Čerstvá vlajková loď juhokórejského giganta skrýva v talóne mnohé inovácie. V tomto článku sa zameriame na tie z nich, ktoré by ste márne hľadali u najväčšieho konkurenta od Apple.

Infinity displej

Prvá vec, ktorú si pri pohľade na Note 8 nemôžete nevšimnúť, je jeho obrovský Super AMOLED displej. Pomer displeja k celkovej ploche je u horúcej novinky od Samsungu skvelých 83%, kým v prípade iPhonu 7 Plus je to iba 68%. Nehovoriac o vynikajúcom rozlíšení 1440 × 2960 pixelov, respektíve jemnosti 522 ppi. Pre porovnanie, iPhone 7 Plus disponuje rozlíšením 1080 × 1920 pixelov a jemnosťou displeja na úrovni 401 ppi.

Rýchle bezdrôtové nabíjanie

Povráva sa, že iPhone 8 už konečne bude možné nabiť bezdrôtovo. Či to tak v skutočnosti bude, sa dozvieme už čoskoro. Ak však dovtedy budete chcieť nabíjať pohodlne a rýchlo bez kábla, na smartfóne s logom nahryznutého jabĺčka to žiaľ možné nebude. Aktuálne vyhráva Note 8, ktorý nabijete bezdrôtovo rýchlejšie, ako akýkoľvek súčasný iPhone prostredníctvom kábla. Slušné, či?

Rozšíriteľná pamäť

Faktom je, že v dnešnej dobe sú už rozličné cloudové služby populárne do takej miery, že veľa používateľov dáva prednosť pri ukladaní svojich multimédií a súborov práve do „oblakov“, no zároveň je medzi nami stále veľa ľudí, ktorí si chcú ukladať všetko „u seba“. Treba objektívne uznať, že čo sa internej pamäte týka, je na tom najdrahšia verzia iPhonu s 256 GB priestoru lepšie. Samsung Galaxy Note 8 bude totiž predávaný „len“ v 64 GB pamäťovej verzii. Za celkového víťaza tejto kategórie však musíme vyhlásiť opäť smartfón od Samsungu, ktorého pamäť je totiž rozšíriteľná vďaka slotu na micro SD kartu. V konečnom súčte to značí spolu možných 320 GB (64 GB interná pamäť + 256 GB micro SD).

Skener očnej dúhovky

O čudne žalostnej bezpečnosti biometrie sme vás informovali len nedávno, no väčšina z nás je ochotná oželieť s ňou spojené špecifické riziká na úkor vlastnej pohodlnosti. Aj preto je pri zabezpečovaní zariadenia tak obľúbená. Odomykanie pomocou snímaču odtlačku prstov je u smartfónov najvyššej triedy samozrejmosťou. Skenovanie očnej dúhovky, ktorej vzorka je unikátna v každom ľudskom oku, už zďaleka takou samozrejmosťou nie je a môže sa ňou pýšiť len pár smartfónov. Patrí medzi ne práve novinka od Samsungu, tiež Vivo X5 Pro, Alcatel Idol 3, ZTE Grand S3, ale aj Lumia 950 XL od Microsoftu. Používatelia iPhonu sú do dnešných dní odkázaní na tradičnejšie spôsoby zabezpečenia svojho zariadenia.

Samsung DeX

S dokovacou stanicou Samsung DeX Station, ktorá dokáže premeniť váš smartfón na desktop, sme vás podrobnejšie zoznámili v samostatnom článku. Po pripojení tohto príslušenstva, kompatibilného výhradne s tohtoročnými vlajkovými loďami Samsungu (S8, S8 + a Note 8) je používateľovi sprostredkovaný skutočne zaujímavý zážitok. Oceníte ho napríklad pri práci s kancelárskymi aplikáciami balíka Microsoft Office, ako Word či Excel, s ktorými viete pracovať prakticky rovnako ako v prípade stolového počítača. Princíp, známy už od čias Microsoft Continuum, kedy sa váš smartfón približuje plnohodnotnému pracovnému nástroju, sa nám pri tomto riešení veľmi páčil. Pokiaľ máte o Note 8 záujem a predobjednáte si ho najneskôr do 14. septembra, dostanete dokonca Samsung DeX Station úplne zadarmo ako darček.

Dotykové pero S Pen

Alfou a omegou Note 8 je práve jeho „bájny“ stylus, respektíve S Pen. Kto patril k majiteľom predchádzajúcich generácií línie Note dobre vie, že práca s ním je návyková. Je síce pravdou, že dotykové pero môžete používať aj na iPhone, ale Note 8 je doslova stvorený pre prácu so stylusom a stylus je stvorený pre prácu s Note 8. Takúto dokonalú symbiózu by ste márne hľadali kdekoľvek inde. Celá aplikačná výbava je postavená na prácu s dotykovým perom, ktoré je oproti predošlým generáciám samozrejme výrazne vylepšené. Či už ste obchodník, ktorý potrebuje pripomienkovať návrh zmluvy v PDF formáte, alebo kreatívec, tvoriaci umelecké výkresy v digitálnej podobe, S Pen a prácu s ním si s vysokou pravdepodobnosťou zamilujete.

Always On Displej

Note8 samozrejme používa Always On Displej, kedy sú notifikácie a vybrané informácie neustále zobrazené na displeji bez potreby jeho odblokovania. Práve pri Note 8 ide využiteľnosť tejto funkcionality ešte ďalej, keďže svoju poznámku môžete písať priamo na zamknutý displej, s možnosťou jej neskoršej editácie. Šikovné a praktické.

Dual Capture režim

Možno práve iPhone 7 Plus spopularizoval duálny fotoaparát najviac, no Galaxy Note 8 posúva zážitok z fotenia ešte na vyššiu úroveň. Je vybavený dvojicou zadných fotoaparátov s rozlíšením 12 Mpx. Oba sú vybavené optickou stabilizáciou a priamo na prezentácii bolo poukázané na rozdiel v kvalite videa zachytenom iPhonom 7 Plus a novinkou od juhokórejcov. V režime Dual Capture odfotia scénu v jednom okamihu oba fotoaparáty a môžete si ich uložiť do dvoch samostatných súborov. Jedna fotka bude obsahovať záber zblízka a druhá zachytáva celú scénu so širokým uhlom záberu a kompletným pozadím. Vďaka snímaču s dual-pixel technológiou sa navyše môžete spoľahnúť na vysoko kvalitné zaostrenie aj pri nízkej úrovni svetla.

Zhrnutie

Na záver treba objektívne priznať, že porovnávame horúcu novinku s takmer rok starým telefónom, čiže Apple je v tomto smere v nevýhode. Na druhej strane však tiež treba priznať, že porovnávame to najlepšie, čo aktuálne Apple i Samsung ponúkajú a iPhone 8 sa dostane na pulty predajní na Slovensku najskôr niekedy v decembri tohto roku. Pokiaľ teda plánujete kúpu nového smartfónu v najbližších dňoch či týždňoch, tak ešte nepredstavený iPhone 8 jednoducho pri zvažovaní kúpy neprichádza do úvahy.