O pár dní sa začne v Las Vegas najväčšia výstava spotrebnej elektroniky – CES. Jedným z vystavovateľov bude aj spoločnosť Lenovo so svojimi notebookmi a inými mobilnými zariadeniami. My sa na ne pôjdeme pozrieť.

Pred konaním tejto výstavy sa šíria špekulácie o tom, že notebooky od tejto firmy budú vybavené úplne novými grafickými kartami určenými pre mobilné zariadenia. Tie sú určené pre notebooky uvedené v roku 2019 a malo by ísť o grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1160.

Tieto sa majú objaviť v herných notebookoch Legion Y530 a Legion Y7000P. O karte samotnej nie sú zatiaľ známe bližšie podrobnosti, pravdepodobne bude vybavená 3 GB aj 6 GB pamäťou. Súčasné karty GTX 1050 a 1050Ti sú k dispozícii s pamäťou 2 GB alebo 4 GB.

Predchádzajúce úniky naznačujú, že Nvidia by mala uviesť aj cenovo dostupnejšie série 11. verzie  GPU s využitím architektúry Turning, ale bez jadra Ray Tracing. Spolu so súčasnou generáciou modelov GTX 1050 a 1050Ti sa objavujú aj správy o najnovšom modeli RTX 2050. Tá by mala mať 30 výpočtových jednotiek, maximálnu frekvenciu 1,2 GHz a celkovú grafickú pamäť 6 GB.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa budú tieto grafické karty od Nvidia výkonom odlišovať od konkurenčných produktov AMD. AMD by totiž mala uviesť nový GPU Radeon Vega II práve na CESe a to spolu s procesormi Rysen 3000 a APU série Ryzen 3000 s Vega Graphics.

AMD plánuje na 9. januára veľkú tlačovú konferenciu na výstave CES, NVIDIA ukáže svoje plány už 7. januára. Budeme pritom.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.