Vyžmýkajte z ovocia a zeleniny to najlepšie a nabite sa energiou a vitamínmi zo slnkom zaliatych plodov. Veď kedy inokedy je v obchodoch toľko čerstvosti, než teraz?

Práve teraz sú záhrady, trhoviská a dokonca aj pulty obchodov plné ovocia a zeleniny, voňavých od slniečka a plných vitamínov. Bola by škoda nevyužiť ponuku letného obdobia a nevyťažiť z nej čo najviac. Pripravili sme pre vás tipy, ako jesť ovocie a zeleninu počas celej sezóny bez toho, aby ste sa ich objedli.

Smoothie

Myslíte si, že smoothie je obyčajné zmixované ovocie, prípadne zelenina a orechy s trochou vody? Tak to sa veľmi mýlite! Smoothie je zdravšie ako šťava, pretože obsahuje aj pevné časti ovocia a zeleniny a preto je oveľa bohatšie na vlákninu, minerály, stopové prvky aj antioxidanty.

Smoothie je vhodné tiež pre ľudí s problematickým trávením a dokonca malé deti v ňom vypijú aj to, čo by inak nezjedli. Na rýchlu prípravu smoothie sa hodí stolný mixér Sencor SNB 9000NP so štyrmi mixovacími programami vrátane funkcie Nutri Blend, vďaka ktorým získate z ovocia, zeleniny aj orechov to najlepšie čo v nich je.

A ako smoothie kombinovať? Na to nie je žiadne pravidlo. Experimentujte! Dajte doň všetko, čo máte radi. Na osladenie použite banán alebo med, prípadne marhule. Citrusy a ríbezle dajú vášmu smoothie osviežujúcu chuť a zeler zas jemnú orieškovú príchuť. Listovou zeleninou zafarbíte smoothie na zeleno, červenou repou na ružovo. Zahusťujte vločkami či jogurtom a dochucujte bylinkami.

Šťava

Ovocné a zeleninové šťavy zaženú smäd a zriedené sú oveľa lepšie, než sirupy. Môžete ich piť čerstvé, zavárať na zimu alebo zamraziť, ak máte dosť miesta v mrazničke. Aby sa vám z ovocia podarilo vyžmýkať všetko doslova do poslednej kvapky, budete potrebovať naozaj výkonný odšťavovač. To však nie je ten, ktorý odšťavuje najrýchlejšie.

Vitamíny a minerály sa lepšie uchovávajú pri pomalej rýchlosti odšťavovania. Odšťavovač Sencor SSJ 900NP odšťavuje rýchlosťou 40 – 80 otáčok za minútu a jeho robustný motor je konštruovaný na odšťavovanie v trvaní až jednej hodiny a v prípade prehriatia sa vypne sám. Takže kým odšťavuje prvú dávku, vy môžete spokojne spracúvať tú nasledujúcu.

Náš TIP: Rajčinovú šťavu si pred konzumáciou trochu ohrejte –  uvoľní sa v nej lykopén a preto je zdravšia, než studená.

Mliečny šejk

Podobá sa na smoothie, no je obohatený o mlieko alebo jogurt. Na rozdiel do smoothie však pri príprave mliečneho šejku musíte trochu premýšľať, čo doň dať, aby sa vám mlieko nezrazilo. Vhodné je menej kyslé ovocie, ideálne sú jahody, maliny, banány, marhule, vyhnite sa kombinácii kyslého ovocia a mlieka – namiesto neho zvoľte radšej kvalitný jogurt.

Mliečny šejk však nemusí byť iba ovocný! V letných horúčavách je mimoriadne osviežujúci mix jogurtu a šalátovej uhorky, dochutený kvapkou citróna, olivového oleja a štipkou kôpru. Multifunkčný mixér  Sencor SBU 9000NP s jedinečnou technológiou Sencor Nutri Smart Blending si dokonale poradí nielen s mliečnym šejkom, ale aj s drvením ľadu, mixovaním jemných krémových polievok, prípravou detského jedla.

Je vybavený aj programom na výrobu domácej múky a drvenia orechov, takže si s ním pripravíte napríklad vlastnú mandľovú múku a aj arašidové maslo. Po skončení práce už len zvolíte čistiaci program. Takýto multifunkčný pomocník by mal byť súčasťou aj tej domácnosti, kde sa varí iba sporadicky.

Zdroj: Sencor

Prečítajte si aj:

Značky: