Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štyri ďalšie satelity rozšíria flotilu satelitov na strednej obežnej dráhe (MEO) spoločnosti SES. Tá poskytuje služby vysokorýchlostného dátového pripojenia s nízkou latenciou miliónom ľudí po celom svete. Prichádza nová generácia satelitného systému strednej obežnej dráhy.

Štyri O3b komunikačné satelity pracujúce na strednej obežnej dráhe (MEO) úspešne vyslala do vesmíru spoločnosť Arianespace z Guyanského kozmického centra v meste Kourou, Francúzska Guyana. A to 4. apríla o 14:03 miestneho času, ako oznámila spoločnosť SES.

Štart nosnej rakety Sojuz je významným míľnikom pre program O3b MEO spoločnosti SES, keďže počet satelitov O3b sa tým zvýšil na 20, čo tiež ohlasuje príchod novej generácie satelitného systému MEO. Možnosť plynulej škálovateľnosti využitia družíc prinesie ďalšie zlepšenie pokrytia po celom svete. SES Networks to dovolí poskytnúť väčšiu dostupnosť a spoľahlivosť služieb, ktoré uspokoja rastúci dopyt po sieťových aplikáciách zo strany vládnych, telekomunikačných, cloudových, námorných i energetických trhov. Za stavbou satelitov stojí spoločnosť Thales Alenia Space.

O3b MEO systém je jediným negeostacionárnym satelitným orbitom (NGSO) širokopásmového systému s osvedčenou operačnou a komerčnou funkčnosťou, ktorý bol úspešný hneď od svojho vzniku v roku 2013. Jedná sa o jediný satelitný systém, ktorý v súčasnosti poskytuje služby dátového pripojenia podobné optickým vláknam, certifikovanej službe MEF Carrier Ethernet a certifikovanej službe cloudového pripojenia. Jedinečná a vysoko výkonná O3b flotila je hlavným nástrojom spoločnosti SES k dosiahnutiu odvážnej vízie zmeniť životy ľuďom a umožniť im pripojenia. Už dnes pociťujú pozitívny vplyv tejto novej technológie zákazníci z takmer 50 krajín:

  • Využívajú ju mobilné siete s viac ako 15 miliónmi koncových užívateľov
  • Obsluhuje štyri zo šiestich najvýznamnejších ropných a plynárenských spoločností na kľúčových offshore trhoch
  • Zabezpečuje vysokorýchlostné pripojenie štyrom z piatich popredných plavebných spoločností
  • Spolupracuje s vládnymi aj humanitárnymi inštitúciami na obnove dátového pripojenia pre milióny ľudí, ktorí boli zasiahnutí prírodnými katastrofami v Peru a Portoriku

Tento štart je veľmi dôležitou súčasťou O3b programu. V O3b sme začali s touto odvážnou víziou zmeniť život ľudí a umožniť im pripojenia. Chceli sme vytvoriť zmysluplný produkt, a to sme tiež dosiahli. Pripojili sme komunity s obmedzenými dátovými službami k vysokorýchlostnému internetu. Obnovili sme internetové pripojenie v kalamitných zónach. Zmenili sme predstavu o tom, že na mori nemôžete mať rovnako dobré pripojenie ako na zemi. A tiež sme sprístupnili cloud spoločnostiam, u ktorých to predtým nebolo možné,“ povedal John-Paul Hemingway, generálny riaditeľ SES Networks. „Tento štart završuje prvú generáciu O3b systému s 20 satelitmi, tiež však ohlasuje príchod novej generácie MEO systému, O3b mPower, jediného plne financovaného NGSO širokopásmového systému na svete. Akonáhle O3b mPower začne svoju prevádzku v roku 2021, spoločnosť SES vykoná digitálnu transformáciu a cloudové služby prakticky kdekoľvek na svete.

Konštelácia O3b sa nachádza vo výške necelých 8 000 kilometrov nad Zemou, poskytuje výkon porovnateľný s pripojením prostredníctvom optických vlákien a má obrovský geografický dosah, čo umožňuje dodávať vysoko výkonné dátové siete a riešenia po celom svete, vrátane cloudových služieb a aplikácií.

Viac informácií nájdete na stránkach:
https://www.ses.com/newsroom/bold-vision-proven-impact

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.