O 3G sieti sa hovorilo, že je mŕtva a budúcnosť patrí 4G. Je to pravda, ale v súčasnosti sa bez 3G sieti žilo ťažko. Hlavne ľuďom, ktorí si zvyknú na mobilné dáta.

Najmladší slovenský operátora 4ka už to na prišiel a so svojim partnerom v národnom roamingu sa dohodol na využívaní 3G siete. Týmto partnerom je Orange a v tomto prípade sa dá využiť pokrytie obyvateľstva na úrovni 95 % a 4ka plánuje aj zaradiť ďalšie služby, ktoré sú na tejto sieti založené. Detaily sa dozvieme na tlačovej konferencii operátora 4ka už tento týždeň v piatok (2. marca) odkiaľ vám pripravíme aj detailnú reportáž. Zatiaľ sme v tejto súvislosti navštívili Martina Mosného, ktorý je výkonným riaditeľom spoločností SWAN Mobile. Martin nám poskytol rozhovor, v ktorom vysvetľuje, prečo sa tak rozhodli a čo to pre zákazníkov 4ky znamená.

V prípade nových paušálov TO. (TOTAL ONLINE) je okrem objemu dát dostupného vo vlastnej sieti 4ky k dispozícii vždy aj 1 GB dát v národnom roamingu v sieti obchodného partnera.

Operátor pokračuje aj v budovaní vlastnej 4G/LTE siete. Najnovšie ju už môžu využívať aj obyvatelia Rajca, Medzeva, Novej Bane, Sliača, Cífera, Šoporne, Komjatíc, Polomky či Malinova. Operátor 4ka  sieť priebežne zahusťuje a dnes už plné pokrytie vlastnou sieťou hlási aj v Partizánskom, Trstenej, Kysuckom Novom Meste, Kolárove a Krompachoch.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.