Leto je ideálne obdobie na budovanie lepšej postavy.  Pokiaľ chcete cvičiť aj vy a neviete, ako začať, pomôcť vám môžu mobilné aplikácie. Mnohé z nich sú navrhnuté tak, aby ste mohli cvičiť doma alebo kdekoľvek, stačí mať iba chvíľu čas.

Fitbit Coach

Fitbit Coach je aplikácia známeho výrobcu fitness náramkov a hodiniek. K dispozícii je zadarmo, ponúka však voliteľné platené členstvo. V bezplatnej verzii máte k dispozícii jedno krátke cvičenie týždenne. Prémiová verzia vám sprístupní všetky tréningové programy a tiež aj vonkajšie cvičenia. Aplikáciu môžete využívať bez ohľadu na to, či máte nejaké zariadenie od Fitbitu alebo nie. Pokiaľ používate náramok či hodinky Fitbit, pridaná hodnota spočíva iba v tom, že sa z aplikácie Fitbit Coach automaticky zaznamenajú údaje o vašom cvičení do vášho Fitbit profilu. Pokiaľ máte iný fitness náramok, pred cvičením si na ňom aktivujete režim cvičenia a vo výsledku získate to isté.

Na Fitbit Coach oceňujeme, že sa snaží prispôsobovať náročnosť cvikov vašim schopnostiam. Pri prvom spustení vás nechá odcvičiť sériu cvikov a na základe vašej spätnej väzby vás zaradí do jednotlivých úrovní pre ruky, nohy, chrbát, kardio atď. Aplikácia bude následne generovať ďalšie série s prihliadnutím na vašu úroveň, pričom sa vždy po skončení spýta na náročnosť niektorých cvikov. Takýmto spôsobom následne prispôsobuje ďalšie série a postupom času začne zaraďovať aj ťažšie cviky.

Na cvičenie pomocou Fitbit Coach nebudete potrebovať žiadne činky ani stroje. Cviky sú navrhnuté tak, aby ste cvičili s vlastnou váhou a jediné, čo budete potrebovať je stolička alebo lavička na precvičenie tricepsov. Fitbit Coach takisto obsahuje detailné videá, ktoré vám jasne ukážu, čo a ako máte cvičiť. K dispozícii je tiež anglicky komentár s praktickými tipmi pre jednotlivé cviky.

Aplikácia ponúka 4 tréningové programy. V bezplatnej verzii máte k dispozícii úvodný program, ktorý vás má rozhýbať. Platené členstvo obsahuje aj programy, ktoré sú zamerané na chudnutie či získanie svalov. Samozrejme, ich účinnosť závisí najmä na tom, ako zodpovedne budete k cvičeniu pristupovať. K dispozícii sú tiež samostatné cvičenia na vonkajšie prechádzky a behy, cvičenie na schodoch a bežiacich strojoch.

Aplikáciu Fitbit Coach odporúčame. Oplatí sa ju vyskúšať aj v bezplatnej verzii. Jej plný potenciál odomknete až v prípade prémiového členstva, ktoré stojí 40 eur na rok.

Google Play
App Store

Nike Training Club

Nike Training Club funguje na podobnom princípe ako Fitbit Coach. Má však jednu veľkú výhodu a tou je fakt, že je kompletne zadarmo. Ak teda chcete vyskúšať kvalitne spracovanú fitness aplikáciu, za ktorú nemusíte platiť ani jedno euro, toto je tá správna voľba. Ponúka totiž bezkonkurenčný pomer cena/výkon.

Aplikácia ponúka súbory cvikov, vyhľadávanie a tiež aj plány. Tie sú rozvrhnuté na 4 až 8 týždňov a sú určené používateľom bez ohľadu na to, ako často cvičia. Pri jednotlivých cvikoch je takisto uvedená aj náročnosť cvičenia.

Výhodou Nike Training Club je, že v rámci prípravy vášho cvičebného plánu si môžete zadefinovať aj vybavenie na cvičenie, ktoré máte k dispozícii – či už sú to činky, švihadlo, kettlebell alebo hrazda. Takisto si môžete zvoliť, že nechcete používať žiadne takéto zariadenia. Rovnako si môžete určiť, ako často chcete cvičiť a či má byť súčasťou vášho plánu aj občasné behanie.

Podobne ako Fitbit Coach, aj Nike Training Club obsahuje videá, ktoré prezentujú jednotlivé cviky a občasné komentáre vášho virtuálneho trénera. Na rozdiel od Fitbit Coach však musíte aplikácii potvrdiť skončenie každého cviku v rámci danej série. Je to menej pohodlné, ocenia to však používatelia, ktorí nestíhajú držať optimálne tempo alebo sú príliš rýchli.

Aplikácia od Nike umožňuje aj priamu integráciu so službou Google Fit a obsahuje informácie o okolitých udalostiach. Škoda, že Bratislava ani Viedeň sa v zozname miest nenachádzajú. K dispozícii je tiež možnosť uložiť si cvičenie medzi obľúbené a Nike Training Club poteší aj veľkou knižnicou rôznych cvikov s dĺžkou trvania od 5 minút do 45 minút. V ponuke nechýba ani joga.

Google Play
App Store

Freeletics

Aplikácia Freeletics tiež patrí medzi známe a obľúbené fitness aplikácie. Túto aplikáciu však odporúčame vyskúšať až vtedy, keď zistíte, že vám nevyhovuje ani Fitbit Coach ani Nike Training Club. Dôvod je ten, že Freeletics ponúka v bezplatnej verzii značne obmedzené funkcie. Bez platenia nedostanete ani jeden tréningový plán, môžete si iba pozerať konkrétne sety cvikov a tie cvičiť. Niekomu to bude stačiť, mnohí začiatočníci by však pravdepodobne ocenili, keby im aplikácia vytvorila aj nejaký plán a pripomínala, že treba cvičiť. Freeletics takéto funkcie ponúka iba v platenej verzii.

Z funkcií, ktoré sú zadarmo, dávame do pozornosti aj hľadanie okolitých miest, ktoré sú vhodné na trénovanie. Aplikácia nám našla pár miest aj v Bratislave a táto funkcia môže byť užitočná pre cestovateľov, ktorí radi cvičia na služobnej ceste či dovolenke.

Aplikácia tiež obsahuje sekciu, ktorá je venovaná trénovaniu behov a už spomenuté jednotlivé cvičenia, resp. sety cvikov. Sety si môžete filtrovať podľa náročnosti, zamerania a dĺžky. Pokiaľ máte s cvičením základné skúsenosti, pravdepodobne si z ponuky setov vyberiete. Ak však iba začínate cvičiť, vhodnejšou voľbou bude bezplatný plán vo Fitbit Coach alebo Nike Training Club s bezkonkurenčnou ponukou zadarmo.

Spracovanie cvikov je tradičné, video vám zobrazuje, ako máte cvičiť. Po skončení cviku sa manuálne prepnete na ďalší. K dispozícii sú aj sety, ktoré nevyžadujú na cvičenie žiadne vybavenie.

Osobného trénera v aplikácii Freeletics sme netestovali. Jeho ročné predplatné však stojí 80 eur, resp. 120 eur v prípade, že chcete dostávať tipy ohľadom zdravej výživy.

Google Play
App Store

Fitify – Cvičenie na chudnutie a rast svalov!

Aplikáciu Fitify – Cvičenie na chudnutie a rast svalov! sme do nášho zoznamu zakomponovali aj z toho dôvodu, že je dostupná v českom jazyku. To môže byť pre niektorých používateľov veľká výhoda – ostatné aplikácie totiž s vami komunikujú po anglicky.

Cvičenie na chudnutie a rast svalov! si však zaslúži pozornosť nielen kvôli tomu, že odbúrava jazykovú bariéru. Aplikácia má krásny dizajn a obsahuje viac ako 850 rôznych cvičení. Pri prvom spustení zadáte základné údaje, na ich základe vám aplikácia vytvorí cvičebný plán. V rámci plánu si môžete vybrať tréningy, ktoré sú dostupné aj zadarmo. Niektoré tréningy vyžadujú prémiové členstvo, ktoré stojí 75 eur ročne.

Podobne ako v ostatných aplikáciách, aj Fitify umožňuje prehliadať sety cvičení či jednotlivé cviky. Aj sety sú rozdelené na tie, ktoré sú dostupné zadarmo a tie, ktoré vyžadujú aktívne predplatné. V rámci cvikov si tiež môžete zadefinovať, či máte k dispozícii špeciálne vybavenie na cvičenie.

Fitify odporúčame aj náročnejším používateľom. Pri pohľade na jednotlivé plány cvikov sme si všimli, že obsahujú náročnejšie cvičenia ako konkurenčné aplikácie. Poteší, že v ponuke cvičení sa nachádzajú aj relaxačné cviky.

App Store

Gym Workout Plan for Weight Training

Aplikácia Gym Workout Plan for Weight Training je odlišná od tých, ktoré sme v článku spomenuli doteraz. Dôvod je ten, že je navrhnutá ako pomocník do posilňovne. Pomôže vám vytvoriť tréningový plán na základe vašich schopností. Je vhodná aj pre úplných začiatočníkov, pre nich odporúča 10-týždňový plán s cvičením 2x do týždňa.

Gym Workout Plan for Weight Training vám odporučí cviky na všetky časti tela. V rámci tvorby plánu si však musíte sami zadefinovať, s akými hmotnosťami aktuálne cvičíte. Nováčikovia si teda budú musieť zistiť, kde sú ich hranice.

Aplikácia neponúka videá, jednotlivé cviky však vysvetľuje vo forme anglického textu a obrázkov. V rámci cvičení si môžete v aplikácii vyplniť spätnú väzbu, ako sa vám cvičilo a či boli jednotlivé hmotnosti príliš ťažké alebo moc ľahké.

Gym Workout Plan for Weight Training je k dispozícii zadarmo. Obsahuje niekoľko funkcií, ktoré si môžete odomknúť za jednorazový poplatok, ako je napr. časovač počas cvičenia.

App Store

C25K – 5K Running Trainer

Chcete začať behať? Táto aplikácia ponúka tréningový plán, ktorý sľubuje, že vás v priebehu 8 týždňov natrénuje na 5 km beh. A je úplne jedno či ste už doteraz niekedy behali alebo nie.

Základom úspechu aplikácie C25K je postupné trénovanie výdrže počas behu. Spočiatku začnete iba rýchlou chôdzou s krátkymi šprintami a časom svoju kondíciu zlepšíte tak, aby ste odbehli niekoľko kilometrov. Podobne ako v prípade ostatných aplikácií však záleží najmä na vašom prístupe. Tréningový plán treba dodržiavať, v opačnom prípade sa výsledky nedostavia. V prípade C25K to znamená 30-minútové cvičenia 3x do týždňa. Aplikácia obsahuje aj audiotrénera, ktorý vám bude hovoriť, čo máte robiť.

C25K – 5K Running Trainer je k dispozícii zadarmo, ponúka aj platenú Pro verziu. Tá obsahuje informácie o spálených kalóriách a zabehnutej vzdialenosti.

App Store

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit