Mechanický kryt webovej kamery notebookov je len detail popri iných vylepšení prémiových notebookov ThinkPad.

25. výročie značky ThinkPad z októbra minulého roka máme za sebou, ThinkPady však napredujú ďalej. Novinky opäť potvrdzujú napredovanie firmy a určenie notebookov pre profesionálov.

Inovované série prichádzajú s miernymi dizajnovými úpravami, no v niektorých prípadoch výrobca použil prvky novšej generácie (disky, čipová súprava). Je prirodzené, že výrobca investuje najviac rozšírení do drahších modelov. Upozorňujeme ale zároveň na modely ThinkPad E480 a E580, ktoré sú určené pre tzv. širokú verejnosť. Teda pre každého, kto chce notebook série ThinkPad, no zároveň nechce úplne tie najdrahšie modely na trhu.

V tohtoročnej inovácii sú menšie a ľahšie so spracovaním v prémiových materiálov. Vyskúšali sme si ich a na dotyk sú naozaj príjemné, ako veľmi mierne pogumované. Teraz majú po novom aj podsvietenú klávesnicu. Je to prvok, ktorý dnes chce čo najviac používateľov.

Ako sa vyznať v číslovaní ThinkPadov?

Výrobca používa zrozumiteľné číslovanie, aby sa v ňom vyznali nielen samotní servisní technici ale aj používatelia. Prvá číslovka charakterizuje veľkosť uhlopriečky, druhá zase generáciu procesorov Intel. To znamená, že model L380 je 13,3“ notebook s 8. generáciou Intel Core i procesorov.

Zmeny nastali aj v triede L. Tá obsahuje dokovací konektor v rámci USB-C portov na bočnej hrane. Už nie je v spodnej časti. ThinkPad L380 je 13“ notebook, ktorý koncepčne vychádza z modelu ThinkPad 13 a výrobca ho prezentuje ako nástroj, ktorý by mal vydržať až 12 hodín na batériu. L380 je úplná novinka vo forme „yoga“ notebooku. Je tu Trackpoint a nechýbajú ani testy odolnosti či už pri páde alebo prachu a vode.

ThinkPad T480s je najvyšší model biznis série a nástupca doterajšieho modelu T470s. Je určený pre absolútnych profesionálnych. Sú tu všetky porty, vrátane Smart Card čítačky. To znamená, že v ňom využijete aj váš občiansky preukaz. Kryt webovej kamery je integrovaný priamo do tela rámu. Kedykoľvek si ju môžete zakryť. Funkcia žiaduca nielen vo firemnom segmente.

Najväčšie očakávania máme z nástupu novej generácie modelov ThinkPad X1 Carbon 6th a X1 yoga 3rd. Sú to TOP modely značky Lenovo, ktoré sú určené pre najnáročnejších používateľov s cieľom prenášať notebook kamkoľvek. Displeje v nových Carbonoch podporujú 100 % gamut Adobe RGB.

Špecialitou je matný displej, ktorý ja zároveň dotykový. Dotyková vrstva je totiž v zobrazovacej vrstve. Vďaka tomu sa podarilo dosiahnuť rovnakú hrúbku ako pri nedotykových verziách. Verzie Yoga majú Gorilla Glass a výrobca tam stále používa sklo. Je to obrana pri používaní dotykového pera a zároveň a v prípade pádu notebooku.

Čítačka odtlačkov bola vylepšená o funkciu, ktorá zabraňuje zneužitiu odtlačkov. Ak sa porežete a prihlásite sa do notebooku s takýmto prstom, systém očakáva rovnaký rez aj na ďalší deň. Zamedzí sa tým kradnutiu odtlačkov a pokusom o podvody.

Lenovo Settings nahradila aplikácia Lenovo Vantage. Aj v nej nájdete nastavenie displeja HDR. Nakalibruje displej podľa toho, ako naše oči vidia farby. Niektorí totiž vidia oranžovú ako žltú. Proces kalibrácie je krátky a vy získate reprodukciu farieb tak, ako by ste ich mali vidieť.

V Lenove mysleli aj na to, keď sa vám počítač nepodarí zapnúť. Funguje na princípe zvukových signálov. Zaznamenajte si zvuk cez aplikáciu Lenovo PC Diagnostics pre smartfón. Ten na základe zvuku zobrazí, o akú chybu ide. Niektoré zvládnete sami, na iné bude potrebné servisný zásah. Servisný technik už ale bude vopred vedieť o akú chybu ide.

Po novom sú dizajnovo upravené aj lopatky ventilátora. Sú navrhnuté na predlohe sovieho krídla. To je komponent na efektívne chladenie. Prachu sa však zamedziť nedá a tak výrobca pridal antistatický káblik, ktorý vypustí elektrický výboj a tým uvoľní usadený prach. Ventilátor ho potom vyfúkne von.

Zmenila sa aj dokovacia stanica. Dostupné sú tri verzie – Basic, Pro a Ultra. Výhodou je, že dokovacia stanica je teraz nezávislá na veľkosti uhlopriečky notebooku. Notebook sa položí na dokovací port a potom dokovaciu stanicu zasunieme do ľavého USB-C s Thunderboltom.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Prečítajte si aj:

Super stroj na prácu: Lenovo ThinkPad T470s

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.