Keď sa v dnešnej dobe povie software vývojár alebo programátor, mnohým IT-čkárom, ale aj tým, čo sa o IT zaujímajú skôr okrajovo, napadne súvislosť skôr s Javou, Androidom, C# a pod. Áno, sú to jazyky, ktoré momentálne udávajú trendy.

Avšak je tu niekoľko faktov, ktoré by si nemal prehliadnuť, ak sa o programovanie zaujímaš, študuješ ho alebo ho dokonca robíš. Nebudeme ďalej chodiť okolo horúcej kaše – ide o programovací jazyk ABAP v SAP-e. Že ho neovládaš alebo dokonca o ňom počuješ prvýkrát? Tak teda zbystri pozornosť, lebo fakty, ktoré uvedieme, stoja minimálne za prečítanie.

Fakt č. 1

Odhadom až 70 % globálnych korporácií na svete „frčí“ v SAP-e. A tieto spoločnosti vygenerujú 90 % svetového HDP. A keďže SAP je software, tento je nutné neustále na pozadí spravovať – v preklade kódiť. A kód sa píše práve v programovacom jazyku ABAP.

Fakt č. 2

SAP je vysoko škálovateľný, čo v ľudskej reči znamená, že takmer každá spoločnosť, ktorá beží v SAP-e (a nie je ich málo, však?), má okrem základného balíka aj rôzne modifikácie SAP modulov, ktoré sú šité na jej špecifické potreby. Či už sú to výrobné spoločnosti alebo tie, ktoré poskytujú služby. A práve tieto modifikácie jednotlivých SAP modulov sa vykonávajú …. hádaj, v čom?

Fakt č. 3

Len v regióne bývalého Československa prevyšuje dopyt po IT-čkároch ponuku rádovo v tisícoch a odhady hovoria o tom, že v roku 2030 ich môže chýbať u nás a v Čechách približne 20 tisíc. V celej EÚ to bude niekoľko stoviek tisíc alebo obrazne povedané – jedno mesto vo veľkosti Bratislavy alebo možno až Prahy. A z nich sú, samozrejme, najžiadanejší výovojári a logicky aj ABAP-isti.

Fakt č. 4

Možností, kde sa naučiť ABAP, nie je veľa. Nie, to nie je vtip. Keďže SAP samotný je pomerne hutný, a teda aj drahý, fungujú v ňom už vyššie spomenuté korporácie alebo (čiastočne) štátne inštitúcie. Napriek tomu, že je to v podstate mega obrovský účtovný program, nie je dostupný pre širokú verejnosť ako open source, nevieš si ho stiahnuť ako trial, freeware a pod. A ani v škole sa ho nenaučíš.

Ak si sa dostal až sem, pravdepodobne si si pomyslel…..nebolo by od veci ovládať ten ABAP, budem mať uplatnenie, dobrý plat…. ale kde sa ho teda naučím? 

Fakt č. 5

Naučíš sa ho v Košiciach, v Fpt Slovakia.

Po novom roku totiž košická Fpt Slovakia spúšťa nový program pod názvom FPT ABAP Trainee. „Ide o platenú stáž, kde účastníkov okrem pravidelnej mesačnej mzdy čaká mentoring od našich skúsených vývojárov, turbulentný nárast znalostí programovania, tréningy a práca na projektoch. Môžu sa tešiť na to, že po 2-3 mesiacoch sa z nich stanú programátori, pričom ostatní sa na túto pozíciu pripravujú roky, opísala nám v skratke stáž jej koordinátorka, p. Katarína Sendrei.

Ak sa teda chceš stať ABAP vývojárom a mať isté miesto v Fpt Slovakia alebo inde, prihlás sa na tento program plný výziev. Choď na stránku www.abap.fpt.sk, registruj sa a priprav sa na niečo, čo ti nielen naštartuje kariéru, ale možno aj zmení život. Výberový proces z tých najlepších plánuje Fpt Slovakia realizovať 1. 2. 2017 a samotný program spúšťa o týždeň na to.

Značky: