Pre tých, čo naozaj radi tlačia fotky, by toto mohol byť vhodný model. Má o dva atramenty naviac ako je štandardný CMYK. Na kvalite to môžete vidieť, no zároveň sa nedá vyslovene povedať, že by bol od druhého testovaného modelu príliš vzdialený.

Možnosti a tlač

Dizajn tohto modelu je úplne odlišný od toho, ktorý bežne vídame. Hranaté tvary a celkový minimalizmus sa nám ale páčil. Minimálne sa lepšie ukladali fotky na kryt skenera. Detail, ktorý tak trochu poteší. V tomto prípade je displej dotykový. Kým tu môžete ovládať multifunkciu priamymi dotykmi alebo gestami, v prípade druhého modelu treba použiť dotykové tlačidlá. Oba spôsoby sú fajn, najmä pri zadávaní hesla na Wi-Fi sme ocenili priamu možnosť ťukať znaky na virtuálnej klávesnici na displeji.

V tomto prípade je vo výbave čítačka SD kariet. Rozhranie PictBridge sa dá použiť len pri bezdrôtovom spojení cez Wi-Fi. Zásobníky na atrament majú elektronickú kontrolu. Akonáhle odkloníte kryt horného, zobrazí sa výzva na potvrdenie vami vloženého papiera. Podobne je to aj v prípade výberu zásobníka v spodnej časti. Potvrdenie pozostáva z výberu formátu a typu papiera.

Tlač priamo zo smartfónu

Model TS9150 používa skupinu šiestich atramentov. K bežnej CMYK zostave výrobca pridal fotografický čierny (pigmentový) a fotografický modrý atrament. V prípade bežných papierov môžete využiť automatickú duplexnú tlač. Zadný zásobník je určený na fotografické papiere či iné umelecké papiere. Má kapacitu 20 listov papiera, čo je v tomto segmente štandardná hodnota pre papiere s vysokou gramážou (až do 300 g/m²).

Pokojne ho ale môžete využiť na tlač dokumentov. Obyčajných papierov sa zmestí 100 listov, toľko aj do hlavného zásobníka na dokumenty v spodnej časti. K úplnosti funkčnej výbavy je tu možnosť potlače optických diskov. Dobre, keď sme už pri tej plnej výbave, je tu aj LAN port na pripojenie do siete cez kábel. Naozaj nadštandardne nájdete aj Bluetooth pripojenie. Skener podporuje optické rozlíšenie až do 2400 × 4800 dpi. Veľkou výhodou je napojenie na všemožné cloudové služby. Také ako Google Drive, Dropbox či Box.net je zbytočné menovať a pri rade PIXMA sú už samozrejmosťou.

Všetko sa dá nastaviť z displeja, prakticky nepotrebujete ovládač k počítaču. Je to podľa nás stále najpohodlnejšie riešenie a fotografi, ktorí si fotky upravia najprv v počítači toto ocenia. Prepojenie s cloudom je značné, čo znamená pohodlnejšiu tlač nielen obyčajných papierov s rôznymi linajkami a štvorčekmi, ale priamo vašich dokumentov.

Čiže prístup k dokumentom a fotografiám z cloudu a tak isto aj ukladanie naskenovaných materiálov priamo na Google Drive alebo inú vami zvolenú lokalitu. Celkovo je tu veľa dobrých riešení a spôsobov, ako multifunkčné zariadenie využiť. Podpora Evernote či Instagramu je nadštandardná a ocenili sme zmysel pre detail v podobe vnútornej softvérovej výbavy.

Pred tlačou si tlačiareň sama vysunie motorizovaný výstupný zásobník. Na displeji ale aj priamo na ovládači v počítači je vidieť stav atramentu pre každú farbu. Prvotný proces tlače fotografií má dlhšie nastavovanie a trvá aj 30 sekúnd, kým skončí „hrkotanie“ a spustí sa tlač.

Deje sa to pri zmene typu papiera. Tlač ďalších fotografií je už potom podstatne rýchlejšia a zaobíde sa bez nastavovania a spomenutého hrkotania. Kto má radšej tichšie zariadenie, môže tlačový mechanizmus prepnúť do tichého režimu. Predĺži tým síce všetky tlačové úlohy, ale zariadenie bude o poznanie tichšie.

V tomto prípade sme videli rozdiely medzi najlepším a bežným režimom tlače fotografií. Keď chcete skutočne prvotriedny výsledok, je treba použiť najlepšiu kvalitu tlače. Inak budete vidieť prechody farebných škál. Typicky na fotografiách s oblohou a iných motívoch s takmer jednoliatym pozadím.

Doba tlače [min:sek] / Model atramentového MFPCanon PIXMA TS9150
Jednoduchý text, 1 strana, Word0:07
Dokument PDF, 5 strán, Acrobat – najlepšia kvalita5:33
Farebná fotografia 10 × 15 – najlepšia kvalita0:44
Farebná fotografia 10 × 15 – štandard0:16
Farebná fotografia A4 – najlepšia kvalita2:04
Celkové hodnotenie
Kvalita fotografií5/5
Rýchlosť tlače fotografií5/5
Náklady na tlač4/5
Náklady na tlač fotografií [centov]0,9101
Poznámka: Náklady v praxi znamenajú sumu ani nie jedného centu
thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalita fotografií vo vysokom rozlíšení
  • špičková podpora cloudu
  • plná podpora konektivity
  • nadštandardná výbava
  • vysoké rozlíšenie skenera
  • spôsob ovládania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • citeľné rozdiely výsledku podľa kvality tlače

Verdikt

Canon PIXMA TS9150 je vybavenejšia MFP, má dva špeciálne atramenty navyše. Vytiahnete z nich dobrú farebnosť. Ideálne pre tých, čo majú zrkadlovky alebo vynikajúci kompakt. Na fotkách si dávajú záležať a multifunkcii dodajú na vstup poriadnu predlohu. Nie fotky z Facebooku. Zameranie je jasné – tlač fotografií a propagačných materiálov na špecializované papiere. Bezkonkurenčná konektivita, akú sme videli len málokde. Dobrý model pre amatérskych fotografov

Zapožičal: Canon

Cena: 239 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.