365.bank radí, na čo treba myslieť pri cestovaní do zahraničia.

S letom sa blíži aj čas dovoleniek a cestovania. Obdobie, ktoré nás bude stáť nemalé úspory, a preto by sme si mali dať pozor, aby sa nám výlet zbytočne nepredražil. Bežné veci, akými sú platba za ubytovanie, letenky, výbery hotovosti z bankomatu či platba kartou nás môžu vyjsť viac, ako by sme chceli.

Ešte predtým, ako sa vyberieme do zahraničia, by sme mali venovať pozornosť tomu, ako zaplatíme za ubytovanie alebo za letenky. V tomto prípade je totiž výhodnejšie uprednostniť platbu kartou pred bankovým prevodom. Dôvod je ten, že v prípade problémov alebo krachu je možné požiadať o vrátenie finančných prostriedkov prostredníctvom kartovej spoločnosti.

V prípade rezervácie ubytovania cez „zdieľané“ platformy, akou je napríklad Airbnb, si dajte pozor na príliš lákavé ceny a pozrite si aj recenzie a hodnotenia. Nielenže sa vyhnete nesplneným očakávaniam, ale v prvom rade takto odhalíte možných podvodníkov.

Ešte predtým, ako niekam vycestujeme, je dobré nezabudnúť na poistenie. V prípade úrazu by sa nám totiž naša cesta mohla neželane predražiť. Poistenie nás vyjde pár eur a možno si ho založiť vo väčšine prípadov aj online.

K dovolenkám patria tiež rôzne väčšie či menšie nákupy. Tam, kde je to možné, zaplaťte kartou, ešte lepšie mobilom alebo hodinkami ako hotovosťou. Dokonca je dobré nechať kartu zamknutú v hotelovej izbe, pretože ak stratíte mobil, kartu môžete používať ďalej bez toho, aby ste ju museli zablokovať. Hoci je vhodné mať malú sumu peňazí pri sebe aj v hotovosti, bezpečnejšie je platiť bezhotovostne vždy, keď sa dá.

Pokiaľ budete pri platení kartou vyzvaní na voľbu nákupu s konverziou alebo bez nej, výhodnejšie je vybrať možnosť bez konverzie, t. j. v lokálnej mene (nie v eurách). To iste platí aj pri platbe za letenky. Ak cestujeme napríklad maďarskou spoločnosťou, odporúčame zaplatiť letenky vo forintoch, nie v eurách.

Podobná dilema môže nastať aj pri výberoch z bankomatov. Tu rovnako ako pri platbe kartou odporúčame zvoliť možnosť bez konverzie. V tomto prípade sa totiž použije kurz domácej banky klienta, spravidla výhodnejší ako ten, ktorý pri prepočte použije zahraničná banka.

Zároveň odporúčame vyberať si hotovosť len v bankomatoch bánk a nie súkromných spoločností, pretože tam nás môže vyjsť výber hotovosti podstatne drahšie. Súkromní poskytovatelia bankomatov si často účtujú ďalšie poplatky za výber z bankomatu.

7 tipov, ako si zbytočne nepredražiť dovolenku a mať financie pod kontrolou:

  1. Ubytovanie a letenky zaplaťte radšej kartou, nie prevodom na účet.
  2. Sharing is caring, určite si však pozrite hodnotenia a recenzie o ubytovaní.
  3. Uprednostnite radšej platbu kartou, mobilom alebo hodinkami pred hotovosťou.
  4. Ak budete pri platbe kartou u obchodníka vyzvaní na voľbu nákupu s konverziou alebo bez nej, vyberte možnosť bez konverzie (t. j. v lokálnej mene).
  5. Pokiaľ si potrebujete vybrať z bankomatu, zvoľte tiež výber bez konverzie.
  6. Presvedčte sa, že ide naozaj o bankomat patriaci banke a nie súkromnej spoločnosti.
  7. Nezabudnite sa poistiť.

Zdroj: 365.bank

Prečítajte si aj:

Platíme kartou v zahraničí

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit