Sme v dobe, kedy je mobilita na prvom mieste. Chceme mať všetky potrebné údaje pri sebe a nosiť pri sebe externý disk nie je zrovna najbezpečnejšie a ani najmodernejšie. Riešením je cloudové úložisko.

Aktuálne existuje množstvo cloudových služieb, ktoré prinášajú rôzne funkcie. Kde jedna služba poskytuje rýchlu možnosť pristupovania a synchronizovania dát, druhá poskytuje silné šifrovanie údajov a iné – veľmi silné formy ochrany. Všetky spomínané služby ponúkajú automatické zálohovanie fotografií z mobilného telefónu, čo je skvelá funkcia pre fotografov. V prvej časti článku sa pozrieme na komerčne najznámejšie služby, ktoré nevyužívajú až tak bezpečné šifrovanie a nezameriavajú sa na bezpečnosť, ale používateľský komfort.

Dropbox

Dropbox je asi najznámejšou službou pre ukladanie dát, fotiek a rôznych iných súborov v cloude. Mnohí z vás už určite Dropbox otestovali. Je to služba, ktorá ponúka intuitívne prostredie, spolupracuje s balíkom Microsoft Office, dokonca prináša šifrovanie dát pomocou 256-bit AES. Po registrácii získate 2GB voľného priestoru. Ak potrebujete viac, musíte prejsť na niektorú z prémiových verzií. Cena začína na 8,25€ / mesiac za 1 TB. Dropbox má aplikácie na mobilné zariadenia, tak aj na počítače a Macy.

Google Play
App Store

Google Drive

Je asi ťažké určiť, či je používanejší Dropbox, alebo Google Drive. Možno sú tieto dve služby na rovnakom mieste. Avšak v základe Google Drive ponúka viac voľného priestoru zdarma a to až 15 GB. Taktiež ponúka vlastné nástroje na úpravu dokumentov, poznámok, tabuliek, či prezentácií. Prostredie je taktiež jednoduché a intuitívne. Ak potrebujete viac než spomínaných 15 GB priestoru, tak si môžete vybrať z veľkého množstva balíčkov. Čo sa týka bezpečnosti, tak Google používa 128-bit AES. Klientské aplikácie existujú rovnako ako pri Dropboxe pre mobilné zariadenia, ale aj počítače a Macy.  Cena začína na 1,99€ / mesiac za 100 GB. Za 2TB zaplatíte mesačne 9,99€.

Google Play
App Store

Microsoft OneDrive

OneDrive je cloudová služba od Microsoftu. Zdarma ponúka 5 GB voľného úložiska a za 50 GB si zaplatíte 2€ mesačne. Čo je ale obrovským plusom tohto produktu, tak pri vyšších balíčkoch prichádza už aj s balíkom Office v cene. Resp. Office s OneDrive? Nech je to už ako chce, tak tieto vyššie balíky sa oplatia asi najviac z doposiaľ prestavených služieb, ktoré sú, čo sa týka bezpečnosti, na nižšej úrovni, ale zase ponúkajú používateľský komfort. OneDrive využíva 256 bitovú enkrypciu, avšak iba pri prenose súborov medzi zariadeniami. Čo je aj výhodou, aj nevýhodou. Dáta nie sú bohvieako v bezpečí, no umožňuje zároveň rýchlu a pokročilú editáciu v reálnom čase a najviac sa to oplatí pri práci v MS Office, či s fotografiami.  Samozrejme aplikácie sú dostupné aj na mobilné zariadenia a aj počítače a Macy.

Google Play
App Store

V druhej časti článku si predstavíme služby, ktoré si potrpia na silné šifrovanie, bezpečnosť dát, ale stále si zachovávajú používateľský komfort.

MEGA

MEGA je akýmsi „voľným pokračovaním“ služby Mega Upload, ktorá bola americkými úradmi zrušená pár rokov dozadu. Vyznačuje sa jednou z najlepších ochrán dát (end-to-end), aké aktuálne na trhu sú. Súbory sú zašifrované lokálne ešte pred nahraním do cloudu a je celkom nemožné tieto dáta odchytiť a dešifrovať, pokiaľ nevlastníte kľúč k týmto súborom. Takto sa k vaším dátam nedostane ani samotné Mega. Služba ponúka zdarma 50 GB voľného miesta. Ak by vám to nestačilo, tak prémiové balíčky začínajú na 4,99€/mesiac za 200 GB. Aplikácie sú tak ako pre mobilné zariadenia, tak aj na Windows, Mac OS, či Linux.

Google Play
App Store

Tresorit

Tresorit ponúka taktiež end-to-end šifrovanie a tiež sa radí medzi najbezpečnejšie služby na svete. Zameriava sa primárne na ochranu podnikov, ale samozrejme aj bežný používateľ si môže dopriať takúto bezpečnosť, ak na ňu má. Zdarma ponúka Tresorit 5 GB úložisko a platené verzie začínajú na 8,33€ / mesiac za 200 GB. To je pomaly raz toľko ako pri MEGA. Ale zase ich služby využíva Canon, KPMG, Allianz, či SAP. Ako bonus sa služba nachádza vo Švajčiarsku a službu sa snažilo prelomiť už 1000 hackerov za odmenu 50,000 dolárov. Zatiaľ neúspešne.

Google Play
App Store

Služby spomenuté v článku sú taký malý základ z ktorého si môžete vyberať a je len a len na vás, či si vyberiete možnosť rýchlej editácie svojich dokumentov, alebo bezpečnosť.

A pridávame ešte malé porovnanie na záver, ktoré má na svojich stránkach Tresorit:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

5 najlepších emulátorov operačného systému Android pre rok 2019