Máte doma starý notebook alebo počítač a zvažujete kúpu nového? Prinášame vám rady, prečo kúpiť nový model.

Pokojne začnite od cenovo dostupných tipov na tejto stránke. Tie totiž nielen že sú za extra cenu, obsahujú komponenty bežne pridávané do notebookov vyšších cien.  Napríklad 1 TB pevný disk alebo samostatná grafika. Tá zdvihne výkon v hrách a pevný disk zároveň poslúži na inštaláciu objemovo náročných titulov.

Spotreba energie

Starší model má spravidla vyššiu spotrebu elektrickej energie. Procesory a ostatné komponenty prinášajú nižšiu spotrebu, optimalizovaný je v tomto smere aj operačný systém. S medzigeneračnou výmenou býva pravidlom nielen vyšší výkon zariadenia ale aj jeho spotreba.

Procesor

Hlavný komponent v počítači, ktorý sa stará o celový výpočtový výkon. Dnešné počítače sú viac ako inokedy pripravené na kancelársku prácu, úpravy obrázkov alebo hranie starších hier. A tie najmenej výkonné procesory dnes presahujú niekoľko násobne výkon starších CPU.

Pamäť RAM

O plynulosti behu Windows a programov vo veľkej miere zodpovedá práve táto súčasť. Najmenšia kapacita by mala byť 4 GB. Vtedy dosiahnete plynulejší chod systému a najpožívanejších programov. Najnovšie operačné systémy pracujú s RAM ešte efektívnejšie a optimalizujú prístup k najpoužívanejším programom.

Lepšie pripojenie

Novšie bezdrôtové rozhrania a komponenty. To je jednou z hlavných výhod nových notebookov. Možno aj vy poznáte prípady, kedy pripojenie nefunguje a potrebujete reštartovať počítač alebo nefunguje len v špecifických prípadoch. Nové komponenty na Wi-Fi alebo Bluetooth výrazne zlepšia kompatibilitu na ďalšie roky a zjednodušia pripájanie.

Starý Windows = riziko

Mnohí budú oponovať  argumentom, že starý Windows im stále funguje. Mnohým systémom ale skončila podpora a ideálny systém je Windows 10, prípadne verzia 8.1. Aktualizovaný systém pre vás predstavuje menšie riziko zneužitia chýb. Navyše Windows 10 je kontinuálne opravovaný systém. Dostávate aktualizácie prednostne pred staršími systémami.

Batéria

Máte doma starý notebook a vlastne je to už iba stolný počítač? Vieme, aký je to pocit nemôcť ho odpojiť od elektriky, aby sa o pár minút nevypol. Nový model vydrží niekoľko hodín prevádzky na batériu. Budete ho zase môcť nosiť so sebou do kaviarne, do školy, na návštevy alebo si napríklad vo vlaku pozriete film.

Nižšia hmotnosť

Iste, novinky za cenu od 1000 EUR vyzerajú dobre. Verte, že aj notebooky za podstatne nižšiu cenu majú niečo do seba. Výrobca vylepší klávesnicu, zatraktívni celkový dizajn, zlepší touchpad a popri tom aj vyrobí tenší notebook. Minimálne ak ho porovnáte s podobným niekoľko rokov starým modelom. To je dôvod prečo dnes súhlasíme s tým, že aj 15,6“ notebooky sa dajú celom dobre prenášať.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.