Éra 5G sietí je tu.

V mnohých krajinách sveta začínajú fungovať mobilné siete ďalšej generácie. O 5G sieťach sa často hovorí v súvislosti so zdravotnými rizikami – tejto téme sme sa venovali v samostatnom článku, v ktorom sme vyvrátili viaceré internetové hoaxy.

Druhá otázka, ktorá často sprevádza nasadzovanie 5G sietí, je pomerne logická. Potrebujeme mobilné siete ďalšej generácie? Aký bude ich reálny prínos? Tejto otázke sa najnovšie venovala analytická spoločnosť Roland Berger, ktorá tvrdí, že nástup nových sietí ovplyvní nespočetné množstvo oblastí. Štúdiu publikovala spoločnosť Huawei.

Konkrétnymi oblasťami, kde sa predpovedá zásadná rola pre 5G revolúciu, sú veda a výskum, vývoj nových technológií, médiá a zábava, výroba, verejné služby, národná a regionálna administratíva, fungovanie ekonomiky a sociálne zabezpečenie.

Test prenosových rýchlostí v 5G sieti

Nárast prenosových rýchlostí

V súvislosti s 5G sieťami sa pravidelne spomínajú vyššie prenosové rýchlosti a nízka odozva. 5G siete by mohli byť teoreticky až 100-násobne rýchlejšie v porovnaní so 4G. V praxi sa očakáva 10-násobný nárast. Treba si však uvedomiť, že 5G siete sa budú postupne optimalizovať a vylepšovať, takže potrvá niekoľko rokov, dokedy ich dokážeme využiť naplno.

Výrazné zvýšenie rýchlosti vám umožní využívať zariadenia komfortnejšie a skráti čas, ktorý je potrebný na prenos dát pri ich sťahovaní alebo odosielaní.

Nový potenciál pre hry a zábavu

Pojmy ako virtuálna realita (VR) a rozšírená realita (AR) naberú nový rozmer. Prispeje k tomu pokročilé 3D modelovanie, HD obraz a superrýchly prenos obrazu a zvuku vo vysokej kvalite a bez oneskorenia. Hry pre viacerých hráčov naplno využijú minimálnu odozvu v reálnom čase a nebudú viazané len na obrazovky u vás doma.

Hovorí sa aj o interaktívnej technológií pohybových oblekov v kombinácií s VR headsetmi, ktoré hráčovi umožnia preniesť sa priamo do hry. Doteraz takáto technológia existovala len ako prototyp alebo hračka pre bohatých. S 5G sa môže zmeniť na dostupný a bežný spôsob zábavy.

Pri virtuálnej realite však nejde len o zábavu. S možnosťou vytvoriť virtuálny kus sveta na želanie sa otvárajú možnosti profesionálnych tréningov. Využitie by mohla takáto technológia nájsť pri školení doktorov, pilotov alebo vojakov, čo výrazné zníži náklady a pri výkone ich skutočného povolania.

5G zvýši zážitok z používania virtuálnej reality. Obsah bude vo vyššej kvalite, odozva bude minimálna

Ďalší rozvoj robotiky

5G v kombinácii s ďalšími technológiami prinesú nové technologické možnosti aj v priemysle. Z ďalšej generácie mobilných sietí bude profitovať robotika, keďže robustný prenos dát umožní strojom neobmedzenú komunikáciu bez potreby ľudského zásahu. Znamená to, že stroje by mali vedieť sami vyhodnotiť problémy, nájsť riešenie a implementovať ho. Takisto by mali byť schopné v predstihu predvídať poruchy.

Využitie opisovanej technológie zníži energetické požiadavky výroby, zvýši jej efektivitu, výrazne rozšíri výrobnú kapacitu a zabráni nehodám a neželaným incidentom.

Pri nebezpečných povolaniach budú mať pracovníci možnosť ovládať stroje na diaľku prostredníctvom video prenosu s vysokou mierou citlivosti a presnosti. Prenosové rýchlosti totiž umožnia prenos obrazu v špičkovej kvalite a nízka odozva zabezpečí okamžité reakcie pri ovládaní na diaľku. Najväčšie využitie nájde takáto technológia práve v rizikových povolaniach a krízových situáciách.

Revolúcia mobility

Obrovské zmeny čakajú aj oblasť dopravy a prepravy tovarov. Automatizácia naplno zasiahne to, akým spôsobom fungujú autá, autobusy, vlaky alebo samotné systémy, prostredníctvom ktorých tieto dopravné prostriedky fungujú. Vďaka vysokej priepustnosti dát a rýchlosti prenosu budú tieto systémy priamo prepojené so zvyškom infraštruktúry alebo so samotnými mestami.

5G siete umožnia rozvoj technológií, ako sú autonómne autá, automatické brzdenie, kamióny bez vodiča, možnosť náhľadu na vozovku cez karosérie áut, vylepšené technológie GPS, inteligentné semafory alebo automatické riadenie dopravy.

5G zvýši prenosové rýchlosti, kapacitu siete a zníži odozvu. Vďaka tomu pôjde o ideálnu technológiu na streamovanie hier v pohybe. Alebo na diaľkové ovládanie robotov, áut či úkonov, ako sú operácie

… aj zdravotnej starostlivosti

5G priamo ovplyvní kvalitu verejných služieb, akou je napríklad zdravotná starostlivosť. Prostredníctvom elektronických doplnkov, inteligentných hodiniek alebo mobilných telefónov budú nemocnice schopné analyzovať dáta z tela pacienta na diaľku a následne stanoviť diagnózu a predpísať lieky.

Očakáva sa tiež príchod robotickej chirurgie pri malých až stredných zákrokoch alebo takzvanej diaľkovej chirurgie, pri ktorej lekár zo svojho pracoviska operuje pacienta umiestneného v inej nemocnici.

Zmeny sa neprejavia zo dňa na deň

5G siete predstavujú technologickú platformu, ktorá ovplyvní veľké množstvo odvetví. Zmeny sa však neprejavia zo dňa na deň. Niektoré zo spomenutých príkladov sa objavia v praxi skôr, v prípade ostatných technológií bude ich nasadzovanie pomalšie a reálne výsledky uvidíme až o niekoľko rokov.

A hoci je už na svete niekoľko komerčne dostupných 5G sietí, ich masová výstavba iba začína. Štúdia od Roland Berger preto obsahuje odporúčania pre národných regulátorov a operátorov, aby zvážili zjednotenie sietí na nadnárodnej úrovni. Do úvahy pripadá jednotné nastavenie pravidiel vo vyšších administratívnych celkoch, napríklad v rámci Európskej únie.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Prichádza 5G-pokalypsa? Aký (ne)majú 5G siete dopad na naše zdravie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit