Od dnes sa všetci verní ako aj noví zákazníci môžu tešiť na ďalšiu technologickú novinku v portfóliu mobilného operátora 4ka. Pre majiteľov najnovších mobilných telefónov 4ka sprístupňuje možnosť získať eSIM, ktorá poskytuje viacero výhod oproti svojej staršej plastovej sestre.

„eSIM je vstavaná SIM karta pomocou ktorej sa dá telefonovať, dátovať či posielať SMS správy, rovnako ako cez klasickú plastovú SIM kartu. Výhodou eSIM je, že sa nemusí  fyzicky vkladať do telefónu. Prostredníctvom nasnímania QR kódu, sa zabezpečeným spôsobom nahrá potrebný obsah eSIM do smartfónu, čím mobilný telefón, ktorý podporuje tento typ kariet, je na pár klikov pripravený na používanie,“ vysvetľuje technický riaditeľ 4ky Patrik Kollaroci.

Upozorňujeme, že pri aktivácii eSIM karty musíte mať k dispozícii internet a tiež mať možnosť nejakým zariadením načítať QR kód.

Výhodou eSIM je možnosť nahrať viaceré eSIM  profily na jeden telefón. Jednotlivé eSIM profily je možné medzi sebou jednoducho prepínať,  aktívny však môže byť vždy len jeden. eSIM tak zjednoduší život napríklad pri pravidelných cestách do zahraničia bez nutnosti  fyzicky meniť SIM  karty. Typickým príkladom je Švajčiarsko, čo je krajina EU a telefonovanie a dátovanie v rámci roamingu by vás vyšlo draho.

Ďalšou výhodou eSIM je, že z mnohých zariadení s jediným fyzickým slotom na plastovú SIM urobí eSIM dvojSIMkové zariadenie. To platí napríklad pre viaceré modely Apple iPhone s podporou eSIM technológie. Práve tieto telefóny ponúka 4ka vo svojej ponuke telefónov. Telefónov vhodných pre eSIM kartu je však už dnes viac ako 100.

Ak sa rozhodnete aktivovať eSIM na svojom mobilnom zariadení, nemusíte nikam chodiť. Celý proces zvládnete aj z pohodlia domova na www.4ka.sk/moja-zona/esim, kde nájdete kompletný postup ako si novú eSIM objednať. Po dokončení procesu objednania eSIM dostanete unikátny QR kód na e-mail, ktorý ste zadali pri registrácii. Na využívanie eSIM budete okrem QR kódu prirodzene potrebovať ešte zariadenie s podporou eSIM. Ako sme spomínali, podmienkou je, aby bolo toto zariadenie počas aktivácie eSIM pripojené do internetu, napríklad cez WI-FI. Následne si vo svojom zariadení naskenujete doručený QR kód cez fotoaparát v telefóne. Po úspešnom naskenovaní kódu prebehne automaticky aktivácia eSIM a telefónne číslo sa z plastovej SIM karty prenesie do vstavanej eSIM takmer okamžite. Od tohto momentu všetky služby ako volanie, dátovanie a posielanie SMS, budú fungovať už len cez eSIM. QR kód si určite odložte, môžete ho potrebovať pri opakovanej aktivácii eSIM na telefóne.

Nový zákazník si pred získaním eSIM musí najskôr kúpiť klasickú SIM kartu v  e-shope alebo na predajných miestach 4ky. Následne si SIM kartu zmeníte na eSIM.

Najnovší typ SIM karty, okrem mobilných telefónov, podporujú aj niektoré inteligentné hodinky – smart watch. Tie sa v okamihu dajú premeniť na mobilný telefón, čím získate napr. väčšiu slobodu napríklad pri športovaní. Upozorňujeme, že toto zatiaľ nefunguje s hodinkami Apple Watch a to kvôli podmienkam výrobcu.

Aktuálna ponuka 4ky v rámci eSIM telefónov obsahuje štyri modely značky Apple, iPhone SE (2020), iPhone 11, iPhone 12 a iPhone 12 Pro.  Jednorazový poplatok za eSIM je 8 eur. Popis aktivácie pre každé zariadenie bude priebežne dopĺňaný a aktualizovaný na https://www.4ka.sk/nastavenia-zariadeni,

Viac informácií o eSIM nájdete na www.4ka.sk/esim.

Viac o eSIM od 4ky aj v našom podcaste

Podcast Dotyk: 4ka prichádza s eSIM

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.