Tak sme sa dočkali. Konečne je tu riešenie, ktoré vysáva komplexne. Tak, aby ste sa naozaj nemuseli o nič starať, len prišli do čistého. Prichádza iRobot Roomba i7+.

Vysáva naozaj bez asistencie človeka dlhší čas, napr. mesiac. iRobot Roomba i7+ totiž dokáže nielen povysávať, ale aj spoľahlivo vyprázdniť svoj vnútorný zásobník a nabiť si batériu a pokračovať vo vysávaní. A navyše je tu pokročilá IT výbava, ktorá umožní presne určiť, v ktorej miestnosti si prajete povysávať. Popri vysávaní totiž i7+ aj mapuje vysávaný priestor a vy mu neskôr môžete povedať, aby povysával napr. len kuchyňu, ale už nie prepojenú izbu či spálňu. To ľahko urobíte priamo v mobilnej aplikácii, nie je potrebné inštalovať nejaké blokovacie zariadenia, ako tomu bolo v minulosti.

iRobot Roomba i7+ takto ušiel konkurencii o poriadny kus dopredu – je to aktuálne to najlepšie, čo si môžete kúpiť. A to sa týka nielen doplnkových funkcií, ale aj kvality vysávania. Je to vysávač, ktorý budete milovať.

Základná konštrukcia a princíp činnosti

Okrem samotného robota v tvare kruhu dostávate v prípade verzie i7+ aj vyprázdňovaciu stanicu CleanBase. Táto umožňuje jednak nabíjanie robota, ale zároveň aj slúži na vysýpanie smetí, ktoré robot medzičasom povysával do svojho vnútorného zásobníka (objem 0,6 litra). Ten obsahuje senzor naplnenia a pokiaľ sa odpadové vrecúško naplní, dostanete o tom notifikáciu. V priemere to vychádza na 30 vysávaní. Po tom, ako sa naplní veľké vrecko na nečistoty vo vyprázdňovacej stanici, dostanete o tom informáciu aj v mobilnej aplikácii a vymeníte ho. A aj toto je dobre vyriešené – vrecko vymeníte totiž bez toho, aby ste sa špiny dotkli. Vrecko sa totiž po vytiahnutí z vyprázdňovacej stanice automaticky uzavrie. Po výmene stanica vyprázdňuje robota ďalej.

Z praxe tvrdíme, že môže tento robot vysávať niekoľko týždňov bez toho, aby ste museli vrecko vymeniť. Závisí však od množstva povysávaných smetí, rozhodujúce napr. je, či máte v dome psa a ako mu padajú chlpy. Vnútorný zásobník na smeti je pritom umývateľný pod tečúcou vodou. Pozor na to, aby ste predtým z neho vybrali vysokoúčinný filter.

Takto sa smeti presunú z vnútorného zásobníka do vyprázdňovacej stanice

Batéria a nabíjanie

Vo vnútri robota je vymeniteľná batéria, ktorá vydrží na 75 minút vysávania. Keď kapacita batérie poklesne, robot sa sám dostane do vyprázdňovacej stanice a dobije sa. Pokiaľ sa mu počas vysávania vybije batéria, nabije sa priamo vo vyprázdňovacej stanici a potom pokračuje vo vysávaní, až kým nie je všetko povysávané. Batéria sa do plna nabije asi za 1,5 hodinu.

Popri vysávaní vytvára aj mapy

Áno, znie to zaujímavo a takto to aj funguje. Ako prvé odporúčame nainštalovať si do smartfónu mobilnú aplikáciu (iOS, Android). Pred prvým spustením urobíte jednoduché pripojenie Roomba i7+ na vašu domácu Wi-Fi sieť. Na to treba len poznať heslo do siete a pripojenie funguje spoľahlivo. Následne ešte robota pomenujete a môžete začať pracovať.

Pri vysávaní vytvára Roomba i7+ mapy podlažia. Tie sa ďalej delia na miestnosti

Mimochodom, ak si to prajete, môžete na toto všetko zabudnúť, stlačiť podsvietené hardvérové tlačidlo štartu na vysávači a ten začne hneď pracovať. Rovnako môžete vysávať aj vtedy, ak v domácnosti nemáte Wi-Fi sieť. Okrem štartovacieho tlačidla je tu aj tlačidlo na návrat k vyprázdňovacej stanici a tlačidlo na intenzívne vysávanie aktuálneho miesta. To sa celkom hodí na rýchle vysávanie rozsypanej múky či pukancov..

V každom prípade však pripojenie na mobilnú aplikáciu cez Wi-Fi odporúčame, lebo tak využijete potenciál Roomba i7+ naplno.

Tou najdôležitejšou funkciou v aplikácii je vytváranie mapy vysávaného priestoru. Na to Roomba i7+ používa technológiu Imprint Smart Mapping a funguje to tak, že v aplikácii uvidíte skutočnú mapu vysávaného priestoru. Stane sa tak po niekoľkých vysávaniach. Podľa našich testov robot musí povysávať daný priestor trikrát, aby sa vám zobrazila v aplikácii mapa priestoru, s ktorou sa dá ďalej pracovať. Ak to chcete urýchliť, zvolíte si tzv. zaučenie. Vtedy Roomba i7+ nevysáva, ale rýchlo prejde po miestnosti a len ju mapuje. V aplikácii priamo vidíte aj percento, na koľko je dané podlažie už zmapované. Ak ho robot zmapuje kompletne, dostanete o tom správu v aplikácii a budete môcť vysávaný priestor rozdeliť na menšie časti – miestnosti.

Po vytvorení mapy podlažia si v aplikácii určíte miestnosti

Ak máte vzájomne prepojené priestory, vytvoria sa virtuálne hranice medzi miestnosťami. Tie máte možnosť ešte posúvať a pridávať. Takto určíte, čo z toho je kuchyňa, čo chodba a čo obývačka či spálňa. Práve toto vám neskôr umožní nechať povysávať len konkrétnu časť alebo jej vysávanie naplánovať.

Roomba i7+ si dokáže zapamätať až 10 rôznych poschodí v domácnosti. Tie sú ďalej rozdelené na jednotlivé miestnosti. Znamená to, že ho môžete prenášať aj medzi rôznymi poschodiami, dokonca rôznymi domácnosťami a bude sa dať vysávať podľa zapamätaných máp. Pozor ale na to, že pri rozličných domácnostiach musíte vždy pripojiť robota na aktuálnu Wi-Fi sieť, ak ho chcete ovládať cez aplikáciu. Výborné je, že pred vysávaním môžete robota postaviť kdekoľvek do miestnosti. Svoje miesto si v zmapovanej miestnosti nájde sám.

Ak si to prajete, dá sa Roomba i7+ pripojiť na Amazon Alexa a Google Assistant a ovládať ho hlasovo, zatiaľ v angličtine.

A vysávame …

Aj vo vysávaní sa toho celkom dosť zmenilo. Roomba i7+ má vylepšenú navigačnú technológiu a funguje to tak, že aj na pohľad pôsobí pohyb robota oveľa systematickejšie ako v minulosti. To sa prejaví aj v mapovaní priestoru, lebo tu presne vidíte, ktoré časti robot povysával a kam sa nedostal (obyčajne kvôli prekážkam).

Robot pri vysávaní postupuje priamočiaro, riadi sa pomocou informácií z kamery umiestnenej na hornej strane robota. Jednotlivé prekážky na ceste dokáže rozpoznať, spomalí pred nimi a jemne sa ich prednou časťou dotkne a obíde ich. Na výšku je malý, a preto sa dostane napr. aj pod posteľ. Vyskúšali sme si, že sa nezamotá ani v spleti káblov.

Takto prebieha vysávanie s novým navigačným systémom

Samotné vysávanie je mimoriadne efektívne. Využíva dve hlavné kefy, ktoré priľnú k vysávanému povrchu. Jedna kefa nečistoty uvoľní a druhá ich zodvihne a vtiahne pod tlakom do vnútorného zásobníka. Bez problémov si poradí so zvieracími chlpmi aj ľudskými vlasmi, ktoré sa teraz na kefy nezamotajú. Ak robot pri vysávaní nájde miesto s vysokou intenzitou špiny, zameria sa naň (Dirt Detect). Plynulo prechádza medzi laminátovou podlahou a kobercom a povrchu prispôsobí zdvih čistiacej hlavy. Rovnako dokáže prejsť aj cez prahy (do výšky 20 mm) medzi miestnosťami. Maximálna rozloha jedného podlažia (jednej vytvorenej mapy) je 185 metrov štvorcových. Takýchto máp (podlaží), však môže byť vytvorených 10.

Základom vysávania sú dve hlavné kefy, ktoré rotujú proti sebe

Prirodzene, existujú miesta, ktoré nepovysáva – napr. ostré rohy miestností. A tiež sú miesta, kde sa môže zaseknúť. O tom vás informuje cez mobilnú aplikáciu a je na vás, aby ste príčinu zaseknutia odstránili. Takto si po pár vysávaniach pripravíte byt tak, aby bolo vysávanie celkom hladké a odvtedy naozaj vysávate bez zásahu ľudskej ruky. Sám si vysype smeti a sám sa aj nabije. Po ukončení vysávania vám pošle robot správu a v aplikácii sa zobrazí mapa spolu s detailami o vysávaní, na ktorej je možné prácu robota skontrolovať. Dokonca ak boli niektoré miesta viac zašpinené, robot ich v mape vyznačí.

Plánovanie

Ideálne je naplánovať si vysávanie na čas, keď nie ste doma. Roomba i7+ nie je príliš hlučná, ale počúvať to nemusíte a tiež mu nemusíte prekážať pri vysávaní. Mimochodom, samotné vyprázdňovanie vnútorného zásobníka je dosť hlučné. Pri tom naozaj nemusíte byť. Plánovanie umožňuje nastaviť deň z týždňa a čas začiatku vysávania a zároveň určiť, ktoré miestnosti sa majú povysávať.

Verdikt

iRobot Roomba i7+ je v súčasnos­ti najlepší robotický vysávač. Jeho hlavnou je výhodou vyprázdňovacia stanica, vďaka ktorej pracuje v autonóm­nej prevádzke bez toho, aby ste sa o vysávanie museli starať. Rovnako oceníte aj možnosť presne určiť miestnosť, ktorá sa má vysávať. A konečne komunikuje v ľudskom jazyku so zrozumiteľnými názvami miestností. Má tiež zvýšenú intenzitu vysávania a prepracovaný navigačný systém. Roomba i7+ sme používali asi mesiac a boli sme s ním veľmi spokojní. Vysávali sme pritom v troch rôznych domácnostiach.

Okrem modelu i7+ existuje aj Roomba i7, ktorý sa dodáva bez vyprázdňovacej stanice. Tú je možné neskôr dokúpiť za 399,99 EUR.

Cena: Roomba i7+: 1199 EUR, Roomba i7: 899 EUR, náhradné vrecko na nečistoty: 3 ks – 19,99 EUR.

Zapožičal: iRobot

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.