Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí sa rozhodli vymeniť svoj iPhone za smartfón s Androidom, s veľkou pravdepodobnosťou sa začnete časom obzerať po adekvátnej náhrade za FaceTime. A aj keď video chatovacích aplikácií je v Obchode Play neúrekom, len niektoré z nich sú naozaj kvalitatívne porovnateľné s obľúbenou službou od Apple. Z ktorých 8 aplikácií by sme si vybrali my?

Skype

Skype nie je vo videotelefonovaní žiadnym nováčikom a bol tu už roky pred konkurentom, ktorému pravdepodobne vo vašom novom smartfóne bude robiť náhradníka. Prvýkrát bol uvedený na trh ešte v roku 2003. V tom čase sa, samozrejme, jednalo o verziu pre PC. Založili ho mladí nadšenci technológie Dán Janus Friis a Švéd Niklas Zennström v spolupráci s Estóncami, ktorými boli Ahti Heinla, Priit Kasesalu a Jaan Tallinn. Pred 6 rokmi ho vzal pod svoje krídla Microsoft, ktorý zaň neváhal zaplatiť astronomických 8,5 miliárd dolárov. Viac ako 300 miliónov aktívnych používateľov hovorí za všetko. Skype je osvedčený bezplatný komunikačný nástroj, ktorý podporuje aj skupinové videohovory (do 10 ľudí).

App Store

WhatsApp

Celosvetovo najpopulárnejšia komunikačná aplikácia s viac ako 1 milardou používateľov, ktorú založili bývalí zamestnanci Yahoo, Jan Koum a Brian Acton, určite nebude zlou voľbou. Pred tromi rokmi ho kúpil Facebook za 19 miliárd dolárov. Aplikácia WhatsApp začala ako alternatíva k SMS správam. Dnes podporuje posielanie a prijímanie rozmanitých médií: textu, fotografií, videí, dokumentov, polohy, ako aj hlasové hovory a videohovory.

App Store

Facebook messenger

Facebook messenger je jednou z najjednoduchších možností. Takmer každý v našom okolí má založený účet na Facebooku a takmer každý má nainštalovaný aj messenger, keďže Facebook sa ho pred časom rozhodol svojim používateľom doslova nanútiť. Možno aj vďaka tomu minulý rok dosiahol členskú základňu 1 miliardy aktívnych používateľov. Ku komunikácii preto nepotrebujete presviedčať svoju rodinu či známych k nainštalovaniu aplikácie, ktorú už s vysokou pravdepodobnosťou aj tak vlastnia.

App Store

Viber

Ďalšou, časom overenou aplikáciou, je Viber s viac ako 600 miliónmi používateľov. Pôvodne vznikol ako bezplatná alternatíva k hlasovým hovorom. Časom sa pridala podpora textových správ i videohovorov. Aktuálne už Viber umožňuje rôzne vychytávky, ako napríklad tajné správy, ktoré umožňujú používateľom definovať čas, po ktorom konkrétna správa zmizne. Približne pred mesiacom spoločnosť zaviedla aj autodeštrukčné fotky a videá.

App Store

Google Duo

Google Duo je veľmi jednoduchá aplikácia pre komunikáciu prostredníctvom videa. Jej jednoduchosť môže byť pre jednu skupinu výhodou, druhým však môže prekážať, že okrem videohovorov prakticky nič iné nedokáže. V porovnaní s aplikáciami spomínanými vyššie je táto aplikácia funkčne výrazne ochudobnená a vhodná bude zrejme skôr pre začínajúcich video telefonistov. Aplikácia si pred nadviazaním spojenia overí rýchlosť pripojenia k internetu a podľa toho nastaví parametre video hovoru. Zaujímavou funkciou je Knock Knock, ktorá umožní volanému vidieť volajúceho už počas vyzváňania.

App Store

Google Hangouts

Druhá a stále oveľa používanejšia aplikácia od Google. Narozdiel od Google Duo, ktoré je viazané na telefónne číslo vašej SIM karty, k použitiu Hangouts vám stačí Google účet. To znamená, že k tomu, aby ste našli svojich známych, vám stačí ich emailová adresa. Hangouts umožňuje okrem video hovorov posielať aj textové správy, fotky, informácie o polohe či vytvárať si chatovacie skupinky s priateľmi.Keďže ide o multiplatformové riešenie, komunikovať môžete cez prehliadač vo vašom PC, ako aj cez aplikáciu vo vašom zariadení s Androidom i iOS.

App Store

JusTalk

JusTalk je pomerne mladá komunikačná aplikácia. Vznikla v roku 2013 a jej tvorcom je čínska technologická spoločnosť Ningbo Juphoon System Software. Kvôli bohatým funkciám a širokým možnostiam prispôsobenia ju odporúčame najmä náročnejším používateľom, ktorí radi objavujú nové veci. JusTalk vám umožní počas video hovoru napríklad kresliť na displej, nahrávať si video hovor, alebo zahrať sa s druhou stranou rôzne hry.

App Store

Tango

Tango patrí medzi najstaršie (vznikla v roku 2009) komunikačné aplikácie pre zariadenia s Androidom a postupom času sa takisto funkčne nabaľovala. Umožňuje posielať textové správy, fotky,videá, informácie o aktuálnej polohe a obsahuje aj funkciu objavovania nových známych vo vašom okolí. Samozrejmosťou sú hlasové a video hovory. Aplikáciu určenú predovšetkým mladšej generácii v súčasnosti využíva približne 350 miliónov používateľov.

App Store