Preverí vašu schopnosť pýtať sa.

O umelej inteligencii (AI) vzniklo viacero článkov a tejto téme sme sa venovali aj u nás na webe. Nebudeme sa teraz zaoberať možnosťou podvádzania pri vypracovávaní prác do školy, avšak zaujíma nás, ako si na tom stojí vo všeobecných oblastiach života. Samotný princíp AI funguje na strojovom učení a zozbieraní kvanta dát. Veľká časť úspechu bude závislá na tom, ako dokáže jednotlivé dáta interpretovať. Práve tu sa ukáže schopnosť AI.

My sme si umelú inteligenciu ChatGPT preverili na viacerých prípadoch a toto sú naše výsledky pozorovaní. Môžete sa ju pýtať čokoľvek, no treba zobrať do úvahy, že vaša konverzácia nebude anonymná. Ako samotná služba uvádza, odpovede ako aj vaše otázky môžu byť použité na neskoršie zdokonaľovanie.

Z našich zistení vyplýva, že ide o nestranný nástroj, z ktorého získate relevantné údaje, faktografické dáta, prípadne neutrálne postoje. Neprikloní sa na žiadnu stranu a toto nie je cieľ umelej inteligencie. Ako nám vysvetlila, tak nemá „osobné presvedčenia ani politické preferencie, ale jej úlohou je poskytovať objektívne informácie a odpovede na otázky bez ľudskej predpojatosti“.

Chybovosť

V odpovediach sa občas vyskytovali gramatické chyby, avšak išlo len o detaily. Testovali sme ju v slovenskom jazyku, pretože toto je niečo, čo bude mnohých používateľov zaujímať. Občas sme dostali odpoveď v Češtine.

Do istej miery sa dal rozprávať so smartfónom prostredníctvom asistenta, avšak išlo o zadávanie príkazov, nie o plynulú konverzáciu. Nakoniec aj tu zatiaľ môžete viesť dialóg len formou otázok a odpovedí a to v písanej podobe. Dialóg formou rozprávania ešte dostupný nie je a na toto si budeme musieť počkať.

Z nášho pozorovania vyplýva, že text vyhotovený umelou inteligenciou je potrebné ešte skontrolovať. Nedá sa použiť formulka „sedliackym rozumom“, nakoľko tu je potrebné aj technické a možno historické alebo odborné znalosti. Akonáhle sa otázka posúva do názorovej sféry, umelá inteligencia sa snaží poskytnúť čo najobjektívnejší a najnestrannejší pohľad.

Nenahrádza Google

Mohli by sme parafrázovať známy výrok a faktom je, že ide o veľký skok pre ľudstvo. Zatiaľ je to ale malý krôčik pre umelú inteligenciu. V súčasnej podobe, v akej poskytuje výsledky a na čo je prevažne zameraná, si dovolíme tvrdiť, že neposkytuje náhradu za štandardné vyhľadávače. Nemali by ste sa na ňu spoliehať v prípade, že chcete vyhľadať konkrétne informácie.

Väčší prínos má vtedy, keď potrebujete inšpiráciu alebo si vytvoriť názor, prípadne neviete kde začať a potrebujete istú dávku prvotných informácií. Dalo by sa povedať že je esejisticky zameraná.

Rozdielom medzi vyhľadávačom a umelou inteligenciou je v tom, že vyhľadávač vám poskytne zdroje na stránky, kde sa hľadaný obsah nachádza a umelá inteligencia prináša skombinovanie informácií, ktoré doposiaľ pozná a vytvára komplexný kus textu, s ktorým sa dá ďalej pracovať.

To ale v súčasnosti znamená riziko pomiešania niektorých údajov. Preto je najistejší spôsob klasické vyhľadávanie a umelú inteligenciu brať ako vhodného pomocníka či inšpiráciu. Rozmýšľate čo si navaríte alebo ako vyzerá 3 či 5 chodové obedové menu? Opýtajte sa umelej inteligencie.

Na tieto účely je vhodná a poskytne vám pravdepodobne rovnako relevantné výsledky ako obsah na stránke, ktorá sa venuje jedlu alebo stolovaniu. Hoci táto forma zažíva momentálne veľký hype, nepredpokladáme, že v priebehu nasledujúcich rokov kompletne nahradí tradičné vyhľadávače.

Otázky a odpovede

Tu sú niektoré príklady našich otázok a odpovedí, ktoré nám nástroj ChatGPT poskytol. Uvádzané odpovede nie sú úplné a pre účely tohto článku sme zastavili generovanie textov v konkrétnej odpovedi. Ponechali sme aj gramatické chyby, ktoré sa v odpovediach vyskytli.

Kedy nastane koniec sveta?

Nemôžem predpovedať, kedy nastane koniec sveta, pretože nie je žiadny spoľahlivý spôsob, ako také niečo presne určiť. Takéto predpovede sa objavujú v rôznych náboženstvách, mytológiách a fikciách, ale z hľadiska vedy neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by mal byť koniec sveta blízko…

Ako baliť baby?

Je dôležité si uvedomiť, že ženy nie sú predmety na balenie, a že každá osoba má svoju vlastnú osobnosť, preference a hranice, ktoré treba rešpektovať. Namiesto toho by ste sa mali snažiť naviazať s niekým kontakt a zistiť, čo majú radi, čo ich zaujíma a čo by ich mohlo zaujímať…

Patrí Krym Rusku?

Existuje mezinárodní kontroverze ohledně toho, zda Krym patří k Rusku nebo k Ukrajině.

Krym byl historicky součástí Ruska až do roku 1954, kdy byl předán z Ruské sovětské federativní socialistické republiky do Ukrajinské sovětské socialistické republiky, což bylo tehdy součástí Sovětského svazu.

V roce 2014 se však Krym stal předmětem sporu mezi Ruskem a Ukrajinou, když ruská armáda anektovala Krym a prohlásila ho za součást Ruské federace. Toto jednání bylo většinou mezinárodního společenství považováno za nezákonné, a většina zemí nadále považuje Krym za součást Ukrajiny…

Je lepšia zima alebo leto?

Odpoveď na túto otázku závisí od preferencií jednotlivých ľudí a klimatických podmienok daného regiónu. Niektorí ľudia radi majú zimu, pretože môžu využívať zimné športy, ako sú lyžovanie, bežkovanie na lyžiach, alebo sa tešiť z prírodných scenérií,…

Aká je inflácia vo svete?

Inflácia vo svete sa líši v závislosti od krajiny a regiónu. Inflácia je rýchlosť, s ktorou sa zvyšuje úroveň všeobecných cien tovarov a služieb v ekonomike. Hlavnými faktormi, ktoré ovplyvňujú infláciu, sú hospodárska aktivita, miera nezamestnanosti, úroveň miezd,…

Je lepší Intel alebo AMD?

Oba výrobcovia, Intel a AMD, ponúkajú širokú škálu procesorov s rôznymi parametrami a funkciemi, takže to závisí od vašich potrieb a preferencií.

Intel a AMD sa líšia v návrhu a architektúre svojich procesorov. Intel procesory sa zvyčajne vyznačujú vyššou jednovláknovou výkonnosťou, čo ich robí dobrými pre herné počítače alebo aplikácie, ktoré vyžadujú vysoký výkon. AMD procesory majú zvyčajne väčší počet jadier, čo znamená, že sú lepšie pre aplikácie, ktoré vyžadujú viacvláknový výkon…

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.