Novinky od Xiaomi vynikajú pomerom cena/výbava.

Xiaomi predstavilo jesenné smartfóny série Xiaomi 13T. Telefóny s prívlastkom T vždy zaujali pomerom cena/výbava a tohtoročné novinky nie sú výnimkou. Zároveň však prinášajú viacero dôležitých zlepšení a práve tie si zosumarizujeme v aktuálnom článku.

Prémiový dizajn a odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68

Prvá vec, ktorú si okamžite všimnete, je zdokonalený dizajn na úrovni vlajkových lodí. Xiaomi 13T a 13T Pro sú dostupné v troch farbách. Čierna a zelená verzia majú sklenený chrbát, naším favoritom je modrá verzia so syntetickou kožou. Vyzerá to skvelo, koža je príjemná na dotyk a telefón sa vďaka nej nešmýka v ruke. Nebudete musieť riešiť ani problémy s odtlačkami prstov.

Ďalším výrazným zlepšením z hľadiska dizajnu a konštrukcie je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Alebo inak povedané, Xiaomi 13T a 13T Pro sa vody neboja.

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro

Špičkový displej

Xiaomi zlepšilo aj displej. Oba telefóny, Xiaomi 13T aj 13T Pro, ponúkajú 6,67-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2712 na 1220 pixelov. Obnovovacia frekvencia dosahuje až 144 Hz, avšak obrazovka vyniká najmä maximálnym jasom, ktorý dosahuje až 2600 nitov.

Ide o jeden z najjasnejších displejov medzi smartfónmi, ktorý si bez problémov poradí aj s letnými slnečnými dňami a poskytne vám skvelú čitateľnosť vonku. Nechýba podpora pre HDR a Dolby Vision, takže si naplno užijete sledovanie videí v službách, ako je YouTube či Netflix. A naplno si tiež vychutnáte HDR videá, ktoré pomocou Xiaomi 13T (Pro) natočíte.

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro

Výborné Leica fotoaparáty

Smartfóny série Xiaomi T kládli v minulosti na prvú priečku výkon. V prípade Xiaomi 13T a 13T Pro sú však nemenej dôležité zadné fotoaparáty, ktorým sa dostalo veľkej pozornosti a zlepšenia. Trojica zadných fotoaparátov má optiku Leica a aj samotné spracovanie obrazu, ktoré sa podpisuje pod výsledné fotografie, sa ladilo v spolupráci s touto ikonickou firmou.

Výsledkom sú najlepšie fotografie v smartfónoch série Xiaomi T a bohaté možnosti nastavenia. Zvoliť si môžete z fotografických režimov Leica Vibrant a Leica Authentic. Režim Vibrant zvýrazňuje farby, režim Authentic kladie dôraz na verné a trošku umelecké podanie fotografií.

Kvalita portrétových fotiek, ktoré fotí teleobjektív s 2× optickým priblížením, je bezkonkurenčná a umožňuje verne zachytávať každodenný život. K dispozícii sú tiež exkluzívne Leica filtre. A ako fotí Xiaomi 13T (Pro) v praxi? Pozrite si v našej recenzii TU.

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro a Xiaomi 13T

Skvelá softvérová podpora

Xiaomi zapracovalo aj na softvérovej podpore. Xiaomi 13T a 13T Pro sú prvé smartfóny od tohto výrobcu so špičkovou softvérovou podporou na úrovni 4 veľkých aktualizácií systému Android (až na Android 17) a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií (až do jesene 2028).

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro

4 nm procesory s výbornou energetickou efektivitou

Smartfóny série Xiaomi 13T poháňajú najnovšie procesory, ktoré sú vyrábané 4 nm výrobným procesom. Znamená to, že okrem vyššieho výkonu prinášajú aj vyššiu energetickú efektivitu. V praxi sa potom ukáže, že telefóny ponúkajú dlhšiu výdrž.

Xiaomi 13T Pro poháňa procesor MediaTek Dimensity 9200+, ktorý patrí k absolútnej špičke na trhu z hľadiska výkonu. Xiaomi 13T využíva MediaTek Dimensity 8200 Ultra s výborným výkonom na bežné používanie. Oba telefóny majú 5000 mAh batériu s až 120 W nabíjaním v prípade modelu 13T Pro.

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T

Do 8. októbra s darčekmi v hodnote 250 eur

Xiaomi 13T je v predaji vo verzii s 8/256 GB za cenu 599 eur. Xiaomi 13T Pro sa na slovenskom trhu predáva vo verzii s 12/512 GB za cenu 899 eur.

Ak si Xiaomi 13T alebo Xiaomi 13T Pro zakúpite do 8. októbra a zaregistrujete sa na xiaomipromo.sk, dostanete zdarma tablet Redmi Pad SE v hodnote 189 eur ako darček. Pokiaľ zakúpený telefón aj zrecenzujete, dostanete aj fitnes náramok Xiaomi Smart Band 7 Pro. Viac informácií nájdete na xiaomipromo.sk.

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

Článok vznikol v spoluprácii so Xiaomi Slovensko.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit