Android tablety sa používajú hlavne na zábavu, ak však chcete na takomto ľahko prenosnom zariadení aj efektívne pracovať, potrebujete mechanickú klávesnicu. Ak to má mať nejaký zmysel, potom klávesnica a tablet musia do seba presne zapadať a tvoriť ľahko prenosný celok. Práve to prináša kombinácia znamenitého tabletu Sony Xperia Z4 Tablet a bluetooth klávesnice Sony BKB50.  

Tablet Xperia Z4 sme už popisovali a v našom magazíne odniesol si ocenenie TOP Produkt. Len stručne zopakujme, že ide o 10-palcový tablet s rozlíšením displeja až 2560 × 1600 bodov. Jeho hrúbka je len 6,1 mm, hmotnosť 389 gramov pre Wi-Fi, resp. 393 gramov v prípade LTE verzie. Tablet je vodotesný, pritom má otvorený microUSB port na jeho nabíjanie. Operačná pamäť má 3 GB a tablet ponúka 32 GB úložisko + microSD slot pre kartu do 128 GB. Operačný systém je Android 5.1.

Klávesnica Sony BKB50 je presne prispôsobená pre tento tablet, umožňuje pohodlne zadávať znaky a má aj integrovaný touchpad na ovládanie kurzoru. K tabletu je pripojená bezdrôtovo, úvodné spojenie je možné realizovať cez NFC. Xperia Z4 Tablet do vyhradeného priestoru presne zapadne hrúbkou aj dĺžkou.

Klávesnica v zatvorenom stave funguje ako kryt displeja, v otvorenom stave je to podložka na zaistenie polohy tabletu vhodnej na písanie. Z hľadiska rozloženia znakov je k dispozícii aj podpora pre slovenskú klávesnicu. Okrem toho sú tu aj funkčné klávesy napr. na nastavenie jasu, hlasitosti alebo nastavenia OS.

Po zapojení tabletu do klávesnice sa zobrazí panel s naposledy používanými aplikáciami (niečo ako tlačidlo Štart vo Windows) a tiež prispôsobiteľný panel s ikonami nástrojov. Takto je možné ľahko pracovať napr. s dokumentami, webovými stránkami alebo fotografiami.

Klávesnica sa pri jej nepoužívaní sama vypne, jej zapnutie sa realizuje stlačením ľubovoľnej klávesy. Na batériu vydrží až 1,5 mesiaca pri používaní 8 hodín denne. Jej hmotnosť je 365 gramov, rozmery 254 × 170 mm.

Ceny: Xperia Z4 Tablet 629 EUR (Wi-Fi), 699 EUR (LTE), klávesnica 179 EUR

Klávesnicu aj tablet sme mali zapožičané od spoločnosti Sony Slovakia

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.