S aplikáciou Tripit žijem už tretí rok a nedám na ňu dopustiť. Najprv som k nej dostal novinársky kód na rok používania platenej verzie a teraz s ňou už druhý rok lietam po svete, úplne bez platenia. Vďaka nej mám ja a moji kolegovia či rodina prehľad o tom, kam idem a hlavne, kedy sa vrátim.

Čo vlastne umožňuje?

Tripit je aplikácia pre ľudí, ktorí častejšie cestujú, ale dá sa použiť aj jednorazovo. Ideálna je v prípade, že lietate do Severnej Ameriky. Vtedy začína mať zmysel aj platená verzia. Tá totiž okrem iného, obsahuje aj plány letísk a navigáciu priamo k bráne na nástup do lietadla. Tieto mapy sú dobre spracované predovšetkým pre región Severnej Ameriky.

Ale poďme ku základu aplikácie, ktorý sa dá využiť aj zadarmo. Tripit umožňuje zadať lety s použitím rezervačného kódu (Booking Code) a čísla letu. Pre väčšinu leteckých spoločností podľa zadaného čísla letu automaticky vypĺňa letisko a čas odletu a príletu. Dátum zadávate manuálne.

Malou nevýhodou je, že Tripit nevie dobre pracovať v prípade, ak máte na let tam a späť dve samostatné letenky, teda rozličné Booking kódy. To sa môže stať napr. v prípade, že sa vraciate na iné miesto, ako ste odleteli. V poslednom čase dokonca môžu byť dve samostatné letenky lacnejšie, ako je spiatočná letenka, čo bolo v minulosti vylúčené.

Ak sa priblíži váš plánovaný odlet, Tripit vás informuje o tom, aby ste si nezabudli pobaliť veci a tiež, aby ste sa vo vhodnom čase na let zapísali (check-in). Zapísanie je možné realizovať priamo z prostredia aplikácie Tripit. Aplikácia to však robí mechanicky, teda začne vás o tom informovať 24 hodín pred odletom. To je síce najčastejšia doba, kedy sa dá zapísať na let, ale nie na všetky. Napr. Austrian umožňuje zapísanie sa na let pre vnútroeurópske lety, už 48 hodín pred odletom a čiže môže nastať situácia, že po upozornení Tripitom, budú už všetky sedačky v uličke obsadené. Po zapísaní sa pridelené miesto nezapisuje do Tripitu automaticky, musíte to urobiť ručne.

Tiež sa dá veľmi ľahko dotykom kopírovať booking code, ak sa chcete „začekovať“ napr. v mobilnej  aplikácii leteckej spoločnosti. Intenzita pripomínania závisí od toho, či máte platenú alebo neplatenú verziu. V druhom prípade, sa na to nemôžete celkom spoľahnúť.

Tripit si ďalej všíma, ako je to s oneskorením odletu a informuje vás o tom. Rovnako informuje o zrušení letu. Aj tu sa veľmi výrazne odlišuje platená a neplatená verzia. Pri platenej vám pomáha dostať sa k náhrade za zmeškaný alebo zrušený let a naozaj sa môže stať, že sa v tomto prípade dostanete k peniazom za zmeškaný/zrušený let (pri neplatenej verzii vás aplikácia týmto procesom neprevedie).  Veľmi závisí od toho, ako často lietate. Zrušený let je v podstate otázkou času, ak lietate často a nízkonákladovými spoločnosťami. Platená verzia vám tiež prednostne zobrazí alternatívne lety, ktorými sa môžete dostať do vášho cieľa cesty.

Tripit nemá funkciu na to, aby ste pomocou neho mohli ukázať svoju letenku pri nástupe do lietadla alebo pri vstupe do letiskového priestoru. To je nevýhoda, osobne na tento účel používam buď mobilnú aplikáciu leteckej spoločnosti alebo aplikáciu PassWallet.

Čo ďalej?

Okrem letenky si do Tripitu pokojne môžete zadať aj cestu vlakom, autobusom alebo autom. Ďalej sa sem dajú zadať údaje o hoteli, kde bývate. Väčšinu hotelov Tripit pozná a vyplní za vás adresu alebo webovú stránku. Poznačiť si môžete aj hodinu príchodu a odchodu do hotela.

Následne sa dajú zadať stretnutia, obedy a podobné aktivity a máte ich potom prehľadne na očiach. Tripit sleduje, čo máte v danom čase robiť, platená verzia tieto udalosti pripomína.

Zapísať sa dajú aj vaše vernostné karty  jednotlivých (leteckých) spoločností a platená verzia potom sleduje, aby vám nalietané body neprepadli. Radšej ich treba využiť na nejaký účel. Do Tripitu sa dajú zapísať aj údaje z pasu a ďalších dokumentov.

Rovnako vedie aj štatistiku vašich ciest, čo v niektorých prípadoch možno ani radšej nechcete vidieť.

Ešte iné využitie?

Jednotlivé výlety môžete aj zdieľať s inými osobami. To je fajn ak chcete, aby vaši známi vedeli, kde sa práve nachádzate a zároveň je to aj niečo, ako váš cestovný denník, ak potrebujete vykázať služobné cesty. Zdieľanie môže byť také, že iní môžu len vidieť váš plán, alebo sa ho aj osobne zúčastňovať.

Prečo odporúčam?

Tripit mi reálne pomáha mať dobrý prehľad o tom, čo sa bude diať na ceste. Zapisujem si do neho všetky lety, viackrát som ocenil, že nebolo treba náročne v mailoch hľadať booking kód. Bola chvíľa, kedy mi Austrian zrušil let z Bruselu do Viedne a pomocou Tripu som dostal časť peňazí za letenku späť. Rovnako si sem zapisujem hotely a to sa mi osvedčilo napr. pri imigračnej kontrole pri vstupe do USA, keď odo mňa pýtal úradník potvrdenie o ubytovaní, ktoré som nemal, ale itinerár v Tripite mu bohato stačil.

Zatiaľ nemám dôvod prechádzať na platenú verziu, pokojne fungujem s neplatenou. Platená stojí 49 USD, ale ak sa prihlásite na Tripit, budú vám tak 4-krát ročne chodiť upozornenia na špeciálnu cenu, obyčajne 29 USD. Kupovať ju za plnú cenu nemá príliš význam.

Okrem mobilnej aplikácie existuje Tripit aj ako webová aplikácia. Môžete tak svoje cesty spracovávať aj na veľkom počítači či notebooku. Mobilná aplikácia je ale na cestách pružnejšia.

Tripit ako webová aplikácia

Tripit ako webová aplikácia

Aplikácia Tripit je dostupná pre Android aj iOs.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Titulná fotografia: Ondrej Macko, photobombing Roman Kadlec, Zdroj: TOUCHIT

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.