je tu cítiť isté zastrenie. Stredy sa občas nepríjemne pretláčajú do popredia. Predstaviť si to môžete na reprodukcii, ktorá vás bude viac „ohlušovať“. Basy sú síce dynamické, ale menej výrazné. Lepšie využitie sme našli pri filmoch, ako pri hudbe.

CNS-HHP1_pic5_3_nowat

Hodnotenie:
+ robustná konštrukcia, netradičný látkový povrch, skladanie mušlí
– zastretý zvuk, rozšírené stereo nie je pre každého

Cena: 18,99 EUR
Zapožičal: ASBIS SK

Connect IT Biohazard GH2000

Toto sú typické herné slúchadlá. Ich využitie prezrádza nielen dizajn, ale aj dlhý kábel a rozdelenie konektora na dve samostatné časti. Slúchadlá aj mikrofón majú svoj konektor. Na kábli je ovládanie hlasitosti a je značne robustné. Okrem ovládania hlasitosti kolieskom je tu aj možnosť vypnutia mikrofónu. Prijali by sme aj možnosť pripnutia na oblečenie. Takto vám bude visieť ovládač len tak a občas sme jeho hmotnosť pociťovali. Najmä po úprave hlasitosti a jeho pustení. Tu budete cítiť mierne „trhnutie“ do ľavej mušle.

biohazard_tip3_nowat

Slúchadlá sú veľmi pohodlné aj napriek tvrdšiemu polstrovaniu na vnútornej časti spojovacieho mosta. Ten je ale dostatočne široký, čím eliminuje zvýšený tlak na temeno hlavy. Mušle majú jemnejšie polstrovanie. To však nie je také mäkké, aby úplne priľnulo k ušiam. Počítajte teda s menším tlmením vonkajšieho prostredia aj vnútornej reprodukcie. Mikrofón je umiestnený v ľavej mušli a so systémom jeho vyklopenia sme boli spokojní. Nie je pružný, to však vôbec nevadí.

Špecialitou tohto modelu je zvuk. Povedzme, že sú tu isté rezervy, no vo výslednom efekte sme si na nič nemohli sťažovať. Stereo zvuk je vynikajúci a veľmi dobre prekreslený v oblasti stredov. Na detailoch hudby je to cítiť. Basy sú výrazné, no mierne tvrdšie. Síce to nie je až tak badateľné, no je to počuť. Spokojní sme boli aj s reprodukciou počas väčšej výkonovej záťaže. Tak ako by sme pri herných slúchadlách očakávali.

Hodnotenie:
+ dlhý látkový kábel, uchytenie mikrofónu, reprodukcia
– tvrdšie basy, slabé odhlučnenie

Cena: 17 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Connect IT CI-144

Bezdrôtové slúchadlá sú dobrým doplnkom aj ku kancelárskemu využitiu. Komu prekážajú káble, je tu dostupný tento model. A trúfame si tvrdiť, že sadnú na uši každému. Spojovací oblúk je rozšírený a má namiesto polstrovania pogumovanú časť. Aj napriek tvrdšiemu dojmu z konštrukcie, sadnú slúchadlá veľmi dobre na hlavu. Nikde netlačia, no ani nečakajte nejaký extra silný prítlak. Toto zase ocenia používatelia, ktorých zo silného tlaku mušlí na uši bolí hlava. Slúchadlá sú tiež vhodné svojím minimálnym odhlučnením. Tým, že konštrukcia neumožňuje úplný prítlak, budete zároveň sčasti počuť dianie okolo seba. Je to model presne pre tých, ktorí nemajú radi úplné odhlučnenie.

ci-144_3_nowat

Ovládanie je na pravej mušli. Môžete prechádzať skladbami a upravovať hlasitosť. Tu je aj vypínanie slúchadiel a párovanie do Bluetooth režimu. Jedinou prekážkou pre nás bolo blikanie modrej diódy. Používateľa neruší, no ostatní budú vidieť časté blikanie čírej modrej LED diódy. Náušníky sú molitanové a meniče sú uchytené stredovým bodom, ktorý umožňuje korigovanie vo viacerých smeroch.

Po zvukovej stránke ide o univerzálny model. Znamená to, že s ním môžete aj telefonovať aj počúvať hudbu. Vychutnáte si aj basy, no stredy a výšky sa nám zdali mierne potlačené do pozadia. Kvalita zvuku je priemerná, no berieme do úvahy, že ide o bezkáblové slúchadlá s handsfree a za rozumnú cenu.

Hodnotenie:
+ pohodlné na uši, bezdrôtové, bez úplného odhlučnenia, basový prejav
– stredy a výšky mierne v pozadí

Cena: 22 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Creative Aurvana Live!2

Slúchadlá na hlavu radu Aurvana patria k tomu lepšiemu, čo na trhu nájdete. Majú veľmi dobre vyladenú konštrukciu. Trúfame si tvrdiť, že budú vhodné pre každého používateľa. Nemajú silný prítlak, a tak sa hodia aj pre tých, ktorým silnejší tlak na uši prekáža. Mušle sú otočné, a tak sa jednoduchšie prenášajú v režime „na plocho“. Kábel je v tomto prípade pripevnený k ľavej mušli, no je odnímateľný. Kábel má na sebe ovládanie hlasitosti cez posuvný prvok a tlačidlo na ovládanie hovorov a hudby.

creative_aurvana_tip4_nowat

Prináša tak pohodlné ovládanie a mikrofón je umiestnený vyššie, bližšie k tvári. Táto kombinácia sa nám páčila vďaka lepšiemu pohodliu pri manipulácii so zvukom. Ľahšie na tento prvok dočiahnete. Veľkosťou mušlí obklopíte uši kompletne do ich vnútra. Jemné polstrovanie z umelej kože zamedzuje rušeniu z okolia, no takisto je tu silná vnútorná izolácia. Ani pri vyšších hlasitostiach nebudete rušiť okolie vlastnou reprodukciou. Aj preto sa hodia na cestovanie. Vo vnútri náušníkov je pamäťová pena. Spojovací oblúk má v hornej časti len veľmi jemné polstrovanie, no ide o jedno z pohodlnejších. Netlačia teda ani zhora. Hlavná konštrukcia je plastová, oblúk má však oceľovú vložku. Pri manipulácii s mušľami nikde nič nevŕzga.

Zvukovo tieto slúchadlá splnili naše očakávania. Zvuk je vyladený a najmä 40 mm meniče umožnia využitie plného frekvenčného rozsahu. Ocenili sme dynamické basy a prekreslené výšky a stredy. Kto počúva hudobne náročnejšie žánre, tu si vychutná aj tie najjemnejšie detaily. Obvykle sa totiž niektoré stredné tóny zvyknú strácať alebo tlačiť príliš do úzadia. Ak ste doteraz nemali možnosť použiť slúchadlá tohto typu, budete prekvapení, koľko toho vaša hudba obsahuje navyše a nepočuli ste to, prípadne nie tak zreteľne.

Hodnotenie:
+ pohodlné nosenie, ľahká konštrukcia, pamäťová pena, špeciálne bio celulózové meniče, stabilný a vyvážený zvuk, aj ako HF
– žiadne podstatné

Cena: 129 EUR
Zapožičal: Creative

 

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz_2_tab_sluchadla_nowat

 

Creative Draco HS880

Toto je model určený pre hráčov. Tvar aj farebné vyhotovenie tomu odpovedá, viac však prezrádza rozdvojený konektor na pripojenie do zvukovej karty. Samostatne sa pripája vstup a výstup. Slúchadlá sú konštruované robustnejšie a vďaka tomu sa pohodlne nosia. Mušle ukrývajú 40 mm meniče a sú obložené jemným polstrovaním v koženkovom poťahu. Po nejakom čase môže pôsobiť teplejšie. Celkovo sa však vďaka vychýleniu mušlí príjemne nosia a vôbec netlačia.

Product_Draco2-HS880_Headset_folded_3_nowat

Pri prenášaní sa dajú mušle otočiť a na plocho budú zaberať menej miesta. Spojovací most je dostatočne pevný, rovnako tak aj nastavenie veľkosti oblúka. Stačí raz nastaviť a spojovací most sa nebude pri zložení z hlavy zaťahovať. Pri používaní teda nebude potrebné zakaždým nastaviť potrebnú veľkosť. Jemné polstrovanie je aj na hornej časti spojovacieho oblúka. Nie je nijak masívne, zato ale netlačí zhora na hlavu. Mušle priľnú k hlave veľmi dobre. Tým sa odhluční zhruba 80 % okolitých ruchov. Neplatí to ale pre vašu reprodukciu. Tu je úroveň odhlučnenia podstatne nižšia. Nie sú to cestovné slúchadlá, takže v tom nevidíme problém. Treba ale počítať s tým, že do okolia bude prepúšťaná reprodukcia.

Zvukovo ide o výborné slúchadlá s dôrazom na prejav výšok a stredov. Iste, nechýbajú ani silné basy. No určite nie tak, ako ich predstavuje výrobca na svojej stránke. Basy sú vo výsledku menej výrazné a na ich silnejšie precítenie potrebujete buď zosilňovač alebo aspoň vytiahnuť nízke frekvencie na ekvalizéri. Dobrá správa je, že o basy neprídete, no také typické burácanie s rezonovaním mušlí to nie je. Zvukovo sa nám ale vo výsledku páčili. Najmä pre detailnosť stredných a vyšších pásiem. Tu si vychutnáte skutočné detaily. Skúsili sme slúchadlá aj pri hraní hier, tu sa potvrdila ich vysoká stabilita. Žiadne chrčanie ani šumenie pri akomkoľvek silnom výbuchu. Smelo sa teda môžete pustiť do nepriateľov. No a samozrejme je tu extra dlhý kábel, presne v štýle gamerov s desktopovým počítačom.

Hodnotenie:
+ extra pohodlné, regulácia zvuku a vypnutie mikrofónu na kábli, stabilita zvuku, detailné stredy a výšky
– menej výrazné basy

Cena: 59,99 EUR
Zapožičal: Creative

Marshall Major II

Slúchadlá Marshall Major sú medzi priaznivcami hudby dostatočne známe. Teraz prichádzajú inovované a opäť v niekoľkých farebných vyhotoveniach. Pokračovateľ tejto série umožňuje pripojiť audiokábel k ľavej alebo pravej mušli, podľa toho, ako je používateľ viac zvyknutý. V balení je aj redukcia na 6,5 mm audiokonektor. Kábel je vlastne unikátnym prvkom a je zložený z rovnej časti plus krútenej, ako pri domácich telefónoch. Slúchadlá sa navyše dajú využívať aj ako handsfree, keďže nad spomínanou špirálou je aj mikrofón a tlačidlo na prijímanie a ukončovanie hovorov.

marshall_major_ii_tip4_nowat

Mušle majú hranatý tvar a obsahujú 40 mm meniče. Sú skladacie a majú silnú konštrukciu. Spojovací most má jemné polstrovanie a so šírkou viac ako 20 mm dobre sedia na hlave. O pohodlie sa ale starajú aj náušníky. Po dlhom čase sme mali na ušiach slúchadlá, ktoré majú bez preháňania a superlatívov ultimátne odhlučnenie. Hudbu môžete dať na maximum výkonových možností meničov a aj tak ju nikto nebude počuť. Model ako stvorený do kancelárie alebo na cestovanie. Veľmi dobré je aj odhlučnenie od okolia.

Major_II_2_3_nowat

Zvuk je ďalšou podstatnou záležitosťou a ten nijako nezaostáva v celkom dojme zo slúchadiel. Získate dynamické basy, ktoré nebudú preexponované. Zároveň si vychutnáte detailné vykreslenie stredov a výšok. Počas testovania sme nezaznamenali žiadne negatívne stránky. Jednak sa dajú slúchadlá nosiť dlhodobo a navyše tu nie je ani pretláčanie výšok pri vyšších hlasitostiach.

Hodnotenie:
+ pohodlné nosenie, umiestnenie kábla, kompaktné a výkonné, dynamika zvuku
– žiadne podstatné

Cena: 100 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Verdikt touchIT

Canyon Jeans Headphones sú netradičné slúchadlá. Zvuk má svoje rezervy, a tak ide o akúsi imidžovku. Ocenili sme ale konštrukciu, ktorá zabezpečí pohodlie pri dlhšom používaní. Connect IT Biohazard GH2000 sú herné slúchadlá. Ocenili sme ich tipom redakcie za výbornú cenu a prekvapivý zvuk vo svojej triede. Connect IT CI-144 je jediný bezdrôtový model v našom teste. Dobre sa nosia a majú aj silný basový prejav. Určené sú ako súprava na telefonovanie a počúvanie hudby. Creative Aurvana Live!2 sú skvelé slúchadlá pre tých, čo si na kvalitnom zvuku dávajú záležať. Majú pamäťovú penu, premyslenú konštrukciu zaručujúcu pohodlie pri nosení, a samozrejme, výborný zvuk. Creative Draco HS880 patria takisto do segmentu rýdzo herných slúchadiel. Sú veľmi pohodlné a poskytnú stabilný zvuk. Nebyť menej výrazných basov, nemali by sme im čo vytknúť. Marshall Major II je špecialita a pojem medzi slúchadlami. Dobre sa nosia, no používateľom, ktorým vadí silnejší tlak na uši ich neodporúčame. Pre tých ostatných je to jasná voľba.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.