Aktualizované: Test biznis notebookov finalizujeme cestovným modelom Dell Latitude 7350 z radu konvertibilných ultrabookov.
Viac o tomto modeli si prečítate na strane 4.

Testujeme notebooky, ktoré sú vhodné na prácu.

Ide o zástupcov v sfére biznis. To znamená, že okrem kvalitného spracovania prinášajú aj „firemné“ vlastnosti. Napríklad zabezpečenie dát na pevnom disku, biometrickú čítačku, matné displeje alebo možnosť zakúpiť rozšírenú záruku.

Tieto počítače sú určené viac na prácu ako zábavu, no pri dnešnom výkone sa netreba obávať náročnejšieho využitia. Testujeme všetky cenové skupiny, aby ste mali predstavu ako to vyzerá na spodnej ale aj hornej hranici. Aj vďaka tomu si urobíte lepšiu predstavu kedy kúpiť lacnejší alebo drahší model.

Sledujte náš test, budeme vás informovať o nových modeloch, ktoré tu postupne pribudnú.

ASUS Zenbook UX303L

ASUS-Zenbook-UX303_nowat TOP_produkt_nowat

Zenbook je vždy zárukou štíhleho dizajnu a top produktu značky ASUS. Inak tomu nie je ani pri modeli UX303, ktorý v prednej časti meria len 3 mm. Ocenili sme, že si ultrabook zachováva štíhly hoci hrubší dizajn aj v zadnej časti. Nie je to tak, že výrobca sa pochváli umelo zníženou hrúbkou a nakoniec vás čaká poriadny „cvalík“. Hliníkové vyhotovenie je samozrejmosťou a tento model je dostupný vo farbe nazvanej Smoky Brown. Nech už sa marketingovo farba volá ako chce, vyzerá veľmi dobre. Subjektívne sa k takémuto ladeniu prikláňame viac ako k rýdzo striebornému vyhotoveniu. Brúsenie do sústredných kružníc tiež vyzerá fajn, najmä pri odleskoch z okolitého osvetlenia.

asus (1)

Klávesnica má 3 stupne podsvietenia a hlavné klávesy majú štandardný rozmer, zmenšené sú len šípky a klávesy F. Pri šípkach nám zmenšenie vôbec neprekážalo, nakoľko nie sú tak natlačené do hlavného bloku klávesnice. Tradične výrobca umiestnil aj tlačidlo na vypnutie nad Backspace. Kým si naň zvyknete, párkrát si uspíte počítač. Keďže nie sme na polohu tohto klávesu zvyknutí, v systéme sme vypli jeho funkciu. Pri jeho stlačením omylom sa tak nič nedialo.

Tradične sa podaril aj touchpad, ktorý sa dá veľmi dobre použiť. Jeden z mála prenosných počítačov, pri ktorých nepotrebujete myš. A keďže Windows 10 sa blíži, nechýba ani nálepka informujúca o tom, že na tento stroj si pokojne môžete inovovať nový systém.

asus (5)

Parametre a technológie

My sme testovali konfiguráciu s Full HD displejom. Existuje aj verzia s rozlíšením 3200 × 1800 pixelov, no viac sa prikláňame na FHD ako na QHD+. Najmä na 13,3“ displeji sa nám to javí ako zbytočnosť. Áno, stále je tu argument o ostrosti obrazu. Nikomu ho neberieme, no nám sa zatiaľ za „obrie“ rozlíšenie priplácať nechce.

Použitý procesor Intel Core i7 5500U 2,4 ÷ 3 GHz je zárukou silného výkonu. Žiadne marketingové reči, toto máme vyskúšané. Navyše je tu 8 GB RAM a 256 GB SSD disk. Toto je počítač, na ktorý čakať nebudete a je viac ako dobre pripravený aj na nový Windows 10. Na graficky náročnejšie využitie je tu grafická karta NVIDIA GeForce 940M s 2 GB VRAM. Môžete sa na nej s obmedzeniami zahrať aj staršie hry. Je jasné, že táto karta nepatrí medzi trhače výkonu.

Po zvukovej stránke sme boli spokojní s kvalitou reproduktorov s technológiou ICE Power. Na hudbu použite slúchadlá, na filmy bez problémov vystačíte s integrovanými reproduktormi. Tie sú na spodnej časti po bokoch a ich smerovanie lepšie rozptýli zvuk. Teda najlepší výkon poskytnú, keď budete mať počítač na stole. Nie na deke alebo na kolenách.

Výbava portov odpovedá rozmerom tela a účelu použitia. Toto nie je stolná pracovná stanica a tak zdanlivo menšia výbava portov nie je na škodu. V balení máte navyše redukciu VGA a LAN portu z USB. Celkovo ide o tichý počítač. Vyššie zahrievanie je len pri náročných úlohách. Navyše celohliníkové telo dobre chladí a opierka na dlane je vlažná, čo v lete určite oceníte.

Extra výdrž nad 10 hodín je niečo, čo len tak nevidíte. Reálne bez výrazných obmedzení Wi-Fi a jasu displeja môžete počítač s výdržou počas pracovného dňa.

Špecialitou je aj super jasný IPS displej a 5 GHz Wi-Fi. Ak máte doma takýto router, pocítite výrazný komfort v napojení na takúto sieť.

Porty

Vľavo – 2 × USB 3.0, čítačka SD

Vpravo – Mini DisplayPort, USB 3.0, HDMI, kombinovaný audio

Fotogaléria

Hodnotenie

+ celohliníkové telo, 3 stupne podsvietenia klávesnice, redkucia LAN a VGA v balení, super výdrž, celkový výkon

–  žiadne podstatné

Cena: 1099 EUR

Zapožičal: ASUS
(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.