Facebook sa neustále vyvíja.

Vo väčšine prípadov sú zmeny na sociálnej sieti veľmi malé a používatelia si ich ani nevšimnú. Facebook však v poslednej dobe predstavil viacero významnejších noviniek, o ktorých by ste mali určite vedieť. Niektoré ste nemohli prehliadnuť, iné ste možno ani nezaznamenali.

„Lajk“ už nie je iba jeden

 Nové „lajky“ umožňujú vyjadriť svoju emóciu aj bez komentovania

Nové „lajky“ umožňujú vyjadriť svoju emóciu aj bez komentovania

Najvýraznejšia novinka poslednej doby je jednoznačne úprava spôsobu „lajkovania“. Viacerí používatelia žiadali, aby Facebook pridal druhé tlačidlo, ktoré bude vyjadrovať to, že sa im príspevok nepáči. Tlačidlo Like mal doplniť Dislike, avšak Facebook to vyriešil svojsky. Pridal ďalších 5 tlačidiel, ktoré prezentujú určité nálady. Dislike stále chýba, ale pomocou nových „lajkov“ môžete jednoducho vyjadriť, že vás popisovaná vec štve, alebo je vám to ľúto. Okrem toho sú k dispozícii reakcie haha, žasnem a super.

Predpokladáme, že nový formát „lajkovania“ ste neprehliadli. Funguje v mobilných aplikáciách (s výnimkou Windows Phone/Windows 10 Mobile) a takisto aj vo webovom rozhraní, pričom Facebook na novinku upozornil hneď po jej aplikovaní, pri prvom prihlásení do vášho účtu v rámci sociálnej siete. Na rekapituláciu – v prípade webového rozhrania stačí posunúť kurzor na „Páči sa mi to“ a pár sekúnd počkať. Následne sa zobrazia nové reakcie. V prípade mobilnej aplikácie to funguje takmer rovnako, stačí podržať prst na položke „Páči sa mi to“ a potom prejsť prstom na žiadanú reakciu.

Je fajn, že priamo v každom príspevku môžete vidieť, aké reakcie ľudia volili a takisto aj to, kto čo volil. Nové „lajky“ svojím spôsobom znižujú potrebu komentovať príspevky, minimálne v určitých prípadoch, keďže svoju emóciu vyjadríte aj pomocou reakcie. Tak sa nazýva 5 nových tlačidiel.

Dostupnosť funkcie: webové rozhranie, mobilná aplikácia pre Android a iOS  

Profilové videá

Na Facebooku môžete mať pohyblivú profilovku ako z Harryho Pottera. Umožňuje to nová funkcia profilové video

Na Facebooku môžete mať pohyblivú profilovku ako z Harryho Pottera. Umožňuje to nová funkcia profilové video

Vaša profilovka na Facebooku môže vyzerať ako z Harryho Pottera. Sociálna sieť už pár mesiacov umožňuje vytvoriť profilové video. Táto funkcia bola zatiaľ dostupná iba pre iOS aplikáciu, najnovšie nám ju Facebook ponúkol aj na Androide. V rámci webového rozhrania si profilové video nevytvoríte.

Nastavenie profilového videa funguje jednoducho. V rámci mobilnej aplikácie prejdite na váš profil, ťuknite na profilovú fotku a vyberte možnosť „Nahrať nové profilové video“. V takom prípade si vytvoríte video priamo pomocou kamery vášho smartfónu. Prípadne môžete zvoliť položku „Nahrať video alebo fotku“. V tomto prípade si vytvoríte profilové video z už existujúceho videa. V oboch prípadoch platí, že maximálna dĺžka videa je 6 sekúnd.

S profilovým videom sa dá vyhrať a je to zábavná funkcia. Škoda však, že väčšina vašich kamarátov sa o vašej unikátnej profilovke možno ani nikdy nedozvie. Profilové video sa totiž automaticky prehráva iba v prípade, že niekto navštívi váš profil pomocou mobilnej aplikácie. Na webe to nefunguje, v tomto prípade je potrebné manuálne spustiť prehrávanie videa, čo kazí čaro celého efektu. A to, že sa vaša profilovka nebude hýbať pri každom vašom príspevku alebo komentári, je celkom logické.

Dostupnosť funkcie: mobilná aplikácia pre Android a iOS

Vysielajte svoj život v priamom prenose

Pomocou Facebooku môžete kamarátom v priamom prenose ukázať, kde sa nachádzate a čo je okolo vás

Pomocou Facebooku môžete kamarátom v priamom prenose ukázať, kde sa nachádzate a čo je okolo vás

Facebook Live Video je názov funkcie, ktorá mení spôsob, akým používame túto sociálnu sieť. Funkcia totiž umožňuje vysielať video v priamom prenose, iba použitím vášho smartfónu. Novinka bola pôvodne dostupná iba známym osobnostiam prostredníctvom aplikácie Facebook Mentions, najnovšie ju Facebook sprístupňuje všetkým používateľom. Postupne a po platformách.

Live Video funguje iba v rámci mobilnej aplikácie pre systém iOS a Android. Funkcia je prezentovaná novou ikonkou, ktorá sa zobrazí v rozhraní písania nového statusu. Pokiaľ danú ikonu nevidíte, je potrebné počkať, až vám Facebook funkciu sprístupní. Nedá sa o ňu prednostne požiadať, treba iba čakať.

Dodajme, že Live Video už aj na Slovensku využíva viacero známych osobností. Prezident Andrej Kiska tak vysielal svoj príhovor a Junior s Marcelom párkrát takýmto spôsobom zabávali Slovensko. Naživo vysielané videá sú dostupné aj po odvysielaní, pozriete si ich priamo cez profil alebo FB stránku danej osoby.

Túto funkciu plánujeme využívať aj my. Cez náš Facebook (facebook.com/touchit.sk) vás budeme z času na čas informovať o novinkách vo forme živého vysielania priamo z centra diania.

Dostupnosť funkcie: mobilná aplikácia pre Android a iOS, Facebook funkciu postupne sprístupňuje všetkým používateľom

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit