Viac času pre seba a menej rozptyľovania, toto je sen mnohých z nás.

Kvalita života je príliš komplexná, no s našimi osobnými tipmi aj tými technologickými získate nový pohľad na mnohé veci.

Kto chce preskočiť „teóriu“, hoci výživnú a užitočnú a prejsť rovno k tipom, nájde ich nižšie v článku v sekcii Letecký režim, internet. Venovali sme sa Windows, Androidu a iOS.

Dá sa to a netreba sa striktne držať všetkých pravidiel alebo tvrdení, ktoré vám nesadnú a nedajú sa použiť vo vašej životnej situácii. Pri práci pracovníka technickej podpory bude režim využívania emailov a smartfónu odlišný, než u niekoho kto píše texty, kreslí, strihá video alebo vyžaduje viac času koncentrácie na svoj typ činnosti.

Prečo väčšina tipov nefunguje?

O tom, ako si vyhradiť čas pre seba, ste sa mohli na internete dočítať v hojnosti. Tipy spravidla vyzerajú rozumne a vo svojej podstate fungujú. Počiatok problémov budeme musieť hľadať u seba. Rozptyľovanie je jedna z častí, ako sa vedieť lepšie koncentrovať. Začať ale budete musieť u seba, inak vám technológie príliš nepomôžu.

„Yes man“

Môžete si nastaviť smartfón na tichý režim, no ak budete mať toho viac ako je reálny predpoklad vôbec zvládnuť, darmo budete meditovať za lepšiu koncentráciu. Toto je jeden zo základných pilierov. Rovnako tak sa dostanete do stresu a sklzu neustálym naberaním nových úloh v čase, keď viete, že ich nebudete môcť stihnúť spraviť.

Vedecké poznatky

Možno ste už zaregistrovali o tom, ako reklamní mágovia pracujú na tom, aby upútali našu pozornosť. Obsahu je príliš veľa a tak je logické, že firmy zápasia, aby vás vo svojej aplikácii udržali čo najdlhšie. Faktom ale je, že máme príliš veľa možností toho, čo čítať, počúvať alebo pozerať.

Teraz nemáme na mysli len filmy ale aj dokumenty a YouTube je veľmi dobrý v tom, aby vám navrhol ďalší film. A tak je vyššia šanca, že zostanete pozerať dlhšie. Radosť z toho má Google, keďže si pozriete reklamné vložky vo videách, tiež aj autor videa a nakoniec máte radosť aj vy.

Na YouTube a podobných sieťach či aplikáciách nie je nič zlé. Rovnako tak nepovažujeme Facebook za niečo nemorálne alebo za žrúta času. Môžete si nastaviť aplikáciu, ktorá vám ho bude blokovať a do istej miery to bude pomáhať, no vždy to budete vy, nie technológia, ktorá určí spôsob trávenia vášho času. Hovoríme o voľnom aj pracovnom, či dnes už aj hybridnom čase.

Pozornosť alebo menej činností?

Možnože nemusíme používať sofistikovanejšie „appky“ na to, aby sme toho stihli viac. Niekedy sú k úžitku a je to správny postup. Príde ale moment, kedy zistíte, že ani tá najlepšia aplikácia vám už nepomôže. Niekde bude treba ubrať. Pridať na spánku, na psycho hygiene a vlastnom priestore.

Tu si musíte zvážiť každý z vás, čo je pre vás dôležité a aká forma. Pre niekoho je to pozeranie filmu, čítanie knihy alebo prehliadanie sociálnych sietí. Subjektívne sa nám posledná možnosť javí ako tá najhoršia. Toto ale nechávame plne na vás a nechceme posudzovať vaše trávenie času.

Hranie návykových hier

Možno hráte hry na smartfóne a niektoré si vás snažia pripútať ešte viac. Isteže nadmerný návyk hraním hier si vybudujete aj na počítačových verziách. Tie mobilné sú ale v mnohom navrhované práve na vybudovanie hráčskeho návyku, neraz sa ich mechanizmy podobajú na tie z kasín a (vý)herných automatov.

V tomto smere máme priamu skúsenosť s hrou Clash Royale, ktorú aktívne hrávame a sledujeme jej vývoj za posledných viac ako 5 rokov. Slušná doba, čo poviete? V posledných mesiacoch pribudli nové prvky, popravde už ani nesledujeme, čo všetko sa dá v hre zbierať. Na jednu obrazovku sa toho natlačilo príliš mnoho a kupovať toho môžete neúrekom.

No ale toto je prípad aj hernej série Asphalt, kde viac neustále niečo kupujete vymieňate za body a teda aj sa hráte. Schéma tejto hry zadarmo s tzv. in-app platbami je postavená na neustálom dokupovaní. Inak bude napredovanie v hre príliš pomalé a prakticky sa nikam nedostane.

Animácie v hre sa predlžujú a autori vedia, že hráte mobilnú hru. Iné je sadnúť doma za počítač a hrať niečo, čo ste si kúpili za desiatky eur a vydržíte pri tom dlhšie. Tu sa počíta každá sekunda v hre, pretože sa tým jednoznačne zvyšuje šanca, že niečo kúpite. Z hry sa len tak neviete dostať, rozhodne nie tak ľahko ako kedysi, pretože sa objavila ďalšia animácia niečoho, čo ste získali alebo čo si môžete kúpiť. Iste, hru skrátka prepnete tlačidlami systému a minimalizujete ju na telefóne. Ale aj tak, už je to iné a autori urobili zmeny, ktoré sa vás v hre snažia udržať čo najdlhšie.

Nehrať hry? Nie. Prečo? Ak sa pri tom uvoľníte alebo zabavíte, je to dobrá forma. Skôr si ale viac strážte čas, po ktorý hráte. Nekupovať si bonusy alebo rôzne sezónne výhody? Nemyslíme, pokojne si kúpte. Áno, reálne vám nič neprinesú a bonusy, ktoré dostanete, sú skôr smeti k tomu, čo všetko sa dá za desiatky eur zaplatiť. Môžete to zobrať aj z druhého pohľadu a niečo si v hre kúpiť. Hru, ktorú hrávate dlho a istým spôsobom vám vypĺňa čas, môžete podporiť.

Nestráviteľný obsah

Obsahu dnes máme nadmieru. Trvá to už roky, no nedá sa povedať, že by ste nemali čo pozerať alebo čítať či počúvať. Aj tak niekedy Netflix zavrieme s tým klasickým „nič tam nie je“. A keď už na niečo narazíme, možno to mnohí pozeráme na vyššej rýchlosti. Je to každého vkus a spôsob, fakt je, že máme veľa obsahu a tak málo času. Skoro ako ten reklamný slogan.

Kedysi udalosť ísť do kina alebo pozrieť film na Nove, dnes pretlak obsahu, ktorý sa na nás valí. A do toho, ešte aj Netflixová ale aj ostatné appky vynucujú pozornosť upútavkami filmov a tak máte ďalšiu notifikáciu na displeji.

Návrat k sebe

Existujú celé tímy, pracujúcich na tom, ako upútať vašu pozornosť. Darí sa im, čo poviete? Ako z toho von? Návratom k sebe, ale tu sa vraciame k úvodným slovám v tomto článku. Chce to preskúmať svoje hodnoty, záujmy a vymaniť sa z pocitu, že o niečo prídete. Toto nie je ľahké a každý si musí tieto veci zvážiť sám. Máme rôzne životné situácie, zamestnania a tak rada pre jedného nebude vhodná pre druhého.

Keď sa už k tomu odhodláte, tu sú postupy, ako sa nechať rozptyľovať menej, tu je návod ako to spraviť na konkrétnych operačných systémoch. V prípade Androidu sa môžu niektoré detaily líšiť. Nadstavby sa však až tak nelíšia v názvosloví a určite sa v našich návodoch vyznáte aj na tejto platforme.

Letecký režim, internet

Režim Lietadlo alebo rečou prekladateľov Windows, Režim v lietadle. Vidíte sami, mierne odlišnosti tu sú, no dá sa v názvosloví bez problému vyznať. Hoci na tomto príklade ide o rôzne operačné systémy.

Toto je pomerne drastický režim, ale je vysoko účinný. Hodí sa nielen v lietadle, ale aj vtedy, ak chcete úplný kľud. Odfiltrujete SMS, internet a volania. Bluetooth zostáva zapnuté, nepreruší sa vám spojenie s reproduktorom alebo slúchadlami.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Android + iOS

To letového režimu sa dostanete z lišty tlačidiel, stačí ju stiahnuť zvrchu displeja. Toto opatrenie vás ale nezbaví notifikácií a o to nám pôjde viac.

Windows

V operačnom systéme máte tiež možnosť využiť tento režim, nájdete ho v Centre oznámení pod svojím tlačidlom. Ak ho tam nemáte, dá sa pridať cez tlačidlo s ikonou ceruzky a kliknutím na tlačidlo + Pridať. Pravdepodobne ale vystačíte s vypnutím Wi-Fi alebo odpojením počítača od internetu.

Notifikácie

V súčasnosti sú notifikácie peklo. Vitajte v ňom, poznáme to dobre, no cesta z neho nie je vždy jednoduchá. Závisí od aplikácie a od toho, o čo nechcete prísť. Toto bude niečo, čo budete musieť zvážiť sami v závislosti od aplikácie.

Pre niekoho nie sú podstatné emaily z Gmailu, no firemná pošta z inej aplikácie bude dôležitá. Podobne to môže byť s Messengerom alebo WhatsAppom. Tu máte možnosť vami vybrané kontakty „stíšiť“ a po zvolený čas od nich nebudete dostávať upozornenia. Správy však prídu. Horšie je to vtedy, keď aplikácia nemá nastavenia prehľadné alebo má obrovské množstvo udalostí, ktoré chce notifikovať.

Android

Tuto to bude mierne rozdielne, podľa výrobcu smartfónu, ktorý si pôvodný systém Android modifikoval. Systém notifikácii aj tu prerástol do gigantických rozmerov. Stále existuje spôsob, ako si s nimi poradiť a nenechať sa zahltiť oznámeniami. V nastaveniach nájdete položku Upozornenia a tu predvoľby, ako si ich nechať zobrazovať. Na výber bývajú tri možnosti a to či chcete vidieť upozornenia aj na obrazovke uzamknutia, plávajúce oznámenia v systéme a či chcete zobrazovať značky na ikone aplikácie. Potiaľto je to zrozumiteľné.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Horšie je to s vtieravosťou aplikácií. Taký LinkedIn vás vie celkom slušne vyťažiť. Messenger nebude to najhoršie, čo vás bude stále rozptyľovať. Tu treba ísť do konkrétnej aplikácie. Najjednoduchšie je podržať prst na ikone aplikácie a z ponuky vybrať ikonu „i“ označenú ako Informácie o aplikácii.

Tu nájdete položku Upozornenia. Tá obsahuje hlavnú voľbu Zobraziť upozornenia. Globálne vypnutie pre celý systém sa dá odstaviť tu. Jednotlivé voľby sa dajú špecifikovať nižšie a sú závislé od aplikácie. To, čo vidíte na obrázku patrí aplikácii LinkedIn. Po inštalácii vie byť skutočne žiadostivá a ak sa chcete sústrediť, bude jej treba oznámenia obmedziť.

Takisto aj v Androide je systém Nerušiť. Ten vypne všetky oznámenia. Ak vám príde SMS uvidíte ju až po vstupe do aplikácie. Nikde sa nebudú hromadiť ani zobrazovať notifikácie. Toto je režim, ktorý sa dá zapnúť z hornej roletky s predvoľbami a je to jeden z jednoduchších spôsobov. Upozornenia na hovory sa dajú nastaviť podľa zoznamu, napríklad len tie ktoré máte označené hviezdičkou. Čo je obdoba VIP kontaktov na Androide či Google aplikáciách všeobecne.

iOS

Apple prerobil spôsob, akým je používateľ rozptyľovaný a tradičný režim Nerušiť je teraz vo forme profilu hlavnej správy oznámení a rôznych upozornení zo strany systému a aplikácií. Je nazvaný ako Môj čas a tu nájdete rôzne profily preddefinované podľa ich charakteristického názvu.

Tento režim sa dá spustiť z obrazovky predvolieb alebo z nastavení podľa rovnomenného názvu hneď v hlavnom menu. Prispôsobenie každého režimu alebo vytvorenie nového obsahuje aj výnimky kontaktov a aplikácií, ktoré vás môžu upozorniť. Vybrať sa dá čas, po ktorý bude režim aktívny, miesto alebo aplikácia, ktorou ho aktivujete jej spustením.

Windows

Všetko podstatné nájdete v Nastavenia – Systém – Oznámenia. V závislosti od aplikácie dostávate možnosti toho, ak osa majú notifikácie prejaviť. Akú formu bude mať oznámenie, či sa vydá nejaký zvuk atď. V zásade ale aplikácie pre Windows používajú tie isté prvky, teda nejaké oznámenie a zvuky.

Tie sa dajú ešte rozdeliť do troch priorít, takže tu sa nám to začína mierne zamotávať. Avšak, kto chce, má možnosť si vyladiť systém podľa seba.

Najjednoduchšie, hoci najviac radikálne, je oznámenia úplne odstrihnúť prepínačom na obrazovke Oznámenia. Takto sa vypnú pre všetky aplikácie, vždy a všade.

Menej drastický krok sa volá vo Windows Nerušiť a oznámenia síce dostanete no uvidíte ich len po zobrazení centra oznámení.

Režim Nerušiť sa dá aj naplánovať a mať ho zapnutý vo vami definovaných časoch. Toto je jedno z univerzálnych nastavení, netreba vypínať notifikácie plošne, venovať pozornosť, ktorá aplikácia čo môže oznamovať. Keď potrebujete pokoj, stačí definovať čas, po ktorý nechcete byť rušený.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.