Nová hudobná streamovacia služba sa dostane na trh tento mesiac.

Apple na WWDC 2015 oznámil hudobnú službu Apple Music. Toto sú všetky dôležité informácie, ktoré o nej zatiaľ vieme:

Príde aj na Android

Apple Music bude dostupná vo viac ako 100 krajinách po celom svete a to od 30. júna. Je veľmi pravdepodobné, že v zozname krajín figuruje aj Slovensko. Hudbu budete môcť počúvať na iOS zariadeniach, hodinkách Apple Watch, počítačoch a Macoch. Vo všetkých prípadoch bude potrebné aktualizovať iTunes, resp. iOS na najnovšiu verziu. V prípade mobilného operačného systému to bude verzia 8.4, ktorá sa dostane na trh presne o 3 týždne. Aplikácia pre Android príde koncom roka, pravdepodobne počas jesene.

wwdc_2015_33

Služba Apple Music bude dostupná od 30. júna vo viac ako 100 krajinách

Nebude zadarmo, ale…

Apple umožní používateľom využívať službu 3 mesiace bezplatne v rámci skúšobnej trial verzie. Následne budú musieť platiť mesačný paušál vo výške 9,99 dolárov (informácia o výške predplatného pre SR nie je známa). Bezplatné používateľské konto, ktoré ponúka napr. Spotify, nebude v prípade Apple Music k dispozícii. Používatelia však budú môcť využívať niektoré z funkcií aj bez platenia – komunikovať s hudobníkmi pomocou sociálnej siete Connect, počúvať rozhlasovú stanicu Beats 1 a počúvať „rádio“ playlisty s obmedzeným počtom preskakovaní medzi pesničkami. Bezplatné funkcie však nebudú dostupné pre používateľov Android verzie.

Apple Music nebude zadarmo, ale hudbu si vypočujete aj bez platenia

Apple Music nebude zadarmo, ale hudbu si vypočujete aj bez platenia

S atraktívnym rodinným predplatným 

Z pohľadu bežného používateľa nás najviac zaujíma informácia o cene predplatného. Apple uviedol, že za Apple Music zaplatíte 9,99 dolárov, čo je rovnaká suma, akú účtuje aj Spotify. Sú to však ceny pre americký región. Spotify, Deezer a Tidal ponúkajú na našom trhu predplatné za mesačný poplatok 5,99 EUR. Sme zvedaví, či Apple ostane verný kurzu 1:1 alebo v tomto prípade (taktiež) prispôsobí ceny lokálnym pomerom. S mesačným poplatkom 9,99 EUR bude totiž v jasnej nevýhode. Na druhej strane, náš trh je pre Apple zanedbateľný.

Z globálneho hľadiska má Apple Music veľkú šancu uspieť kvôli rodinnému predplatnému. To stojí iba 14,99 dolárov a umožní až 6 používateľom zdieľať jedno predplatné. Každý z nich má pritom vlastný účet. Matematika je jasná – ak vytvoríte skupinu 6 ľudí, každý z nich platí za službu iba 2,50 dolárov mesačne. Hoci v bežnej slovenskej domácnosti si platia, resp. používajú hudobnú službu možno 1 – 2 členovia, vo svete je to väčší počet.

Rodinné predplatné je jedna z hlavných predností novej služby. U nás možno nie, ale vo svete áno

Rodinné predplatné je jedna z hlavných predností novej služby. U nás možno nie, ale vo svete áno

Kombinuje 3 služby v jednej

Apple Music kombinuje 3 služby. Je to hudobná streamovacia služba, ktorá umožní počúvať milióny pesničiek z obchodu iTunes. Tie si môžete ukladať aj v režime offline. Nie je známe, či Apple Music obsahuje všetky pesničky z knižnice iTunes alebo iba vybrané. Napr. v obchode Google Play sú pesničky, ktoré môžete streamovať alebo si ich zakúpiť, avšak aj také albumy, ktoré si iba zakúpite.

Druhá služba je sociálna sieť Connect. Je to v podstate zjednodušený Facebook, ktorý je zabudovaný do Apple Music. Umelci môžu zdieľať statusy, fotografie, videá a používatelia môžu tieto príspevky lajkovať a komentovať.

Poslednou službou je rozhlasová stanica Beats 1. Tá vysiela 24/7 a ide o skutočné rádio – nie o náhodne generované playlisty.

wwdc_2015_32

3 základné časti služby Apple Music

Dobieha konkurenciu

Apple Music v podstate neprináša nič nové. Streamovanie a funkcie aplikácie sú na úrovni ostatných služieb na trhu. V Apple Music nájdete hudbu, ktorá je prispôsobená vašim potrebám, odporúčania, videoklipy, interakciu s umelcami. Avšak tieto funkcie ponúka aj konkurencia. Môžeme polemizovať, nakoľko funguje interakcia s hudobníkmi cez ostatné služby, avšak Apple Music túto myšlienku nevymyslel. Snáď bude prevedenie lepšie.

Má prvú skutočnú rozhlasovú stanicu

Jedinou novinkou v pravom slova zmysle je rozhlasová stanica Beats 1. Tá bude vysielať 24/7 z troch miest a vysielanie bude dostupné poslucháčom na celom svete. K počúvaniu nepotrebujete ani predplatné služby Apple Music, stačí mať používateľský účet Apple.

Apple Music môžete používať prvé 3 mesiace bezplatne. Následne je potrebné platiť alebo sa uspokojiť s počúvaním rádia Beats 1

Apple Music môžete používať prvé 3 mesiace bezplatne. Následne je potrebné platiť alebo sa uspokojiť s počúvaním rádia Beats 1

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit