Tak sme sa dočkali – konečne existuje niečo, s čím môžete reálne využiť už predávané 4K televízory a vyzerá to na trvalý zdroj obsahu vo vysokom rozlíšení. Spoločnosť AB-COM predstavila na Slovensku satelitný prijímač, ktorý podporuje vysielanie v 4K rozlíšení, často označovaný aj ako UHD obraz. Ide o satelitný prijímač Vu+ Solo 4K, ktorý obsahuje tunery nového typu a výkonnú technickú výbavu. V 4K rozlíšení sme s ním prijímali televízne vysielanie na satelite Astra 19,2°. pričom v 4K je zatiaľ k dispozícii 5 staníc. Viacero z nich s demonštračným obrazom, ale je tu aj teleshopping či módna televízia. V každom prípade ľady sa pohli a televízor s podporou 4K už naozaj bude možné plnohodnotne využiť. Prístroj sme testovali so špeciálnou verziou softvéru a naše poznatky vychádzajú z nej. Finálna SW verzia sa môže funkčne líšiť.

vu_solo_4k_tip_nowat

Vu+ Solo 4K obsahuje na prednej strane farebný displej s uhlopriečkou 3,5 palca. V predvolenom prípade zobrazuje informáciu o naladenej stanici vrátane jej grafického loga, ale dá sa prepnúť aj do stavu, že na displeji máte práve vysielaný program a zo satelitného prijímača sa tak stáva plnohodnotné zariadenie na sledovanie obrazu.

Hardvérovým základom Vu+ Solo 4K je výkonný dvojjadrový procesor s taktom 1,5 GHz, čo uvidíte ihneď pri prepínaní programov, ale aj celkovej práci s týmto prijímačom. Zapnutie z úplne vypnutého stavu je do 18 sekúnd, prepínanie kanálov v HD kvalite je okamžité. Výkonnému procesoru sekunduje 2 GB pamäte RAM a 4 GB pamäte Flash. To využijete pri inštalácii pluginov, ktoré ďalej softvérovo vylepšia tento prijímač.

VU+_SOLO_4K_vyd2015_6_nowat

Vu+ Solo 4K podporuje interaktívnu televíziu HbbTV, čo reálne využijete napr. pri sledovaní Českej televízie. K dispozícii máte aj ďalšie aplikácie, najdôležitejšia je asi YouTube.

V prijímači je osadený duálny tuner s technológiou FBC (Full band Capture). Znamená to, že na jeden tuner môžete prijímač súčasne viac nezávislých TV programov. V štandardnej výbave Vu+ Solo 4K sú dva tunery, pridať je možné ešte ďalší Plug&Play tuner (napr. duálny satelitný alebo duálny pre terestriálny alebo káblový signál).

Na prednej strane sú pod odklopným krytom dve UNI čítačky kódovacích kariet a jeden CI slot, tiež je tu USB 2.0 port a zapínacie tlačidlo. V zadnej strane nájdete HDMI 2.0 výstup s plnou podporu pre kodek HEVC/H.265. Tu tiež nájdete dva USB 3.0 porty, pripojenie na Ethernet a šachtu na jednoduchú inštaláciu interného HDD/SSD s veľkosťou 2,5″. Z hľadiska výstupu zvuku je tu len optický S/PDIF výstup, ale AB-COM poskytuje aj redukciu na analógové audio (135 €). Vu+ Solo 4K podporuje aj Wi-Fi pripojenie na internet.

VU+_SOLO_4K_1_vyd2015_6_nowat

Naladenie prijímača je okamžité, v dodávke dostávate aj nastavenie slovenských a českých staníc. V podstate, po vložení kódovacej karty a jej inicializácii môžete hneď sledovať vysielanie. Vysielanie sa dá aj nahrávať, v zadnej časti je šachta, kam sa jednoducho vkladá pevný disk. Prístroj sa dá kúpiť aj s 1 TB diskom (575 €).

Ak chcete sledovať naozaj obraz v 4K, musíte prijímač prepnúť na režim 2160p

Ak chcete sledovať naozaj obraz v 4K, musíte prijímač prepnúť na režim 2160p

Poďme však k sľúbenému 4K vysielaniu – ide o stanice Insight UHD, UHD1 by Astra, SES UHD Demo, PEARL TV 4K a Fasion 4K. My sme si na test tohto prijímača požičali 4K televízor od firmy Samsung a nastavenie výstupu obrazu nastavili na magických 2160p. Upozorňujeme, že na prepojenie prijímača s televízorom treba použiť dodávaný HDMI kábel, ktorý podporuje prenos takéhoto obrazu.

Zoznam aktuálne dostupných staníc s podporou 4k vysielania

Zoznam aktuálne dostupných staníc s podporou 4k vysielania

Takto sme sa dostali k obrazu, ktorý je v rozlíšení 3840 × 2160 a prehrával sa plynulo (na kódovacej karte sme povolili vysoký tok dát). Vysokú kvalitu obrazu je možné okamžite spoznať, naozaj je to rozdiel voči Full HD, keďže v tomto prípade sa zobrazuje 4-násobne viac bodov. Neskôr sme však rovnaký obraz zobrazili aj na Full HD televízore a aj tu je vidno rozdiel. Aj keď tento televízor nedokázal zobraziť plné rozlíšenie, kvalita zdroja je natoľko vysoká, že aj tu má prijímač s podporou 4K rozlíšenia význam. Využijete ho teda aj vtedy, ak ešte 4K televízor nemáte.

Číselný dôkaz, že naozaj sledujete obraz v rozlíšení 4K

Číselný dôkaz, že naozaj sledujete obraz v rozlíšení 4K

Verdikt touchIT

Sme radi, že vývoj v oblasti 4K reálne pokračuje a takto o rok či dva očakávame prechod slovenských i českých televíznych staníc na vysielanie v tomto rozlíšení. Vu+ Solo 4K je prístrojom, ktorý jasne otvára možnosť príjmu takéhoto vysielania. Oceňujeme rýchle ovládanie celého systému a efektný displej na prednom paneli.

Cena: 499 EUR (so štandardnou výbavou a bez HDD)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.