Tento projekt viacerí považujú za podvod.

Indická spoločnosť Ringing Bells vo februári predstavila smartfón, ktorý dostal prívlastok “cenovo najdostupnejší“. Dôvod bol ten, že Freedom 251 sa mal predávať iba za 251 rupií, čo je v prepočte cca 3,30 EUR. Za tento telefón by ste teda zaplatili menej ako za väčšinu obedových menu na Slovensku (česť výnimkám).

V marci sa však objavilo viacero informácií, kvôli ktorým bol tento projekt označený za podvod. Výrobca zmenil ilustračné obrázky telefónu na oficiálnom webe a zariadenie vyzeralo inak, ako počas pôvodného predstavenia. O Freedom 251 sa začali zaujímať aj indickí vládni činitelia, ktorí žiadali súdne vyšetrenie spoločnosti. Výsledkom bolo zistenie, že spoločnosť Ringing Bells nemá k dispozícii továreň na výrobu a ani potrebné osvedčenie, aby telefón predávala na indickom trhu. Nehovoriac o tom, že chcela predávať smartfón, ktorého výrobné náklady sa pohybujú okolo 33 EUR, za desatinu sumy. A to bez akýchkoľvek dotácií.

Web Freedom pred spustením predobjednávok a dnes. Všimnite si rozdielne telefóny

Bez ohľadu na tieto skutočnosti, CEO spoločnosti Ringing Bells vyhlásil, že prvé dodávky telefónu budú čoskoro smerovať k zákazníkom. Hoci pôvodne sľuboval, že vyexpeduje 2,5 milióna kusov do konca júna, reálne to bude iba 200 tisíc. Smartfóny sa začnú expedovať 30. júna.

Spoločnosť získala na svoje zariadenie 70 miliónov registrácií. Po úvodnej dodávke chce doručovať 200 tisíc telefónov každý mesiac. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Superlacný indický smartfón má problémy. Je to podvod?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit