Apple chce dobehnúť Android. V niektorých funkciách. 

Jednou z obmedzujúcich vlastností tabletov je fakt, že používateľ je limitovaný na jedno aktívne okno. Ak chce pracovať s inou aplikáciou, musí sa do nej prepnúť. To limituje používateľské pohodlie a takisto rýchlosť multitasking práce.

Toto obmedzenie si uvedomujú viacerí výrobcovia. Samsung, Lenovo aj ASUS vo svojej nadstavbe umožňujú simultánne využívať 2 až 4 (Lenovo) aplikácie v samostatných oknách. Podporu viacerých okien sme naposledy videli v novom tablete Samsung Galaxy Tab A. V našom videu sme tablet rozbalili a funkciu takisto predstavili.

Podporu dvoch aktívnych okien údajne pripravuje aj Apple. Nová funkcia by sa mala objaviť v operačnom systéme iOS 9 a bude fungovať tak, ako očakávate – displej sa rozdelí na dve časti a veľkosť okien si môžete podľa potreby prispôsobiť. Možnosť pracovať s viacerými aplikáciami súbežne je pre Apple veľmi dôležitá funkcia, najmä s ohľadom na (údajný) 12 až 13-palcový iPad Pro, ktorý má slúžiť ako pracovný nástroj a na trh má prísť tento rok.

Podpora viacerých okien mala prísť už pred rokom. Pozrite si neoficiálny koncept

Dodajme, že o podpore multitaskingu sa špekulovalo už pred rokom. Systém iOS 8 však túto funkciu nepriniesol. Za zmienku stojí aj fakt, že hoci nadstavby systému Android umožňujú používať viacero okien súbežne, nie všetky aplikácie funkciu podporujú. V prípade systému iOS predpokladáme lepšiu kompatibilitu aplikácií. Otázne je, či budú funkciu podporovať iba iPady (a či všetky) alebo aj iPhone vo verzii Plus.

Apple pracuje aj na ďalšej funkcii, ktorá by mala umožniť pohodlnejšie používanie zariadenia. Konečne by sme sa mali dočkať podpory viacerých používateľských účtov. Túto funkciu sme si pri používaní tabletov so systémom Android obľúbili, uľahčuje zdieľanie zariadenia v domácnosti. Funkcia pravdepodobne nebude súčasťou verzie iOS 9.0, Apple ju sprístupní neskôr.

Zdroj: MacRumors

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit