Športovanie v prírode je najlepším spôsobom ako zlepšiť svoju kondíciu.

Nie nadarmo sa hovorí, v zdravom tele, zdravý duch. Pokiaľ radi jazdíte na bicykli vždy, keď je to možné, prečítajte si náš výber užitočných aplikácií. Pokiaľ vás nejaká aplikácia aj zaujala, určite ju vyskúšajte.

S našim výberom budete mať pod kontrolou takmer všetko, čo je späté s cyklistikou. Pre všetkých cyklistov prinášame výber siedmych pomocníkov do vrecka, ktorí pomôžu naplánovať a zaznamenať každý cyklovýlet jednoducho, priamo zo smartfónu.

1. Strava – Spoločne na bicykli

Strava? Nie, nie je to jedlo. Svojou podstatou je to sociálna sieť, do ktorej si ukladáte svoje aktivity. Tie môžete následne zdieľať so svojimi priateľmi. Funkciami a výbavou je to klasický sporttracker, teda záznamník, do ktorého sa ukladajú športové aktivity. Rovnako je možné aplikáciu využívať aj ako úložisko aktivít z aplikácií tretích strán.

Strava je jednou z najpopulárnejších GPS aplikácií zameraných na cykloturistiku. Ponúka množstvo praktických funkcií zaznamenávajúcich výjazdy, ktoré sa nahrávajú do osobného Strava profilu. Strava už počas jazdy sleduje a zobrazuje všetky potrebné štatistiky, vrátane rýchlosti, času, vzdialenosti a trasy. Po ukončení cyklotúry prepočítava aj ďalšie aspekty, a to napríklad prevýšenie či spálené kalórie. Ako bonus tiež informuje, či používateľ prekonal rekord v niektorom z mnohých segmentov alebo predbehol svojho kamaráta na obľúbenej trase. Zabávajte sa so Stravou a športujte s priateľmi celkom novým spôsobom.

iOS, Android

2. Endomondo – Trénujte s prehľadom

Endomondo sa od klasických aplikácií pre cyklistov odlišuje, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá. Hlavným cieľom totiž nie je len obyčajné zaznamenávanie aktivít. Aplikácia je navrhnutá ako osobný tréner, ktorý má v prvom rade motivovať, aby ste napredovali. Medzi zaujímavé funkcie patrí napríklad zvukové povzbudzovanie a informovanie. Navyše nie je zameraná výhradne len na cyklistiku a beh. Aplikácia totiž dokáže zozbierať aj štatistiky o ďalších, približne 40 iných športoch.

Premium verzia umožní odomknúť tréningové plány, poskytuje podrobnejší prehľad o tréningu a informuje koľko času používateľ trávi v jednotlivých zónach tepovej frekvencie. Každý Premium používateľ získa prostredie bez reklám a možnosť personalizácie a podporu audio trénera. Významnou je možnosť spárovania externých snímačov, ktoré ľahko prepojíte so smartfónom pomocou Bluetooth. Je tak možné veľmi presne monitorovať aj rýchlosť a kadenciu pri každej jazde na bicykli.

iOS, Android

3. Locus Map – Vyberte sa správnym smerom

Pokiaľ milujete hory a radi jazdíte na bicykli, tak Locus Map je tu pre vás. Pri Locus Map nepotrebujete veľké množstvo ďalších aplikácií. Multifunkčná outdoorová navigačná aplikácia ponúka všetko na jednom mieste. Ukáže polohu na online alebo offline mape, podľa vášho výberu a zaznamenáva trasy výletov a tréningov. Dokáže navigovať do cieľa alebo pozdĺž určenej trasy a pomôže vyhľadávať adresy a prírodné zaujímavosti.

Bonusom tejto aplikácie je široký výber offline a online máp, ktoré zahŕňajú aj Slovensko. Väčšinu online máp si môžete stiahnuť aj pre offline použitie. Locus Map si môžete prispôsobiť presne podľa vašich potrieb. Všetko je možné nastaviť tak, aby vám plne vyhovoval. Pokiaľ by ste chceli, aby Locus vedel ešte viac a fungoval bez obmedzení, napríklad ako športtracker a cyklopočítač s podporou externých senzorov, je potrebné použiť verziu Pro. Tak získate najvyspelejšiu outdoorovú navigačnú aplikáciu na trhu. Oceňujeme detailné mapové podklady celého sveta s možnosťou podrobného naplánovania trasy, aby ste si užili výlet alebo jazdu v každom aj neznámom prostredí.

Android

4. SHMUapp – Počasie vás už neprekvapí

Aplikáciu na predpoveď počasia, SHMUapp sme zaradili do nášho výberu z jednoduchého dôvodu. Niekoľkokrát počas rokov používania sa nám osvedčila pri plánovaní výjazdov na bicykli. Klasická predpoveď počasia niekedy dokáže pokaziť plány na výlety už len nepriaznivými prognózami. Pokiaľ sme k nej pripočítali zamračenú oblohu, tak z výletu na bicykli nebolo razom nič. SHMUapp samozrejme obsahuje komplexnú grafickú predpoveď počasia, model Aladin či textovú predpoveď.

Najviac na nej oceňujeme radarové informácie dažďových a snehových zrážok s výstrahami. Pomocou prehľadne spracovaného grafického zobrazenia aktuálnej zrážkovej aktivity sa dá aj na základe spätnej animácie vývoja počasia určiť, či bude nakoniec vo vašej lokalite pršať. Možno sa aj vám stalo, že naokolo to vyzeralo na poriadnu prietrž, pričom nakoniec na zem nepadla ani kvapka. Presne touto aplikáciou viete takýmto “omylom” predchádzať a nerušene si užívať pobyt na čerstvom vzduchu.

iOS (iSHMU), Android

5. vypadni.sk – Výlety na Slovensku pod palcom

Vypadni.sk je najlepší mobilný spoločník, ak plánujete dovolenkovať spoznávaním Slovenska, napríklad aj zo sedla svojho bicykla. V ponuke je databáza zaujímavých miest, ktoré sú rozdelené do viacerých kategórií – ubytovanie, pamiatky, jaskyne, príroda, hrady, múzeá, kostoly, parky atď. Aplikácia z dlhodobého hľadiska patrí k najkomplexnejším turistickým projektom. Okrem bohatej ponuky aplikácia ponúka aj šikovnú funkciu Okolo mňa.

Tá zobrazuje všetky zaujímavé objekty v okolí, ktoré si v prípade potreby môžete nechať zobraziť aj na mape. Každý zaradený objekt v aplikácii obsahuje podrobné informácie. Jednoducho tak môžete získať aj GPS súradnice, ktoré sa po zvolení akcie Naviguj, automaticky importujú do aplikácií tretích strán, ako je Sygic alebo Google Mapy. Aplikácia taktiež informuje o tom, či je vybraný objekt (napr. kaštieľ) prístupný verejnosti. Kontaktné údaje sú samozrejmosťou.

iOS, Android

6. ProBikeGarage – Servis bicykla detailne

Táto aplikácia je šikovným denníkom opráv a údržby bicyklov, ktorý je možné prepojiť so službou Strava. Poskytuje používateľom výzvy na údržbu bicykla v rôznych intervaloch a analyzuje, ako dlho boli jednotlivé komponenty používané alebo aj predvída, kedy by bolo vhodné daný komponent vymeniť. Po zaregistrovaní komponentu je ho možné pridať na jeden alebo viac bicyklov a jeho opotrebovanie bude udávané výlučne na základe reálnych výjazdov.

Vzdialenosť a čas jazdy budú aktualizované podľa celkového počtu jázd. Aplikácia zabezpečuje cyklistom ničím nerušené jazdenie, kedy si nemusia pamätať presné servisné intervaly a venujú sa svojmu hobby. Všetko si pamätá aplikácia a priebežne o blížiacom sa servise alebo výmene komponentu informuje. ProBikeGarage je praktická hlavne pre málo používané a špeciálne komponenty, kedy môže cyklista ľahko stratiť prehľad o ich reálnom používaní a opotrebovaní.

Ide predovšetkým o sezónne pneumatiky, stredové zloženia alebo ďalšie komponenty, ktoré sa využívajú iba počas tréningov, pretekov a rôznych ročných období. Do aplikácie je možné sa prihlásiť aj pomocou existujúceho Strava účtu, kedy budú automaticky synchronizované všetky registrované bicykle a jazdy.

iOS, Android

7. 155.sk – Jazdite s istotou a bezpečne

Ostrielaní cyklisti by vedeli dlho rozprávať, koľkokrát a na akých rôznych miestach spadli z bicykla. Niekedy mali šťastie a nič sa im nestalo, inokedy si to odniesla kľúčna kosť alebo nejaké povrchová zranenie. Aplikácia zjednodušuje kontakt s tiesňovou linkou 155 a okrem iného dokáže lokalizovať miesto, kde sa volajúci nachádza. Je to užitočná funkcia, nakoľko volajúci môže byť v strese a čiastočne aj dezorientovaný alebo jednoducho nebude vedieť presne určiť svoju lokalitu.

Aplikácia je bezplatná, funguje na celom území SR. Zavolať na tiesňovú linku môžete 4-sekundovým stlačením veľkej červenej ikony so slúchadlom. Netreba teda zadávať žiadne telefónne číslo. Výhodou je, že do aplikácie si môžete zadať informácie o vašom zdravotnom stave. Všetky tieto informácie sa okamžite zobrazia aj operátorom na tiesňovej linke, čo môže zjednodušiť celý proces komunikácie. A pokiaľ aplikácii povolíte prístup k GPS, operátorom sa zobrazí aj vaša aktuálna lokalita.

Aplikácia 155.sk obsahuje aj praktické informácie o prvej pomoci, rýchly kontakt na Horskú záchrannú službu, zoznam nemocníc a ďalšie čísla na tiesňové linky. Hlavne pri športových aktivitách v horskom teréne je táto aplikácia nenahraditeľná a odporúčame ju nainštalovať do každého smartfónu. Funguje aj bez internetového pripojenia.

iOS, Android

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu