Naplánujte si výjazd presne podľa svojej chuti.

Pred pár týždňami sme priniesli výber aplikácií pre cyklistov. Tentokrát sme výber zúžili a vybrali iba tie, ktoré vám trasu nielen zaznamenajú, ale budete si ju vedieť dopredu naplánovať za pomoci plánovačov a navrhovaných trás. Navigovanie v prírode je príjemný a hlavne praktický bonus pekného výletu.

Bike Computer

Prvou aplikáciou v našom výbere je BikeComputer. Táto jednoduchá aplikácia vás dokáže sprevádzať na bicykli s voľne dostupnými offline mapami celého sveta. Na výlete nebudete potrebovať dátové pripojenie (inak častý problém v horách), aby ste sa kdekoľvek zorientovali a našli správny chodník, či cestu.

Do mapových podkladov si môžete vložiť vlastnú trasu výjazdu. Urobiť tak môžete priamo v aplikácii v smartfóne. Na základe záznamov vo vašom zariadení viete vyhodnotiť informácie o dĺžke výjazdu, rýchlosti, ako aj ostatných zaujímavých údajoch.

Pokiaľ si dopredu naplánujete v aplikácii trasu výjazdu podľa bodov na mape, tak Bike Computer vám vypočíta presnú trasu a vzdialenosť. Takto jednak nezablúdite a dopredu sa budete vedieť pripraviť na obtiažnosť výjazdu na základe výškového profilu.

Aplikáciu môžete používať úplne zadarmo, bez potreby registrácie, či prihlásenia. Aj napriek tomu sa budete vedieť podeliť o svoje zážitky s priateľmi na Facebooku a dokonca aj na populárnom portáli Strava.

Dostupné pre: iOS, Android (dostupná aj PRO verzia)

Cena: Zadarmo

MTB Project

MTB Project je komplexný sprievodca na cestách a trailoch. Mapové podklady ponúkajú kompletné informácie GPS, výškové profily, interaktívne prvky, fotky a ďalšie. Aplikácia poslúži aj ako lokálny sprievodca. Vo vašom najbližšom okolí vám navrhne najvhodnejšie trasy, pričom v tomto bode narazíme na menší problém a tým je pokrytie Slovenska. Okolité krajiny majú zmapovaných viac ako 123 000 km pre nekončiace dobrodružstvá.

Je otázkou času, ako a hlavne kedy slovenskí bikeri dokážu zaplniť detailnými trasami aplikáciu a aj v domácom prostredí umožnia širokej verejnosti využívať výhody tejto, inak šikovnej pomôcky. Zahraničie je zmapované neporovnateľne lepšie. MTB Project samozrejme podporuje aj offline režim, takže správny smer nájdete aj mimo dosahu mobilného signálu, nech ste kdekoľvek.

Topografické mapy ponúkajú detailne spracované podklady a na jednotlivé trasy dokonca viete nazrieť aj prostredníctvom fotografií vo vysokom rozlíšení. Okrem mobilnej aplikácie je dostupné aj webové rozhranie.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: Zadarmo

SLOVENSKO mtb

MTB cyklotrasy sú pre všetkých nadšencov horskej cyklistiky, ktorí radi bicyklujú v slovenských horách. Obsahuje niekoľko desiatok trás v rôznych pohoriach, pričom vývojár pripravil samostatné aplikácie aj pre regióny Donovaly, Horehronie a Terchová.

Aplikácia obsahuje veľa GPS, mapovej a cyklo funkcionality, teda všetko, čo biker potrebuje. Nechýbajú offline mapy na stiahnutie s možnosťou ich zväčšovania, kvôli čitateľnosti textu.

Popis každej trasy obsahuje text, fotografie, GPS trackpointy a tzv. body záujmu, ako napríklad občerstvovacie zariadenia a pod. GPS trackpointy a body záujmu sa zobrazia v mape. Navrhnuté trasy je možné upraviť podľa vlastného uváženia v GPX editore.

Aplikácie dokáže pracovať aj v offline režime, kedy získate v horách nezávislosť od internetu. Dostupné sú aj viaceré online mapové podklady.

Na výber sú momentálne tieto mapy:

  •  Mapy.cz/SK OSM
  •  Freemap.sk/turist OSM
  •  Freemap.sk/cyklo OSM
  •  NLC.sk/lesné cesty (zoom 14+)
  •  niekoľko ďalších online

Navigovanie po zvolenej trase je zabezpečené pomocou GPX akustickej výstrahy a sledovania progresu podľa výškového profilu. Trasa môže byť predvolená z aplikácie, vlastná naimportovaná, alebo dokonca aj vytvorená podľa používateľa.

Chcete presne vedieť koľko ste prešli a v akom teréne? S touto aplikáciou to nie je problém. Záznam obsahuje okrem GPS súradníc aj informácie o čase a nadmorskej výške. Do záznamu je možné pridávať vlastné body na trase (tzv. waypointy), ktoré okrem názvu môžu obsahovať aj fotky z galérie alebo kamery.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: iOS 4,49 €, Android 2,99 € , Lokálne mapy Donovaly, Horehronie a Terchová sú Zadarmo

Do pozornosti dávame aj aplikáciu Locus Map Free, ktorej sme sa venovali v tomto článku. 

Vyhrajte elektrobicykel v hodnote 3199 eur

Ak si chcete svoje cyklistické zážitky užívať naplno, hodiť sa vám môže aj špičkový elektrobicykel Moustache, ktorý práve môžete vyhrať v našej súťaží. Stačí správne zodpovedať na súťažnú otázku. Do súťaže sa môžete zapojiť tu.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Bone Bike Tie – najlepší držiak telefónu na bicykel, aký sme kedy videli

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.