Pripravili sme pre vás výber  8 hier, ktoré si zahráte na vašom mobile či tablete.  Vybrali sme moderné  hry, ale aj perfektnú – oldschool klasiku. Vyskúšajte a napíšte nám, ktorá hra sa vám páčila najviac.

Moderné hry

Fallout Shelter

fallout_nowat

Viete, ktorá hra bola (aspoň dočasne) úspešnejšia ako Candy Crush Saga? Fallout Shelter. Hoci je to free-to-play titul, odporúčame ho. Ide o výbornú zábavu počas dovolenky. Dôvodov je niekoľko.

V prvom rade nepotrebujete pripojenie k internetu, ktoré je vo väčšine F2P titulov nutnosťou. V druhom rade, hru si plnohodnotne užijete aj bez platenia. Výhodou je takisto to, že hráte tempom, ktoré vám vyhovuje. Svoj virtuálny protiatómový kryt môžete kontrolovať viackrát za deň alebo iba raz. A keď hru spustíte, môžete pri nej tráviť 10 sekúnd, ale aj 10 minút. Ako chcete.

Takýto neagresívny prístup je v prípade F2P hier raritou. Fallout Shelter sa nám zapáčil nielen kvôli tomu, že ide o hru so slovom „Fallout“ v názve, ale aj konceptom. Vytvoríte si vlastný protiatómový kryt a staráte sa o jeho obyvateľov. Aby mali čo jesť, piť, dostatok elektrickej energie, rozvíjali sa a skúmali postnukleárny svet. V podstate ide o „simulátor“, ktorý môže osloviť aj ženské hráčky. Potrebám mobilných zariadení je vynikajúco prispôsobený. Hra je momentálne dostupná pre iOS zariadenia, verzia pre Android je v príprave.

Link pre iOS

Football Manager Handheld 2015

fmh_nowat

Dlho sme zvažovali, či túto hru zaradiť do nášho výberu. Niežeby nemala potrebnú kvalitu. Problém je ten, že potenciálne ohrozuje pohodu počas dovolenky. Totiž, hry z kategórie futbalových manažérov vyvolávajú u niekoho závislosť.

Football Manager Handheld funguje na rovnakých princípoch, ako klasický (počítačový) Football Manager. Niektoré vlastnosti sú zjednodušené, avšak my túto zmenu chválime. Hra má väčší spád a používateľ sa viac sústredí na podstatné povinnosti, ako je manažment hráčov, kupovanie nových posíl, ich vývoj, voľba taktiky atď.

FMH 2015 je ideálny spoločník do autobusu na dlhú cestu na dovolenku. Môže sa však stať, že sa do svojej úlohy virtuálneho futbalového manažéra natoľko vžijete, že hráčov budete koučovať aj na pláži pri mori.

Link pre iOS
Link pre Android

Hitman GO

hitman_nowat

Hitman GO je ďalšia výborná mobilná adaptácia známej hernej značky. Rovnako ako Fallout Shelter, aj Hitman GO má s počítačovým a konzolovým Hitmanom spoločné iba meno, hlavného protagonistu a zápletku. Z hľadiska hrateľnosti ide o ťahovú logickú hru, ktorá sa na obrazovke telefónu alebo tabletu pohodlne ovláda.

Vaším cieľom bude zneškodniť konkrétne osoby. Aby ste sa k nim dostali, budete sa musieť vyhýbať strážam a prípadne využívať objekty v hernom svete. Každá postavička má jasne definovanú akciu, ktorú vykoná v priebehu jedného ťahu. Je preto potrebné pochopiť správanie nepriateľov a na základe toho taktizovať vlastný postup.

Hitman GO využíva pomerne jednoduché pravidlá. Koncept však v praxi funguje skvelo, aj vďaka dostatočnej variabilite nepriateľov a postupne rastúcej náročnosti herných úrovní. Hra je dostupná pre platformy Android, iOS a Windows Phone a hoci ide o platenú hru, ponúka výborný pomer cena/zábava.

Link pre iOS
Link pre Android
Link pre Windows Phone

Lara Croft: Relic Run

lara_nowat

V našom výbere nesmie samozrejme chýbať zástupca tzv. „behačiek“. To je ten typ hier, ktorý spopularizoval Temple Run. Hlavný hrdina beží donekonečna a úlohou hráča je dobehnúť čo najďalej a získať čo najviac bodov a herných mincí.

Lara Croft: Relic Run je jeden z najnovších prírastkov tejto kategórie. Musíme uznať, že vývojári odviedli výbornú prácu. Hra je graficky veľmi pekná a obsahuje viacero nových prvkov, ktoré posúvajú žáner opäť o krok ďalej. Prvá hodina hrania bude plná prekvapení, ale keď si zvyknete na herné mechanizmy, stane sa Relic Run menšou rutinou. K titulu sa však budete pravidelne vracať, je to fajn zábavka na pár minút.

Hra je dostupná zadarmo pre platformy Android, iOS a Windows Phone.

Link pre iOS
Link pre Android
Link pre Windows Phone

Oldschool zábava

Krížovky

krizovky_nowat

Na tablete môžete lúštiť aj krížovky. Bohužiaľ, ponuka aplikácií, ktoré sú určené slovenskému publiku, je pomerne obmedzená. K dispozícii je aplikácia Nový Čas Krížovky digital. Chválime ju, pretože výrobca ju podporuje a postupne vylepšuje. Aplikácia je dostupná zadarmo a obsahuje balík so 4 krížovkami. Ďalšie je potrebné dokúpiť samostatne. Za 25 krížoviek zaplatíte poplatok 1,99 eura.

Krížovky Nového Času sú dostupné iba pre iPad. Ako alternatívu sme zvolili aplikáciu Krížovky, ktorá je dostupná pre Android a iOS. Táto aplikácia však nebola aktualizovaná od októbra, resp. decembra 2013. Nemusí teda fungovať korektne. Výhodou je bezplatná databáza krížoviek.

Link pre iOS
Link pre Android
Link pre Windows Phone

Solitaire

solitaire_nowat

Klasická kartová hra zo systému Windows nemôže v našom výbere samozrejme chýbať. Aplikácia Solitaire je v podstate jednoduchá a ponúka štandardné pravidlá hry Klondike s ťahaním 1 alebo 3 kariet. K dispozícii sú štatistiky a rôzne formy hodnotenia. Podstatné je, že aplikácia sa chváli klasickou hrateľnosťou. A tak to máme radi. Pridanou hodnotou sú výzvy, ktoré vás budú motivovať k tomu, aby ste si hru zahrali každý deň.

V prípade platformy Windows Phone je k dispozícii aj oficiálny Solitaire, priamo od Microsoftu. Ten ponúka viacero kartových hier.

Link pre iOS
Link pre Android
Link pre Windows Phone

Sudoku

sudoku_nowat

Sudoku je v poslednej dobe rovnako obľúbené a možnože aj obľúbenejšie ako klasické krížovky. Výhoda číslic spočíva v tom, že nepotrebujeme špecializované vydanie aplikácie pre slovenský jazyk. To v praxi znamená bohatšiu ponuku dostupných aplikácií.

Vo verzii pre iOS zariadenia sme vybrali aplikáciu Sudoku, ktorá má efektné grafické rozhranie a obsahuje tisícky zadaní. Výhodou je, že všetky sú dostupné bezplatne. Samozrejmosťou je možnosť výberu náročnosti.

Pre systém Android sme zvolili Sudoku Master. Aplikácia síce obťažuje reklamami, ale takisto ponúka pekné rozhranie a dostatok zadaní rôznych náročností.

Link pre iOS
Link pre Android
Link pre Windows Phone

Tetris

tetris_nowat

Pred pár rokmi sme chodili na dovolenky s „čínskymi“ hernými konzolami do vrecka, ktoré často obsahovali iba hru Tetris. Túto nostalgiu si môžete samozrejme dopriať aj dnes. Samotná hra sa trochu zmenila, najmä čo sa vonkajšej prezentácie týka, avšak hrateľnosť ostáva bez zmien.

Tetris je k dispozícii ako platená alebo bezplatná aplikácia. V druhom prípade zobrazuje reklamy. V prípade platforiem iOS a Android sú k dispozícii nové režimy, verzia pre Windows Phone je konceptom vernejšia originálu. Vo všetkých prípadoch však budete skladať objekty z jednotlivých „kockatých“ útvarov a bojovať proti času. Prajeme príjemnú zábavu.

Link pre iOS
Link pre Android
Link pre Windows Phone

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit