Konvertibilné Windows tablety majú svoje čaro. S jedným z nich žijeme už dva roky a sme spokojní.

Áno, notebook má v niektorých prípadoch výhodu, že má napevno pripojenú klávesnicu a displej, avšak aj Windows tablet dokáže niekedy profitovať z toho, že sa tieto časti dajú od seba oddeliť a že vám nebude teplo z klávesnice sálať na kolená. Svojho favorita z dvojice notebook vs. tablet si musí vybrať každý podľa svojich preferencií a požiadaviek na zariadenie.

Faktom však je, že Lenovo Miix 520 a ďalšie zariadenia tohto typu sú plnohodnotnou alternatívou k notebookom. Predpokladom je však výbava, ktorú tvoria procesory Intel Core a dostatočne veľká pamäť RAM a úložisko.

Hardvérová výbava

V prípade tabletu Lenovo Miix 520 je k dispozícii 12,2-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1200. Ide o IPS displej, ktorý je lesklý a s pomerne dobrým zobrazením farieb a pozorovacími uhlami. Nečakajte však nič extra, celková kvalita displeja je priemerná a v tejto cenovej kategórii nájdete aj lepšie obrazovky – novinku od Lenova sme porovnávali napr. so starším zariadením Acer Switch Alpha 12, v ktorého prospech hrá živšie zobrazenie farieb aj vyššie rozlíšenie.

Obrazovka má tiež pomerne široké rámiky, čo môže niekomu prekážať. V tomto smere je špička Microsoft Surface Pro, jeho cena je však o pár stoviek vyššia.

Miix 520 poteší modernou výbavou. Základom je najnovší procesor Intel Core i5 8. generácie, ktorý dopĺňa 8 GB RAM a 256 GB úložisko. V tomto smere nemáme pripomienky, toto je optimálna pracovná výbava, ktorá bude spĺňať aj náročnejšie požiadavky veľkého množstva používateľov. Tablet tiež obsahuje čítačku odtlačkov prstov, ktorá je samostatná a nie je teda zabudovaná v napájacom tlačidle.

Upozorňuje na ňu malá bodka na pravom rámiku displeja. Vďaka nej viete, kam treba priložiť prst. Miix 520 ponúka plnohodnotný USB 3.0 port, USB-C port a v našom prípade aj slot pre Micro SIM karty. Slot pre pamäťovú kartu sme vo výbave nenašli, vo Wi-Fi verzii možno nahrádza spomenutý slot pre SIM kartu. 3,5 mm jack tu však nechýba a potešil aj priložený stylus, ktorý vyžaduje napájanie AAA batériou a k tabletu ho môžete prichytiť pomocou držiaka. Ten sa zasunie do USB portu.

V súvislosti s USB-C portom tohto tabletu treba spomenúť, že neumožňuje prenos energie. Miix 520 teda nie je možné nabíjať pomocou 60 W USB-C nabíjačky, treba použiť priloženú nabíjačku a samostatný nabíjací jack. Chválime, že nabíjačka je kompaktná, ľahká a dobre skladná. Nebude vám teda zavadzať pri prenášaní.

Súčasťou balenia je klávesnica, ktorá funguje aj ako ochranný obal. Vonkajší povrch pripomína koženku, samotná klávesnica je praktická a svoj účel plní na jednotku. Písalo sa nám na nej pohodlne. K dispozícii sú multimediálne klávesy, ktoré sú alternatívnou funkciou ku klávesom F1 až F12. Touchpad na klávesnici by však mohol byť o niečo väčší. Klávesnica je podsvietená, čo je praktické.

Miix 520 ponúka spoľahlivú prevádzku operačného systému Windows 10. Výdrž batérie je priemerná, v našom teste sme namerali 3 hodiny rôznorodého používania. Konštrukcia tabletu je z kovu, potešil nás dizajn pántov, ktoré umožnia vyklopiť zabudovaný stojan. Na rozdiel od niektorých konkurenčných zariadení využíva Miix 520 chladenie pomocou ventilátora, čo môže niekedy rušiť pri práci. Dvojnásobne, ak ste zvyknutí na tablety alebo notebooky s pasívnym chladením.

Model (Windows 10)Lenovo Miix 520 LTE
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie12,2″, IPS, 1920 × 1200
Operačný systémWindows 10 Pro, 64-bit
ProcesorIntel Core i5-8250U, štvorjadro, až 3,4 GHz
RAM a interná pamäť8 GB RAM / 256 GB SSD
PortyUSB 3.0, USB-C, Micro SIM, 3,5 mm jack
Digitálna kameraZadná, 5 Mpx, predná, 5 Mpx
Rozmery a hmotnosť300 × 205 × 9,9 mm / 900 g bez klávesnice
Benchmarky
PCMark 10 Extended2363
PCMark 8 – Home 3.03193
Battery life2:59
3DMark – Sky Diver3987
Cloud Gate6652
Ice Storm55235
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • dobrý pomer výbava/cena
  • pohodlná klávesnica
  • SIM slot pre pripojenie do internetu
  • pribalený stýlus
  • snímač odtlačkov prstov

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • menej kvalitný displej
  • priemerná výdrž batérie

Verdikt

Lenovo Miix 520 LTE je v podstate štandardný konvertibilný Windows tablet. Získal si nás dobrým pomerom výbavy vzhľadom na cenu a možnosťou byť pripojený do mobilného internetu vďaka slotu pre SIM karty. Ocenili by sme však o niečo kvalitnejší displej.

Cena: 1 179 EUR

Zapožičal: Lenovo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit