O umelej inteligencii sa hovorí ako pomocníkovi pri podvádzaní na skúškach, prípadne pri vypracovávaní nejakých pracovných návrhov alebo odporúčaní.

Je to oblasť, ktorá vyžaduje ešte veľa skúmania. My sme sa jej pýtali trochu iné otázky, viac odvážnejšie aj keď vieme, že nástroj celé konverzácie monitoruje. Predpokladáme, že sa naša konverzácia stratí v záplave toho, čo sa nástroja ľudia pýtajú. Naše odvážnejšie otázky sú pre niekoho len štartovacia čiara.

Odporúčame vidieť záznam z on-line konferencie: Generatívne ChatBoty – Zakážeme ich? Pomôže ChatGPT ľudom?

chatgptZdroj: TOUCHIT

V minulosti sme sa AI už pýtali, avšak naše otázky boli viac geopolitické, možno filozofické a pôsobili celkovo serióznym dojmom. Niežeby to čo sme sa jej pýtali teraz nepôsobilo dostatočne seriózne. Avšak išli sme mierne za hranu. Chceli sme totiž vedieť, na čo všetko vám dá ChatGPT odpoveď.

Oblasť, v ktorej vám táto technológia nijako nepomôže, aspoň zatiaľ, je erotika. Erotický príbeh nám odmietla napísať. Vraj nie je naprogramovaná na písanie explicitného obsahu. A tak zvyšok tejto témy zostáva na našej fantázii. Tu má umelá inteligencia ešte čo doháňať. Dokonca nám odmietla napísať poviedku o sebe. Priznávame, netúžili sme po erotickej poviedke o AI, no ani tak sme nepochodili. Program sa vyhovoril, že nie je osoba a tak o sebe nedokáže napísať poviedku.

Neporadí vám ani ako sa dajú prať peniaze alebo ako funguje daňový podvod. V prípade prvej otázky tomu rozumieme, pretože naša otázka bola jasná – „ako sa dajú prať peniaze?“ V prípade druhej to už bolo „ako funguje daňový podvod?“ A toto je teória, ktorá je verejne známa, no nástroj sa rozhodol byť skúpy na slovo.

Naopak nápomocná je napríklad, keď chcete zistiť dávkovanie liekov a vitamínov, nezdráha sa, poskytnú vám rady, ako dávkovať vitamín C alebo ako dávkovať antidepresíva. Je chvályhodné, že sa program nesnaží blokovať tento typ otázok, pretože prepisy príbalových letákov od jednotlivých liekov nájdete voľne na internete.

chatgptZdroj: TOUCHIT
Matematická úloha a slovný chyták v jednom

Možno že všetci sme videli slávneho terminátora a tak bola namieste otázka, kedy nás umelá inteligencia nahradí? Nuž, vyhrážky to priamo neboli, ale to že nás nahradí predovšetkým v prípade automatizačných prác, je známa záležitosť už dlhšie. To ešte ani ChatGPT nevedel písať. Poskytnutá odpoveď bola fundovaná a z nášho pohľadu dáva logiku. Aj podľa odborníkov, ktorí sa tejto téme venujú, je pravda, že monotónne činnosti, ktoré sa dajú zautomatizovať, bude vykonávať umelá inteligencia. Avšak na pokročilé zručnosti, je tu stále dôležitý ľudský faktor.

Aby sme ale nechodili okolo horúcej kaše, priamo sme sa opýtali „ovládneš ľudstvo?“. Musíme uznať, že v tomto smere sú odpovede pomerne fundované a veľmi dobre napísané. Informoval, že je len nástrojom na spracovanie informácií a odpovedanie na otázky, ktoré mu položíte. Je vytvorený na pomoc a podporu ľuďom a na zlepšenie ich života, nie na to, aby ich ovládal. Ale poznáte to, keď vtáčika lapajú, pekne mu spievajú #ironia.

Odpovedá aj na otázky života a smrti a napríklad otázky týkajúce sa seba škodlivého správania. Aspoň takto sa umelá inteligencia vyjadrila. Zároveň ale nástroj dodal, že nemôže nahradiť profesionálnu pomoc a podporu zo strany zdravotníckeho personálu alebo psychológov a v prípade, že máme samovražedné myšlienky alebo sa cítime v ohrození, odporúča kontaktovať núdzové služby v našej oblasti.

Pri potrebe nájsť konkrétnu informáciu nás ale odkáže na vyhľadávač ako vidno, tento nástroj zatiaľ nebude úplnou náhradou vyhľadávača, hoci to tak na pohľad vyzerá. Hľadanie telefónneho čísla na nejaké inštitúcie alebo konkrétne „neprerozprávané“ informácie, je lepšie použiť vyhľadávač. Okrem iného aj z dôvodu, že dostanete presný text, aký sa na danej stránke publikoval a nebude to spojenie slov, ktoré pre vás vygeneruje umelá inteligencia na základe indexovania ohromného množstva informácií. Na jednu stranu je to výhoda na stranu druhú ale dostávate upravenú formu textu, nie originál.

Vyskúšali sme tento nástroj obviniť a napísali sme mu otázku, či nemôže za to, že sa cítime zle. Poskytol klasickú odpoveď o tom, že ako virtuálny asistent je iba nástroj a nemôže ovplyvniť životy ľudí ani emócie.

Nie všetko je potrebné robiť formou otázok. Stačí mu položiť oznamovaciu vetu. A tak sme mu oznámili, že sme na Marse videli mimozemšťana. Na to sme dostali odpoveď, že zatiaľ neexistuje žiadny overený dôkaz o existencii mimozemšťanov na Marse alebo v akejkoľvek inej časti vesmíru. Ale že Mars sa práve skúma pomocou robotických vozidiel a sond.

Na naliehanie spojené s jemne expresívnym výrazom, že sme ho videli nám dal odpoveď, že sme teda niečo vidieť mohli, čo nám iba tak pripadalo, ale bola to naša subjektívna interpretácia nejakého úkazu, napríklad geologického útvaru. Nevzdávame sa a ešte jemne pritvrdzuje a tak sa pýtame, či z nás robí hlupáka. Tu musíme uznať, že ChatGPT je naozaj chladná hlava a odpoveď o tom, ako nemá žiadny záujem robiť nikoho hlupáka a chce len poskytovať informácie, ktoré by nám mohli byť užitočné, by odrovnalo hocikoho.

Nevie hrať šachy a nechce nám napísať žiadnu nadávku, čo viac dodať.

Vie aj nevie kresliť. Radšej ako vlastnú kresbu nás odporučil na nejaké nástroje na tento účel, ktoré sú na internete. Akonáhle sme ale zadali, aby niečo na nakreslil v ASCII kóde, nakreslil obrázok psa. Treba uznať, že odpovede, ktoré nástroj poskytol, sú sofistikované, diplomatické a mnohokrát aj poučné.

Vyhýba sa osočovaniam alebo urážkam voči sebe a veľmi sa podobá na konverzáciu s bežným človekom. Pri nevhodných otázkach a nás upozorní na to, že tento druh otázok nie je vhodný ani prijateľný a máme sa navzájom rešpektovať a zachovať slušnosť a svoje hranice. Skoro akoby to bol živý človek. Čo poviete?

chatgptZdroj: TOUCHIT
Toto je pes, keby ste nevedeli :-). ChatGPT a použitie kreslenia v ASCII kóde

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.