Apple čoskoro odhalí ďalšiu verziu svojho mobilného operačného systému.

Fanúšikovia mobilných platforiem sa môžu tešiť na malé Vianoce. Koncom mája a začiatkom júna spoznáme ďalšie verzie najobľúbenejších mobilných operačných systémov. O tom, čo prinesie Android M sme už polemizovali. Spoločne sa však pozrime na systém iOS 9.

Tohtoročný upgrade mobilnej platformy od Applu by sa mal niesť v znamení optimalizácie a lepšieho používateľského zážitku. Nielen na nových zariadeniach, ale aj na tých, ktoré sa postupne chystajú do dôchodku, pretože systém iOS 8 zvládali iba s veľkými problémami. Optimalizácia má byť hlavnou témou iOS 9. Neznamená to však, že by sme sa nedočkali aj ďalších vylepšení a noviniek. Dominantná „hlavná funkcia“ však bude tento rok možnože chýbať. A kto vie, možno ňou bude podpora viacerých okien na obrazovke iPadu.

Podporu viacerých okien by sme určite privítali. Uvidíme, či príde už vo verzii iOS 9 a ktoré zariadenia ju ponúknu

Podporu viacerých okien by sme určite privítali. Uvidíme, či príde už vo verzii iOS 9 a ktoré zariadenia ju ponúknu

Nový život pre staré zariadenia? Používateľom sa to nepáči, avšak životný cyklus zariadení sa skracuje. Hoci hardvér funguje bez problémov, výrobcovia údajne úmyselne vyvíjajú nové verzie operačných systémov tak, aby používateľov po 3-4 rokoch motivovali ku kúpe novej generácie. A niekedy aj skôr. Je pravda, že iPad mini alebo iPhone 4S sa v prípade systému iOS 8 trápili a používateľský zážitok nebol optimálny.

Tieto zariadenia však dostanú aj ďalšiu verziou operačného systému. iOS 9 by mal ponúknuť lepší zážitok z používania a takisto aj rýchlejšiu odozvu systému. Apple to dosiahne takým spôsobom, že pre staršie iPhony a iPady uvoľní špeciálnu „core“ verziu, ktorá nebude obsahovať všetky novinky a funkcie plnohodnotnej verzie. Apple však vybrané funkcie (tie, ktoré budú fungovať bez problémov) postupne sprístupní.

Starý iPhone ešte do koša nevyhadzujte. iOS 9 možno pobeží lepšie, ako by ste očakávali

Starý iPhone ešte do koša nevyhadzujte. iOS 9 možno pobeží lepšie, ako by ste očakávali

Optimalizácia sa nebude týkať iba jadra systému, ale aj aplikácií tretích strán. Apple údajne pripravuje druhú generáciu svojho programovacieho jazyka Swift. Jednou z noviniek bude predinštalovaná knižnica ABI (Application Binary Interface) v systéme iOS. Tá obsahuje časti zdrojového kódu, ktoré využívajú aj aplikácie. V praxi by to malo znamenať, že veľkosť aplikácií bude vďaka tomu menšia. Archív s aplikáciou totiž nemusí obsahovať kód, ktorý je už uložený v ABI.

Veľkosť aplikácií bude v iOS 9 menšia

Aplikácie budú v iOS 9 zaberať menej miesta

Apple pracuje aj na zlepšení zabezpečenia systému. Súčasťou iOS 9 má byť technológia Rootless, ktorá ochráni iOS a Mac zariadenia pred škodlivým kódom, zvýši zabezpečenie rozšírení a takisto lepšie ochráni citlivé dáta. Z používateľského hľadiska je dôležité spomenúť, že Rootless pravdepodobne znemožní jailbreak. Aspoň dočasne, dokedy komunita nenájde nový spôsob, ako bezpečnostný systém Applu prelomiť.

Jailbreak bude v prípade iOS 9 údajne nemožný

Jailbreak bude v prípade iOS 9 údajne nemožný

iOS 9 ponúkne aj viacero drobných vylepšení. Spomeňme nový font, novú aplikáciu na správu inteligentnej domácnosti a takisto aj vylepšené Apple Mapy, ktoré by mali informovať aj o MHD. Poradia vám, kde a kedy nastúpiť a prestúpiť. Apple takisto mení niektoré veci „v pozadí“ a integruje svoju službu iCloud Drive do všetkých systémových aplikácií. Spomína sa aj funkcia Trusted Wi-Fi, ktorá má umožniť automatické pripojenie k autorizovaným routerom a to aj bez zadania hesla.

Apple Mapy budú vedieť navigovať aj cestujúcich MHD. Uvidíme, kedy funkcia príde na Slovensko (Autor: 9to5mac)

Apple Mapy budú vedieť navigovať aj cestujúcich MHD. Uvidíme, kedy funkcia príde na Slovensko (Autor: 9to5mac)

Zdroj: 9to5mac

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit