FiLMiC je firma známa hlavne svojím programom Pro, čo je excelentný nástroj na tvorbu skoro profi videa pomocou mobilu. Dokáže robiť veci, aké nemá žiadny z programov zabudovaných v mobile, veľa ale závisí od toho, k akým funkciám ho výrobca telefónu (obrazne povedané) pustí a kam nie.

V každom prípade viete pomocou tohto programu udržať zaostrenie v konkrétnej vzdialenosti, môžete nastaviť bielu, máte úplne presnú predstavu o tom, ako sa nahráva zvuk (počujte ho v slúchadlách pri nahrávaní) a viete urobiť aj krásne preostrovačky. Bohužiaľ, výrobca vie, že to ľudia budú chcieť a tak neponúka žiadnu skúšobnú dobu a rovno chce, aby ste zaplatili nekresťanských 12,99 eur. Našťastie je to jednorazová platba.

Prvé svetlo

FiLMiC Pro mám kvôli jeho funkciám rád, a preto som ihneď spozornel, keď svetlo sveta uvidel program Firstlight. Je to program na fotenie, už dopredu hovorím na statické fotenie. Ale teda s funkciami, aké by ste hľadali na 100 honov. Aplikácia bola evidentne vyvinutá predovšetkým pre iPhone (rovnako ako FiLMiC Pro) a neskôr preportovaná na Android. Pomocou neho však môžete realizovať fotky podľa vlastných predstáv. Nie je to program typu zamier a stlač spúšť – ak chcete toto, ostaňte pri tom, čo vám dal do vienka výroba telefónu.

Prirodzene, toto vie aj Firstlight, ale fotka bude rovnaká ako zo štandardného programu. Firslight je o vylepšenom profesionálnom režime, kedy presne viete čo a prečo nastavujete. Ideálne je, ak máte skúsenosti so zrkadlovky a tieto rýchlo prenesiete do sveta mobilu. Podľa mojich skúšok je Firstlight vynikajúci na snímanie prírodných scén a statických predmetov, na dynamické fotenie je tento program (otvorene povedané) trochu hlúpy.

Zmena zaostrenia a expozície

Zaostrenie a expozíciu fotky s Firstlight môžete nezávisle nastaviť pohybom prsta po displeji. Pohyb prsta doľava a doprava mení zaostrenie. Pritom zvýraznenými zeleným hranami veľmi dobre vidíte, kedy je ten správny okamih zaostrenia. Pohyb prsta smerom hore a dole na displeji zase mení expozíciu a opäť viete presne nastaviť to, čo chcete. Všetko sa mení v reálnom čase. Pritom máte pred očami neustále sa meniaci histogram RGB, ktorý sa dynamicky aktualizuje podľa toho, ako meníte expozíciu. Zebra vám zase zobrazuje okamihy zaostrenia – takto to býva v profesionálnych foťákoch a kamerách.

Obľúbil som si aj šikovnú funkciu lupa. Klepnete niekde prstom po displeji a prst podržíte. Zobrazí sa pritom krúžok so zväčšeným pohľadom na fotografiu. Teda máte ešte lepší pohľad na to, čo je dôležité vo fotografii a takto aj presnejšie zaostríte.

Ďalší ovládací prvok potom prepína medzi dostupnými prednými a zadnými fotoaparátmi na vašom zariadení. Ja som skúšal Firstlight na telefóne Samsung Galaxy S20 Ultra a tu sa dalo fotiť dvoma zadnými a dvom prednými fotoaparátmi. Evidentne Samsung nepustil FiLMiC k rodinnému striebru, teda k Nočnému režimu, lebo v noci pri tomto programe nič také nemôžete využiť. So štandardnou aplikáciou pre telefón však stále áno.

Ďalšie možnosti

V nastavení aplikácie sa dajú robiť ďalšie divy. Napr. si môžete vybrať formát obrázku JPEG alebo HEIC (v Preium edícii aj DNG či TIFF) a či má byť fotka s HDR alebo bez HDR. Nájdete tu celý rad ďalších funkcií ako je režim sériového fotenia (to je jediná cesta na dynamické fotenie), časovač, režim blesku, zobrazenie mriežky, predvoľby pomeru strán fotografie a pod. Tlačidlo v ľavom hornom rohu u nás spúšťalo program FiLMiC Pro, keďže ho máme nainštalovaný a teda zakúpený  Dá sa ale nakonfigurovať tak, aby namiesto toho tlačidlo vykonávalo jednu z ôsmich nastavených funkcií. A áno, ovládač hlasitosti pri tomto programe funguje ako hardvérové tlačidlo spúšte. čo je pohodlné a niektoré štandardné foto-aplikácie na to radi zabúdajú.

Všimli ste si? Stále som nevyplakával nad nejakou nekresťanskou cenou. Je to tak preto, lebo toto všetko je zadarmo a platiť sa začne až teraz. Nie teda celkom, lebo napr. aj za fotenie do DGN formátu už chce od vás výrobca Premium verziu, ktorá stojí  7,99 eur. Opäť jednorazovo a hotovo. Pre svet iOS treba zaplatiť 7,99 eur už pri inštalácii tohto programu.

Okrem základných funkcií môže Firstlight vylepšiť vaše fotografie pomocou rôznych zaujímavých filtrov. Niektoré z nich sú zadarmo a niektoré v spomenutej platenej verzii. Pridať môže napr. historické zrno do fotiek alebo stmaviť rohy (vinetácia), pridať pečiatky a pod. Sú to iné filtre ako používa Instagram a je dobre, že ich vidíte v reálnej podobe – len nemôžete bez zaplatenia stlačiť spúšť. Nevýhodou je, že Firstlight nevie meniť vzhľad a aplikovať filtre po nasnímaní záberu. Nie je tu žiadna funkcia na editovanie už odfoteného záberu, čo je škoda.

Otvorene povedané, 7,99 eur je veľa a musíte veľmi chcieť tie filtre, aby ste to zaplatili. V pohode totiž vystačíte aj s bezplatnou verziou. Možno, keby tu bola funkcia neskoršej editácie, tak by to za to stálo. Inak platené efekty sa dosť viažu k dobe analógovej fotografie a napodobovaniu konkrétnych historických modelov fotoaparátov. Niekoľko filtrov je však zadarmo a tiež jeden typ nastavenia vinetácie. Prémiová verzia umožňuje tiež nastaviť konkrétne hodnoty rýchlosti uzávierky a hodnoty ISO.

Tak zadarmo určite vyskúšajte, možno vás Prvé svetlo zaujme tak ako mňa.

Google Play
App Store

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Ondrej odporúča: Cestovateľská aplikácia Tripit

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.