Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Obchod zameraný na služby dosahuje silný rast; Skupina investuje ďalšiu miliardu amerických dolárov (USD) do inovácií umelej inteligencie

Skupina Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) dnes oznámila výsledky za prvý štvrťrok, pričom vykázala príjmy skupiny vo výške 12,9 miliardy USD a čistý zisk 191 miliónov USD na základe štandardov finančného výkazníctva mimo Hongkongu (HKFRS)[1].

Výnosy z nepočítačového podnikania predstavovali 41 % príjmov skupiny, pričom podnikanie zamerané na služby dosiahlo silný rast a trvalú ziskovosť – čo ďalej dokazuje efektívnosť inteligentnej transformačnej stratégie spoločnosti Lenovo.

Skupina pokračuje v proaktívnych opatreniach, aby udržala svoj pomer nákladov a výnosov (E/R) odolný a podporovala udržateľnú ziskovosť, pričom zároveň investuje do rastu a transformácie. Naďalej je odhodlaná zdvojnásobiť investície do inovácií v strednodobom horizonte, vrátane dodatočných investícií vo výške 1 miliardy USD počas troch rokov na urýchlenie nasadenia umelej inteligencie (AI) pre podniky na celom svete – konkrétne zariadenia AI, infraštruktúru AI a riešenia AI.

Napriek náročným trhovým podmienkam a nepriaznivým makroekonomickým podmienkam v uplynulom štvrťroku Lenovo vidí známky stabilizácie a zlepšenia trhu, ceny komponentov klesajú na dno a verí, že v druhej polovici tohto fiškálneho roka možno očakávať zotavenie trhu klientskych zariadení a obnovenie rastu.

Zhrnutie finančných výsledkov:

 Q1 FY 23/24 V miliónoch USDQ1 FY 22/23 V miliónoch USDRozdiel   
Výsledky skupiny12,90016,956(24%) 
Príjmy pred zdanením228691(67%) 
Čistý príjem (zisk pripadajúci na akcionárov)177516(66%) 
Čistý príjem (zisk pripadajúci na akcionárov – nie-HKFRS) [1]191556(66%) 
 
Základný zisk za akciu (Amerických centov)1.484.39(2.91) 

Yuanqing Yang, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Lenovo:

“V minulom štvrťroku predstavovalo makroprostredie výzvy a náš obchod s hardvérom zostal vo fáze prispôsobovania, ale my sme pokračovali v realizácii našej stratégie. Naše podnikanie založené na službách dosiahlo silný rast a udržateľnú ziskovosť. Náš mix príjmov z predaja iných ako osobných počítačov v rámci skupiny sa medziročne ďalej zvýšil, čo dokazuje účinnosť našich diverzifikovaných hnacích síl rastu, a ja zostávam opatrným optimistom, pokiaľ ide o oživenie nášho podnikania v nasledujúcich niekoľkých štvrťrokoch. Keďže pokračujeme v inováciách a inteligentnej transformácii, som presvedčený o našej dlhodobej pozícii, ktorá nám v budúcnosti zabezpečí udržateľnú ziskovosť a rast.”

Ďalšia investícia do umelej inteligencie vo výške 1 miliardy USD vychádza z existujúceho vedúceho postavenia

Lenovo pokračuje v prijímaní AI vo všetkých aspektoch, pričom svoje výhody vybudovalo vo výpočtovom výkone od klienta cez okraj až po cloud a sieť. Prelomy vo veľkých jazykových modeloch a obsah generovaný AI predstavujú veľký skok vo vývoji a aplikáciách AI a slúžia ako katalyzátor a akcelerátor, ktorý podporuje prijatie AI. Počas nasledujúcich troch rokov spoločnosť Lenovo vyčlení ďalšiu 1 miliardu USD na investíciu do AI, ktorá sa zameria na poskytovanie zariadení AI, výpočtovú infraštruktúru pripravenú na AI a optimalizovanú pre AI a vstavaný obsah generovaný AI do inteligentných riešení vertikálnych odvetví. zákazníci zlepšujú svoju produktivitu.

Komplexné portfólio AI skupiny Infrastructure Solutions Group (ISG) sa umiestnilo na treťom mieste na svete v oblasti hardvérovej infraštruktúry AI. Vedie tiež pri navrhovaní novej generácie systémov AI poháňaných spoločnosťou NVIDIA. Server Lenovo ThinkSystem SR675 V3 bude čoskoro obsahovať novo predstavené grafické procesory NVIDIA L40S, ktoré pomôžu profesionálom na celom svete posunúť AI a prinesú generatívne aplikácie AI, ako sú inteligentné chatboty, nástroje na vyhľadávanie a sumarizáciu pre používateľov v rôznych odvetviach. ISG investuje 100 miliónov USD do ďalšieho rozvoja svojho programu inovátorov AI, ktorý už v prvom roku priniesol viac ako 150 špičkových riešení AI, viac ako 70 platforiem optimalizovaných pre AI so 45 partnermi ISV.

Skupina Solutions and Services Group (SSG) vo svojom portfóliu vo veľkej miere využíva AI, vrátane inteligencie zariadení poháňanej AI na prediktívnu podporu, generatívnych agentov AI zabudovaných do ponuky služieb a vertikálnych riešení rozšírených o AI.

Skupina Intelligent Devices Group (IDG) integrovala AI do všetkých aspektov životného cyklu svojich zariadení, od používania AI na získavanie poznatkov o používateľoch, ktoré sa majú použiť pri návrhu a analýze produktov; predprodukčný skríning zraniteľností kódu; výroby vrátane plánovania dielov, kontroly kvality a optimalizácie. Pri pohľade do budúcnosti je spoločnosť Lenovo lídrom transformačného posunu v oblasti osobných počítačov, kde sa na splnenie potrieb nových generatívnych pracovných záťaží s umelou inteligenciou bude musieť aj osobný počítač transformovať na počítač s umelou inteligenciou. Spoločnosť Lenovo vidí budúcnosť osobných počítačov s umelou inteligenciou ako prevratnú hybridnú zmes klientskych, okrajových a cloudových technológií, ktorá prinesie rozšírenú funkčnosť, rýchlosť, kreativitu a pohlcujúce realistické zážitky.

Na prevádzkovej úrovni Lenovo využíva AI v rámci inteligentnej výroby spoločnosti, dodávateľského reťazca, zákazníckych služieb a ďalších na podporu efektívnosti, prognóz a rozhodovania.

Solutions and Services Group (SSG): vysoká marža, silný rast

Príležitosť:

V priebehu nasledujúcich troch rokov bude trend digitálnej a inteligentnej transformácie naďalej poháňať silný rast globálnych výdavkov na IT, najmä v IT službách. Celkový dopyt po vertikálnych riešeniach vrátane inteligentných miest, inteligentnej výroby, inteligentného vzdelávania a inteligentného maloobchodu zároveň očakáva silný rast do roku 2026.

Výsledky v prvom štvrťroku:

  • SSG dosahuje silný rast a vysokú ziskovosť s príjmami 1,7 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 18 % s vysokou prevádzkovou maržou viac ako 21 %.
  • Podnikanie v oblasti podporných služieb bolo chránené ako hlavný motor zisku, pričom sa zároveň dosiahol významný pokrok v rozširovaní riadených služieb a služieb v oblasti projektov a riešení, ktoré teraz spolu tvoria viac ako polovicu príjmov spoločnosti SSG (medziročný nárast o 4 percentuálne body).
  • SSG pokračuje v budovaní silného obchodného portfólia pre digitálne pracovné riešenia.

Pohľad dopredu:

SSG prijíma trend v aaS (as-a-Service), digitálnom pracovisku, službách udržateľnosti a hybridnom cloude, škáluje svoje primárne ponuky a inkubuje tieto horizontálne stavebné bloky do vertikálnych riešení, aby zákazníkom pomohla zlepšiť skúsenosti a produktivitu zamestnancov.

Infrastructure Solutions Group (ISG): delivering growth in key areas

Príležitosť:

Vďaka silnému dopytu po umelej inteligencii sa modernizácia infraštruktúry IKT ešte viac zrýchľuje. Silný rast sa očakáva aj v oblasti služieb, okrajového a podnikového softvéru.

Výsledky v prvom štvrťroku:

  • Tržby medziročne klesli (1,9 miliardy USD, čo je medziročný pokles o 8 %) v dôsledku celkového zmiernenia dopytu po serverových výpočtoch zo strany poskytovateľov cloudových služieb (CSP), obmedzení GPU, ktoré ovplyvňujú dopyt po plnej umelej inteligencii, a pomalšieho prechodu odvetvia na platformu novej generácie ako sa očakávalo.
  • ISG dosiahlo hyperrast v oblasti ukladania dát, softvéru, služieb a vysokovýkonnej výpočtovej techniky (HPC) – ukladanie dát dosiahlo trojciferný medziročný rast, čím sa spoločnosť Lenovo stala štvrtým najväčším poskytovateľom úložísk na svete.
  • ISG naďalej exceluje v oblasti umelej inteligencie s trojciferným rastom v druhej polovici roku 2022, pričom priemyselný prieskum ju zaradil na tretie miesto na svete v oblasti hardvérovej infraštruktúry AI.

Pohľad dopredu:

  • Lenovo bude pokračovať v investíciách do vývoja infraštruktúry pripravenej na AI a optimalizovanej pre AI, ako je AI Edge, AI Hybrid Cloud a server a úložisko, ktoré podporujú úlohy zamerané na AI.
  • ISG sa naďalej zameriava na rozširovanie svojej vízie ako najdôveryhodnejšieho infraštruktúrneho partnera pre zákazníkov pri ich digitálnej a inteligentnej transformácii.

Intelligent Devices Group (IDG): udržanie vedenia

Príležitosť:

Zatiaľ čo trh s inteligentnými zariadeniami zostáva pod tlakom, na trhu s inteligentnými priestormi a novou generáciou zariadení s umelou inteligenciou sa objavujú nové príležitosti.

Výsledky v prvom štvrťroku:

  • Výnosy medziročne klesli na 10,3 miliardy USD (medziročný pokles o 28 %) v dôsledku problémov na trhu, ale spoločnosť Lenovo si udržala svoju celosvetovú pozíciu číslo 1 na trhu s počítačmi (23,2 %).
  • Obchod so smartfónmi dosiahol 10-ročný rekord v počte aktivácií v 1. štvrťroku a ďalej posilnil svoje prémiové a 5G ponuky uvedením novej rodiny motorola razr.

Značky: