Voda je motorom pre všetko živé.

Ľudské telo obsahuje zhruba dve tretiny vody, náš mozog tvorí dokonca až 80%. Preto niet divu, že s blížiacim sa letom počujeme čoraz častejšie rady spájajúce sa s dodržiavaním pravidelného pitného režimu. S dehydratáciou totiž prichádzajú ruka v ruke zdravotné problémy – od bolesti hlavy, cez slabosť, únavu, až po celkové zhoršenie nálady. Z dlhodobého hľadiska však dôsledky môžu byť omnoho fatálnejšie.

Ak aj vy patríte do skupiny tých, ktorí permanentne zabúdajú na pravidelný prísun tekutín, nezúfajte. Nasledujúce aplikácie vám s dodržiavaním pitného režimu rady pomôžu.

Water Time Pro

Ako to už pri aplikáciách tohto typu býva zvykom, základom je od niečoho sa odpichnúť. V tomto prípade to „niečo“ je informácia o pohlaví, veku a váhe, ktorú uvediete hneď na úvod. Následne vám aplikácia vypočíta, koľko tekutín by ste mali počas dňa vypiť. Samozrejme, toto množstvo si môžete manuálne upravovať podľa aktuálnej teploty, prípadne odvíjajúc sa od vašej fyzickej aktivity.

Vypité tekutiny zaznamenávate kliknutím na nádobu podľa príslušného objemu. Nechýba ani rozlišovanie medzi čajom, mliekom, ovocnou šťavou a kávou. Milá usmievajúca animácia v podobe kvapôčky vody je príjemným oživením aplikácie.

 

Google Play
App Store
 

Water Drink Reminder

Water Drink Reminder, podobne ako všetky spomenuté aplikácie, vás v nastavených časových intervaloch upozorní na to, aby ste vzali do ruky pohár vody a schuti sa napili. Pripomenutia si môžete navoliť podľa seba – či už je to v konkrétne časy, alebo pravidelne každú hodinu v závislosti od toho, kedy vstávate a kedy si líhate do postele.

Aplikácia je prehľadná a dostupná v slovenskom jazyku. Nechýba ani možnosť prepojenia s Google Fit. Aplikácia tiež obsahuje grafy, vďaka ktorým vždy viete vašu presnú spotrebu tekutín za deň, týždeň, mesiac, ba aj rok.

 

App Store

Hydro Coach

Hydro Coach je akýmsi denníkom, v ktorom si vediete štatistiku všetkého, čo ste počas dňa vypili. Na rozdiel od predchádzajúcich aplikácií musíte po spustení aplikácie zadať o niečo viac údajov o sebe. Na základe faktorov ako sú vek, váha, pohlavie, ale aj fyzická aktivita či životný štýl, vám aplikácia vypočíta váš optimálny denný príjem tekutín. Potom je už len na vás, aký veľký pohár vezmete do rúk.

Hydro Coach je možné synchronizovať s vašim Google účtom či prepojiť s hodinkami Android Wear.

App Store
 

Plant Nanny

Plant Nanny je aplikácia, ktorá vás hravou formou motivuje k pravidelnému a dostatočnému prísunu tekutín. Jednoducho pestujete v kvetináči rastlinku, ktorú polievate priebežne s tým, ako pijete vy. Keď svoje telo zásobujete dostatočným množstvom tekutín, kvetinka je spokojná a rastie. Keď však na vodu zabudnete, kvetinka hynie. V prípade, že budete úpenlivé volania Nanny ignorovať, môže uvädnúť.

Na druhú stranu, ak ju prelejete, upozorní vás, že podobne, ako prehnané zalievanie kvetov, tak aj nadmerná hydratácia ľudského tela v krátkom časovom horizonte, nie je zdravá a môže narobiť viac škody než úžitku.

 

Google Play
App Store

Awesome Blossom

Aj keď Awesome Blossom na prvý pohľad pripomína skôr detskú hru než užitočnú aplikáciu, ktorá by vás mala prinútiť viacej piť, opak je pravdou. Do obrazu vás hneď na začiatku uvedie malá včielka. Podobne ako v prípade Plant Nanny, aj tu sa staráte o rastlinku. Avšak táto okrem pravidelnej závlahy, potrebuje pre lepší rast aj dostatok pohybu. Ten jej máte zabezpečiť vy.

Aplikácia totiž funguje zároveň aj ako krokomer. V spojení s Google Fit bude Awesome Blossom sledovať vaše každodenné kráčanie. Čím viac budete chodiť a pravidelne piť, tým rýchlejšie bude vaša kvetinka rásť. Zábavný spôsob motivácie, nemyslíte?

 

Google Play
App Store

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Značky: