Je prvým slovenským operátorom s 5G sieťou.

4ka a SWAN spustili testovaciu prevádzku svojej 5G siete. Stalo sa tak dňa 10. júla 2019 na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici, v rámci ktorej sa uskutočnil aj prvý oficiálny videohovor cez 5G na Slovensku.

Tlačovej konferencie sa zúčastnil Li Ming, viceprezident spoločnosti ZTE, ktorá je hlavným dodávateľom telekomunikačného vybavenia pre 4ku. Štvrtý operátor vybudoval v spolupráci so ZTE svoju 4G sieť, spolupráca pokračuje aj v prípade 5G siete.

Roman Vavrík, generálny riaditeľ SWANu, uviedol, že spustenie 5G siete je možné vďaka prepojeniu fixných a mobilných služieb spoločnosti SWAN. Zároveň potvrdil, že SWAN plánuje pripraviť konvergovanú ponuku svojich služieb.

4ka spustila 5G sieť v Banskej Bystrici

5G sieť typu NSA

5G sieť od 4ky funguje vo frekvenciách 1,8 GHz a 3,7 GHz. Ide o 5G typu NSA, čo znamená, že 5G a 4G siete koexistujú jedna vedľa druhej. 3,7 GHz frekvencia sa využíva na prenos používateľských dát, ako je napr. video v prípade videohovoru.

Cez 1,8 GHz frekvenciu sa posielajú kontrolné dáta medzi zariadením používateľa a operátorom. Obidve frekvencie sú nevyhnutné, aby 5G sieť typu NSA fungovala.

4ka prezentovala okrem videohovoru aj dátový prenos. Maximálna rýchlosť dosahovala 1 Gbps. Počas tlačovej konferencie boli použité funkčné a na trhu dostupné zariadenia, konkrétne smartfón ZTE Axon 10 Pro a domáci 5G router od ZTE.

V rámci spustenia 5G siete 4ky sme si vyskúšali videohovor a tiež sme sledovali test prenosových rýchlostí

Vyskúšať si ju môžete v Banskej Bystrici

5G sieť 4ky je kompatibilná aj s inými 5G zariadeniami a pokiaľ takéto zariadenie máte, môžete si ju vyskúšať v Banskej Bystrici. Potrebovať tiež budete SIM kartu 4ky. Operátor vám dnes v prípade záujmu poskytne špeciálnu testovaciu SIM kartu, o pár týždňov sa do 5G siete prihlásite aj pomocou bežnej SIM karty tohto operátora.

4ka zatiaľ plošné spustenie 5G siete neplánuje, tvrdí, že sa nedá spraviť jedným operátorom. Do budúcnosti však chce rozšíriť svoju 5G sieť aj do niekoľkých ostatných miest. Detaily nešpecifikovala.

Roman Vavrík očakáva, že 70+ % pokrytia 5G sieťou by sme sa mohli na Slovensku dočkať o 5 až 6 rokov.

Vo virtuálnej realite sme si pozreli zábery z drona a z 360° kamery, ktoré boli streamované cez 5G sieť

Prečítajte si aj:

SWAN ďalej zrýchľuje, ponúka neobmedzený gigabitový internet





Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit