Emulátory existujú na rôzne operačné systémy a Android nie je výnimkou. Využívajú ich nielen programátori, ale aj herní nadšenci a laici. Najlepšie z nich sa určite oplatí vyskúšať.

Vývojári aplikácii musia testovať svoje aplikácie pred vypustením do sveta. Aby si nemuseli kupovať obrovské množstvo zariadení, tak im pomôže emulátor, na ktorom môžu vidieť, ako sa aplikácia správa na rôznych verziách systému, rozlíšení, či zariadení.

To isté platí pre herný svet, ale niekomu nemusí stačiť hranie dotykom a tak si cez emulátor zahrá obľúbenú hru pomocou myši a klávesnice.

V tomto článku sa pozrieme na najlepšie emulátory, aké na trhu aktuálne sú. Upozorňujeme, že nie všetky z nich sú jednoduché a vyžadujú určité technické znalosti.

 Android Studio

Android Studio je predvolené vývojové prostredie pre systém Android. Dodáva sa s množstvom nástrojov, ktoré pomáhajú vývojárom robiť aplikácie a hry špeciálne pre Android. Nájdeme tu tiež zabudovaný emulátor, ktorý môžete použiť na otestovanie aplikácie alebo hry. Nastavenie je pomerne komplikované a začiatočníkovi môže trvať dlho, kým sa zorientuje. Tento nástroj teda neodporúčame úplným laikom.
Toto vývojové prostredie si môžete stiahnuť tu: Android Studio

Xamarin pre Visual Studio

Xamarin je IDE podobné ako Android Studio. Rozdiel je v tom, že ako vývojové prostredie využívate Microsoft Visual Studio a vďaka používaniu rovnakého jazyka, rozhrania API a dátových štruktúr viete medzi všetkými platformami pre vývoj mobilných aplikácií zdieľať viac než 75 % aplikačného kódu. To znamená, že keď budete chcieť aplikáciu pre iOS, alebo Windows Phone, viete využiť väčšiu časť kódu.
Podobne ako Android Studio, aj Visual Studio prichádza so zabudovaným emulátorom na testovanie aplikácií alebo hier. Žiaľ, ani Visual Studio nie je nástroj pre úplnych začiatočníkov.
Toto vývojové prostredie je zdarma pre osobné účely a je možné stiahnuť si ho tu: Visual Studio / Xamarin

Bluestacks

Bluestacks je najznámejší emulátor pre laikov na trhu a to hneď pre niekoľko dôvodov. Je kompatibilný so systémom Windows a aj Mac OS, je určený najmä pre hráčov a neposlednom rade to bol prvý emulátor, ktorý fungoval naozaj skvele už vo svojich začiatkoch. V aktuálnej verzii prináša Bluestacks 4 (spustený v roku 2018) niekoľko zásadných opráv problémov, akými bola napríklad rýchlosť na starších počítačoch. Taktiež pribudla možnosť spustiť viacero inštancií rovnakej aplikácie, či hry naraz. Verzia Androidu v emulátore je aktuálne 7.1.2 (Nougat). Ovládanie a konfigurácia je pomerne jednoduchá aj pre začiatočníka aj vďaka predvoleným nastaveniam.
Herný emulátor si môžete stiahnuť tu: Bluestacks

KoPlayer

KoPlayer je jeden z najnovších Androidových emulátorov na PC. Primárnym účelom je opäť hranie hier a to vďaka možnosti hrania hier pomocou počítačovej klávesnice. Pomocou KoPlayera si môžete nahrávať ako hráte a môžete to uploadovať kam len chcete. Inštalačný proces je pomerne jednoduchý aj pre začiatočníkov. Tento emulátor je môžu využiť aj vývojári na testovanie svojich aplikácií, čím sa stáva takou vytúženou zlatou strednou cestou.

Najnovší herný emulátor si môžete stiahnuť tu: KoPlayer

ArChon


ArChon nie je tradičný emulátor.
Inštalujete sa ako rozšírenie do prehliadača Google Chrome. Chrome vďaka tomuto rozšíreniu umožní používať aplikácie a hry pre Android (aj keď s obmedzenou podporou). Emulátor sa nedá nainštalovať ako bežné rozšírenie prehliadača, preto sú isté používateľské zručnosti nutné (rôzne návody sú na internete).
Po inštalácii do prehliadača Chrome je nutné niekde získať požadované aplikácie vo forme súborov APK. A tu patálie s inštaláciou zďaleka nekončia. Veľkým plus tohto emulátora je, že je viazaný na Chrome a vďaka tomu ho rozchodíte aj na Linuxe, Windowse, MacOS, či na zariadeniach s procesorom ARM.
Doplnok do Chrome si môžete stiahnuť tu: ArChon
Zdroj: vlastné
Zdroj obrázka: Android Pub
Prečítajte si aj:

Značky: